Heb ik een vruchtbaarheidsprobleem, wat is er met mij aan de hand?
We zijn al bijna een jaar aan het proberen om zwanger te worden. Elke maand komt daar weer die teleurstelling. Steeds meer begin ik aan mijn lijf te twijfelen. Zou ik een vruchtbaarheidsprobleem hebben? Bij 1 op de 6 stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. Dat vind ik best veel. Gelukkig betekent dit vaak niet dat ze helemaal geen kinderen kunnen krijgen. Het wordt een verminderde vruchtbaarheid genoemd.
Geen reden tot paniek zeggen ze. Het duurt gewoon wat langer. Toch begin ik er steeds minder in te geloven. Zeker als ik vriendinnen om me heen al na enkele maanden zwanger zie worden. We hadden afgesproken de natuurlijk haar gang te laten gaan. Mijn man heeft dan ook totaal geen haast. Het komt wanneer het komt.
Ik ben het helemaal met hem eens, ik zie zo’n heel medisch traject zeker niet zitten. Althans, zo dacht ik er aan het begin over. Maar wat nu als blijkt dat ik echt een vruchtbaarheidsprobleem heb? Hoe groot is onze kinderwens? Hoe ver willen we daarvoor gaan?
Ben ik niet vruchtbaar?
Ik probeer me er niet druk over te maken, want stress zal zeker niet helpen om zwanger te worden. Toch is dat niet zo makkelijk. Ik had mezelf beloofd niet te veel op internet te gaan zoeken naar oorzaken waarom we maar niet zwanger worden. Je komt dan vooral de ergste verhalen tegen. Lange medische trajecten of stellen die uiteindelijk toch kinderloos blijven. Niet echt opbeurend.
Een dokter of gynaecoloog kan een vruchtbaarheidsonderzoek starten, maar daar komt ook niet altijd iets uit.
Als ik er met een vriendin over praat, denkt zij dat ik nog steeds aan het ontpillen ben. Daar heb ik nog niet aan gedacht. Ik kon me niet voorstellen dat zo’n klein pilletje zo’n grote invloed heeft op mijn lijf. Toch kan dit best mogelijk zijn. Ik heb de pil jaren achter elkaar geslikt. Vaak slikte ik hem maanden achter elkaar door, dat vond ik makkelijk tijdens vakanties, weekendjes weg, feestjes of gewoon zomaar, omdat het mij even niet uitkwam om ongesteld te worden.
Na een jaar nog niet zwanger
Als we na ruim een jaar nog niet zwanger zijn, stel ik mijn man voor om toch een bezoekje aan de huisarts te brengen. Gewoon, voor de zekerheid. In eerste instantie is hij er niet voor. Hij vindt het nergens voor nodig, zo lang is het toch nog niet? Voor mij voelt het als een eeuwigheid.
Na een lang gesprek stemt hij ermee in en maak ik een afspraak. De huisarts stuurt ons door naar de gynaecoloog waar een aantal onderzoeken wordt gedaan. Alles ziet er goed uit. Aan de ene kant een opluchting, maar waarom ben ik dan nog niet zwanger?
De gynaecoloog ziet de verwarring op mijn gezicht. Ze legt me uit dat het hele proces van bevruchting, innesteling en zwanger raken gecompliceerd is. Het is geen exacte wetenschap en er zijn heel veel factoren die meespelen.
Wachten op een zwangerschap
Omdat er niets bijzonders gevonden is stelt de gynaecoloog voor om geen behandeltraject te starten, want ik zou prima spontaan zwanger kunnen worden. Ietwat terneergeslagen verlaat ik het ziekenhuis. Eigenlijk zou ik blij moeten zijn. Ik wilde helemaal niet het medische circuit in en dat hoeft nu ook niet. We hebben alle kans om gewoon op de natuurlijke manier zwanger te worden.
Maar ondertussen duurt het al zo lang, dat ik het vertrouwen in een spontane zwangerschap ben kwijtgeraakt. In mijn hoofd had ik een vruchtbaarheidsprobleem, waardoor we alleen met een behandeling zwanger zouden raken. Nu blijkt dat we nog steeds zwanger kunnen worden en worden we naar huis gestuurd om te wachten op een zwangerschap.
Sneller zwanger worden?
De gynaecoloog heeft het ook gehad over cyclus monitoring. Hierbij zou de dokter mijn menstruatie cyclus volgen, in combinatie met bloedonderzoek en echografie. Zo zou ik precies weten wanneer mijn eisprong is en op het juiste moment seks hebben.
Dat vond mijn man niet nodig. We gingen het nog wel even proberen. Toch vond ik het een interessant idee, om precies te weten wanneer mijn vruchtbare dagen zijn. Dat maakt de kans op een spontane zwangerschap veel groter.
Natuurlijk zijn er allerlei testjes op de markt, waarmee je kunt zien of je een eisprong hebt bijvoorbeeld. Maar ik zocht iets wat meer duidelijkheid geeft. Uiteindelijk vond ik de oplossing in de Femometer. Deze thermometer en bijbehorende app hebben mij glashelder laten zien hoe mijn natuurlijke cyclus verloopt. Het was in het begin even wennen, maar al snel kreeg ik een duidelijke uitslag. Ik kon precies zien wanneer mijn vruchtbare dagen waren.
Geloof het of niet, binnen enkele maanden was het al zover. We zijn zwanger!!