In gesprek met vriendinnen over anticonceptie
15 november 2021 
2 min. leestijd

In gesprek met vriendinnen over anticonceptie

Anticonceptie is nu niet meteen een onderwerp wat in gesprekken met vriendinnen snel op tafel komt. Toch ben ik best benieuwd wat ze gebruiken en wat hun ervaringen daarmee zijn. Waarschijnlijk zijn ze net als ik ooit begonnen met de pil. Het was vaak een geliefd onderwerp op school. Wie was er allemaal al aan de pil? Je was bijna een uitzondering als je de pil niet slikte.

Tegenwoordig is dat wel anders. Hoewel de pil door huisartsen nog steeds erg makkelijk voorgeschreven wordt neemt de populariteit af. Ook worden vrouwen onderling steeds opener over hun klachten rondom anticonceptie. En zo gebeurde het dan toch eindelijk dat het onderwerp anticonceptie ter sprake kwam tijdens een vriendinnenavond.

Wat voor anticonceptie gebruiken mijn vriendinnen eigenlijk?

Het werd een avond vol herkenning en nieuwe inzichten. Inderdaad waren de meeste begonnen met de pil. Net als ik kregen ze die zonder pardon voorgeschreven voor de meest uiteenlopende klachten. Meestal ging het om menstruatieklachten, zoals heftige buikpijn. Maar een van mijn vriendinnen kreeg hem ook over de toonbank geschoven als ‘pilletje tegen haar pukkels’. Ze maakte zich zorgen over haar acne en de dokter had daar wel een medicijn voor, die beter werkte dan de smeersels die ze al geprobeerd had. Dat medicijn bleek gewoon de pil te zijn.

Er kwamen ook allerlei klachten voorbij die ik bij mezelf herkende. Vage dingen die je niet snel aan de pil zou wijten. Ik bleek niet de enige te zijn, dat voelde goed. Het bleek ook dat verschillende vriendinnen waren overgestapt op andere vormen van anticonceptie. Sommige hadden de pil ingeruild voor een andere anticonceptie met hormonen, zoals een spiraal of staafje. Ook kwamen de nuvaring en het koperspiraal voorbij.

Voor de meeste had de overstap goed gewerkt en waren ze veel van hun eerdere klachten kwijt, al kwamen er soms weer andere voor in de plaats. Het is fijn om al deze ervaringen te horen en te ontdekken dat er meer opties zijn dan alleen de pil.

Gesprek vriendinnen anticonceptie

De beste anticonceptie?

Het werd al snel duidelijk dat elke vorm van anticonceptie zijn voor- en nadelen heeft. Een van mijn vriendinnen was bezig met een natuurlijk methode, zonder hormonen. Ze hebben aan haar lippen gehangen, want hier wilde we meer over weten.

Ze wilde stoppen met anticonceptie met hormonen, omdat ze er veel bijwerkingen van kreeg. Op het moment dat haar relatie uit ging is ze meteen gestopt met hormonen te nemen. Ze maakt nu van de gelegenheid gebruik om een natuurlijke methode uit te proberen. Deze methode werkt op basis van het bijhouden van haar cyclus via een app. Hierbij wordt verschillende data gecombineerd, zodat haar vruchtbare dagen duidelijk worden.

We verbaasden ons erover dat we eigenlijk maar heel kort vruchtbaar zijn. Toch slikken of gebruiken we de hele maand chemische middelen om te voorkomen dat we zwanger worden. Eigenlijk best gek.

Ze was nog maar kort met deze natuurlijke anticonceptie methode bezig en wist niet of ze er genoeg op vertrouwde om dit door te zetten als ze weer een vriend zou krijgen. Daarvoor moest ze eerst nog even verder ontdekken en vertrouwd worden met het systeem. Om zwanger te worden zou ze het zeker aanraden, want al snel zie je wanneer je de grootste kans maakt om zwanger te worden. Dat vond een van de dames super interessant, omdat ze binnenkort voor een kindje wilde gaan met haar man.

Open gesprek over anticonceptie

Het was super fijn om zo open en eerlijk met elkaar over anticonceptie te praten. Dat miste ik wel. Al van jongs af aan worden we door een arts aan de pil gezet. Het wordt als iets normaals gezien, maar ondertussen doet het wel van alles met ons lichaam. En dat is niet allemaal even positief.

Eén van de dames in dit gesprek gebruikte geen enkele vorm van anticonceptie. Voor haar is seks met vrouwen de beste vorm van anticonceptie. Tsja, daar kunnen we niet onderuit.

Dit gesprek heeft mij veel stof tot nadenken gegeven. Het heeft mij doen inzien dat er veel meer mogelijk is, dat niet iedereen hetzelfde reageert op bepaalde methodes en dat er ook genoeg mogelijk is zonder hormonen in mijn lijf te stoppen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen