De wetenschap achter lichaamssignalen van je cyclus

Eeuwenoude kennis in een modern jasje

De wetenschap achter je basale lichaamstemperatuur

De basale lichaamstemperatuur, ook wel wektemperatuur genoemd, is de laagste lichaamstemperatuur van de dag. Om een nauwkeurige grafische weergave te krijgen, is het belangrijk om elke ochtend eerst de temperatuur te meten, voordat je ook maar iets doet. De Vinca II van Femometer is zo gevoelig ingesteld dat de kleinste veranderingen in lichaamstemperatuur kunnen worden gedetecteerd.

De Basale Lichaamstemperatuur weergegeven in een grafiek DICHA.nl

Vóór de ovulatie varieert je basale lichaamstemperatuur waarschijnlijk tussen 36,22 °C en 36,55 °C. Na de ovulatie leiden hormonale veranderingen tot een temperatuurstijging van 0,2 tot 0,8 graden. De verhoogde temperatuur blijft dan tot de volgende cyclus. Tijdens de zwangerschap blijft de temperatuur gedurende deze hele periode hoog.


Door de basale lichaamstemperatuur gedurende meerdere maanden vast te leggen, heb je de mogelijkheid om bepaalde patronen in jouw cyclus vast te stellen die je helpen de volgende ovulatie en vruchtbare dagen te voorspellen. Bovendien helpen de meting en de grafische weergave een arts om een mogelijke oorzaak van eventuele vruchtbaarheidsproblemen te vinden. Als bepaalde fasen van de cyclus bijvoorbeeld te kort zijn, kan dit duiden op een hormonale disbalans.

De wetenschap achter je baarmoederhalsslijm

Het baarmoederhalsslijm oftewel cervixslijm, ook wel vaginale afscheiding genoemd, is volkomen normaal en gezond. Een stroperige consistentie of dikke vloeistof duidt op een toename van oestrogeen (vóór de eisprong). Zodra het cervixslijm een duidelijke eiwitachtige consistentie heeft, transparant, helder en draden trekkend, is dit een aanwijzing dat je rond de ovulatie zit. Na de ovulatie stijgt het progesteron, wat betekent dat het cervixslijm vrij droog en plakkerig wordt in zijn consistentie.


Door het cervixslijm te observeren en eenvoudig de waarnemingen in de app in te voeren, kun je je vruchtbare venster herkennen.

de fases van een cycles | DICHA

Grafische weergave van de basale lichaamstemperatuur gedurende de cyclus | DICHA

Grafische weergave hormoon verloop tijdens cyclus | DICHA

Grafische weergave van de verandering van het cervixslijm gedurende de cyclus | DICHA