Die hormonen zijn er niet voor niets…
24 januari 2022 
3 min. leestijd

Die hormonen zijn er niet voor niets…

Sinds de discussie met mijn man over anticonceptie zonder hormonen, ben ik me verder gaan verdiepen in de hormonen die in mijn lichaam aan het werk horen te zijn. Hormonen die ik al jaren buiten werking heb gesteld door de pil te slikken.

Zeker in het begin was ik blij met de pil. Geen maandelijkse buikkrampen meer, weg rugpijn en fladderende emoties. Die hormonen konden me gestolen worden, ik vond er niets aan.
Ik hou het er maar op dat ik ouder en wijzer ben geworden, maar als ik nu lees wat al die hormonen in mijn lijf doen is het eigenlijk best mooi. Elke maand ga ik door een cyclus heen, met vier verschillende fases. Ik voel me echt heel anders sinds ik de anticonceptie met hormonen links laat liggen.

Het vrouwelijk lichaam zit wonderlijk in elkaar. Ik hoor steeds meer vrouwen die ‘pilmoe’ zijn, want we willen geen hormonen meer in ons lijf stoppen. Grappig eigenlijk, want we zijn zelf van nature één bonk gierende hormonen. In plaats van me daartegen te verzetten, kan ik ze ook voor me laten werken, want die hormonen zijn er niet voor niets…

Hormonen horen bij mij

Hoe werken die vrouwelijke hormonen?

Hormonen hebben we volop in ons lichaam, dat blijkt. Maar wat doen ze precies? Hoe komt het dat is me gedurende de maand zo verschillend kan voelen. Soms lijk ik wel compleet verschillende persoonlijkheden te hebben. Hang ik de ene week nog feestend in de lamp, kruip ik een week later liever onder een dekentje op de bank. Soms werkt mijn lichaam echt niet mee.

Nu ik lees over wat hormonen doen in mijn lichaam, begin ik mezelf beter te begrijpen. Mijn cyclus doorloopt elke maand een vaste volgorde, die begint bij mijn menstruatie. Dit is een hormonale rustfase waarin ik dingen kan loslaten en meer op mezelf gericht ben. Prikkels komen nu sterker binnen, dat had ik al gemerkt, maar dit kan ook positief zijn. Zorgen voor positieve prikkels dus…

Na deze fase begint de volgende, waarin het hormoon oestrogeen begint te stijgen. Hierdoor ben ik nieuwsgieriger, meer open, sociaal en zelfverzekerder. In deze periode ben ik creatiever en energieker. In de volgende fase stijgt het oestrogeen nog meer en neemt de zin in seks toe. Dit is de aanloop naar de ovulatie, dus de natuur heeft het goed geregeld.

Na de ovulatie start de laatste fase, waarin mijn energie in rap tempo afneemt. Het liefst kruip ik nu in een hoekje op de bank. Soms maakte ik me hier zorgen over, zou ik ziek worden? Maar nee, het blijken ook de hormonen te zijn. Het oestrogeen neemt af en progesteron neemt toe. Daardoor ben ik veel gevoeliger voor kritiek, mijn libido is dramatisch gedaald en het is wachten op mijn menstruatie. Waarna de hele cyclus weer van voor af aan begint.

Vrouwelijke hormonen

Leven met de hormonen in mijn lichaam

Dit inzicht zorgt ervoor dat ik heel anders naar mijn lichaam ben gaan kijken. Hormonale klachten worden weggestopt onder het mom ‘het hoort erbij’. Ik voelde me nooit echt fijn in mijn lichaam, omdat ik het niet begreep. Waarom was ik opeens zo teruggetrokken, juist tijdens een leuk feestje. Ik was me constant aan het aanpassen aan mijn omgeving, zonder te luisteren naar mijn eigen lichaam.

Ook door de huisarts worden hormonale klachten vaak gezien als aanstellerij. Er wordt vlug een pil voorgeschreven om de klachten te onderdrukken. Toch zou het veel schelen als deze klachten serieus genomen zouden worden. Misschien zouden veel vrouwen niet aan zware antidepressiva medicijnen hoeven, als er wordt gekeken wat het verband is met hormonen.

Nu ik mijn cyclus beter leer kennen zorg ik ervoor dat ik in de week voordat ik ongesteld wordt meer rust neem in de avonden. Ik ben liever voor mezelf geworden en ik geniet volop van mijn energie, libido en creativiteit. Want dat heb ik ervoor terug gekregen.

Een aantal maanden mijn cyclus bijhouden en daarbij opschrijven hoe ik me voelde deed wonderen. Al snel zag ik het patroon terugkomen. Toen ik daarbij de Femometer ging gebruiken werd dit nog meer bevestigd. Ik kon precies zien hoe mijn cyclus liep en kon zo nog beter inspelen op de natuurlijke beweging van mijn hormonen.

Het voelt alsof ik eindelijk weer vrouw kan zijn, nu ik mijn hormonen hun gang laat gaan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen