Ben jij, net als ik, pilmoe?
21 november 2021 
3 min. leestijd

Ben jij, net als ik, pilmoe?

Steeds meer vrouwen stoppen met de pil. Ze zijn ‘pilmoe’, zoals de media het noemt. Ik vind het een mooie omschrijving. Moe van de pil, daar kan ik wel inkomen. Laat vermoeidheid nu ook een van de bijwerkingen zijn, best toepasselijk dus.

De afgelopen vijf jaar is het pilgebruik in Nederland met zo’n 10% afgenomen. Vooral onder de millennials is het pilgebruik flink teruggelopen. De groep vrouwen tussen de 12 en 39 jaar kiest steeds vaker voor andere vormen van anticonceptie. Normaal zou ik pas stoppen met de pil als ik een baby zou willen. Toch stoppen steeds meer vrouwen ruim voordat er sprake is van een kinderwens.

De pil wordt steeds meer gezien als ‘troep’. Dat begrijp ik wel. Hoe meer ik lees over de invloeden die de pil heeft op het vrouwelijk lichaam, hoe meer ik de pil ook als ‘troep’ ga zien. Als medicijn, in plaats van als handig hulpmiddel tegen een zwangerschap.

Pilmoe, ik wil natuurlijk leven

Ik ben dus blijkbaar ook pilmoe. Het klinkt misschien een beetje ‘geitenwollen sokken’, maar ik wil geen kunstmatige hormonen meer in mijn lijf. Een tijd geleden ben ik begonnen met biologisch eten en merkte echt een verschil in mijn gezondheid en energie level. Dat dit al zo’n groot verschil kan maken, dat vond ik interessant. Daarna ben ik gestopt met melk drinken en sterk geminderd met het eten van vlees, want daar worden hormonen aan toegevoegd, voor een verhoogde productie van vlees en melk.

Op dat moment viel het kwartje voor mij. Als ik geen vlees wilde eten waar hormonen in zitten, waarom stop ik dan wel elke avond een pilletje vol hormonen in mijn lijf? Ik wil natuurlijk leven, zoveel mogelijk gezonde voeding in mijn lijf stoppen. Daar horen kunstmatige hormonen niet bij.

De lange lijst met bijwerkingen die de pil kan hebben overtuigde mij dat dit kleine pilletje lang niet zo onschuldig is als het eruit ziet. Naast een aantal vrij onschuldige bijwerkingen staan er ook serieuze verhoogde risico’s tussen.

Daarnaast hoor je vaak over het verlaagde libido, wat de pil kan veroorzaken. Ik nam de pil in eerste instantie om zorgeloos seks te kunnen hebben, maar met zo’n bijwerking is dat plotseling niet meer zo relevant.

Pilmoe, natuurlijk leven

Moe van de pil, ik wil mijn emoties terug

Niet alleen de zin in seks was als sneeuw voor de zon verdwenen, sinds ik de pil nam. Alle emoties werden afgevlakt. Dat kan fijn zijn als je vrij heftige of onstabiele emoties hebt, maar het kan ook juist zorgen voor emotionele buien of zelfs depressieve gevoelens. Hoewel de onderzoekers het er nog niet helemaal over eens zijn, komt er wel steeds meer uit de onderzoeken die nu lopen naar de invloed van de pil op emoties en gedrag.

Ik had ook veel vaker last van huilbuien en kon om het minste of geringste uit mijn vel springen. Zo kende ik mezelf eigenlijk niet. Ik heb jaren aangenomen dat ik veranderd was, maar sinds ik met de pil gestopt ben lijkt het alsof ik veel helderder ben in mijn hoofd. Mijn emoties zijn weer van mij.

Alternatieven voor de pil

Ik wilde van de pil af, maar een zwangerschap was ook niet de bedoeling. Dus ging ik op zoek naar alternatieven voor de pil. Ik kwam van een koude kermis thuis. Er zijn heel veel soorten anticonceptie beschikbaar, maar het overgrote deel daarvan werkt met hormonen. Zelfs als een anticonceptiemiddel in de vagina of in de baarmoeder wordt geplaatst, zoals een nuva-ring of een hormoonspiraal, geeft het hormonen af die dezelfde bijwerkingen hebben als de pil. Daar had ik dus niet echt iets aan.

Pilmoe, maar geen baby

Pilmoe, maar geen baby

Een van de weinige hormoon vrije alternatieven was het koperspiraal, maar dat durfde ik niet aan door alle heftige verhalen die ik gehoord had. Hoe kon ik dan voorkomen dat ik nu al een baby kreeg? Via een vriendin hoorde ik over een hormoonvrije anticonceptievorm die steeds populairder wordt. Hierbij meet ik mijn temperatuur op en leer ik mijn cyclus kennen. Daardoor weet ik wanneer mijn ovulatie plaatsvindt en welke dagen ik vruchtbaar ben.

Ik heb een tijd mijn bedenkingen gehad bij deze methode. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Alleen mijn lichaamstemperatuur volgen vond ik te riskant. Mijn temperatuur stijgt tenslotte pas na mijn ovulatie, dus dan ben ik mooi te laat.

Met de Femometer heb ik eindelijk een app in handen waarbij verschillende waarden in mijn lichaam in kaart worden gebruikt, waardoor er een compleet beeld ontstaat. Zo weet ik wanneer ik onbeschermd seks kan hebben, zonder dat ik bang hoef te zijn om zwanger te worden. Voor mij geen pil meer. Ik voel me zoveel beter zonder die extra hormonen in mijn lijf. Gelukkig is er voor de dames die pilmoe zijn nu een goed alternatief, waarmee ze op een natuurlijke manier hun cyclus kunnen volgen en hun vruchtbare dagen kunnen herkennen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen