Elke ochtend mijn temperatuur opnemen, is dat niet lastig?
13 december 2021 
3 min. leestijd

Elke ochtend mijn temperatuur opnemen, is dat niet lastig?

Ik ben niet echt een ochtendmens en dat is nog voorzichtig uitgedrukt. Toen ik hoorde dat ik elke ochtend mijn temperatuur zou moeten opnemen was ik niet meteen enthousiast. Ik was namelijk op zoek naar een anticonceptie zonder hormonen en kwam de Femometer tegen. Deze methode gebruikt mijn temperatuur om in een app mijn cyclus in kaart te brengen en mijn vruchtbare dagen op te sporen.

Een belangrijk gegeven daarbij is mijn ochtend temperatuur. Rond mijn eisprong is er een lichte verhoging in de temperatuur te zien die de ovulatie aangeeft. Maar het komt wel nauw. Voor een betrouwbare meting moet ik elke nacht voldoende slapen. Elke ochtend rond dezelfde tijd moet ik mijn temperatuur meten, voordat ik ook maar iets anders doe. Dus ook niet even snel naar de wc.

Zou ik zoveel discipline op kunnen brengen, ook in het weekend?

Thermometer elke ochtend temperatuur opnemen

Eerst even oefenen

Ik had eerlijk gezegd niet heel veel vertrouwen in mezelf. Voor ik definitief zou stoppen met de pil wilde ik eerst weten of dit wel voor mij geschikt was. Om te oefenen printte ik een tabel uit waarop ik met stipjes mijn temperatuur kon aangeven. Ergens onderin een lade vond ik een digitale thermometer. Ik was er klaar voor.

Een maand lang zou ik netjes elke ochtend mijn temperatuur op gaan meten en bijhouden op de lijst. ’s Avonds stelde ik mijn wekker in, zodat hij elke ochtend om zeven uur af zou gaan, ook in het weekend. Oei, dat zou een tegenvaller worden.

De volgende ochtend schrok ik wakker en hing er al één been buiten bed toen ik de thermometer op mijn nachtkastje zag liggen. Oja, nog even ophouden, eerst mijn temperatuur meten. Toen ik de eerste stip wilde zetten, kwam ik erachter dat ik de pen vergeten was. Met mijn suffe hoofd zocht ik de halve bovenverdieping af naar een pen en toen ik die eenmaal gevonden had wist ik eigenlijk niet meer precies wel cijfer er nu achter de komma had gestaan. Nou, dat was een goed begin.

De rest van de maand ging gelukkig beter, al was die wekker in het weekend geen pretje. Hoewel ik bleef liggen, was ik toch al zo wakker dat er van slapen niets meer kwam. Er begon al een patroontje te ontstaan en ik werd wat enthousiaster. Natuurlijk zou ik geen ovulatie terugvinden in deze lijn, want ik was tenslotte nog aan de pil, maar ik vond het een leuk idee om te zien hoe mijn lichaam werkte.

Is dit echt iets voor mij?

In het laatste weekend van mijn ‘oefenperiode’ zette mijn vriend een mok koffie op mijn nachtkastje. Super lief natuurlijk, maar hij stond precies op mijn lijstje. Het briefje was al een vodje geworden, regelmatig viel hij op de grond en moest weer ergens tussen het bed uit gevist worden. Ik ben ’s ochtends gewoon niet op mijn best. Nu zat er ook nog een natte koffiekring op. De stipjes begonnen uit te lopen en waren eigenlijk niet meer echt leesbaar.

Ik keek naar het briefje en vroeg me af of dit een voorteken was. Als ik zo slordig met mijn eigen vruchtbaarheid omging, dan kwam het niet goed. Misschien was deze methode toch niet voor mij geschikt.

Temperatuur opnemen met Vinca

Poging twee, de professionele aanpak

Een paar maanden later had het idee me nog niet losgelaten. Ik begon me weer te verdiepen in de werking van de Femometer en maakte kennis met de Vinca. Deze thermometer ziet er niet alleen heel leuk uit, maar houdt ook nog eens tot twee cijfers achter de komma de temperatuur bij.

Het mooiste is dat de Vinca gekoppeld wordt met de app op mijn telefoon, waardoor ik niet meer met zo’n lijstje op mijn nachtkastje zit. Dat klinkt me als muziek in de oren. Waarom probeer ik het niet gewoon nog een keer. Dit moet ik kunnen!

Het werkt nog makkelijker dan ik dacht. Als ’s ochtends de wekker gaat hoef ik niet eens het licht aan te doen. Met een piepje geeft Vinca aan dat ze klaar is om mijn temperatuur op te meten. Nog een piepje vertelt mij dat het gelukt is. Vinca houdt zelf deze waarden vast en stuurt ze door naar mijn telefoon, zodra deze contact maakt. Dat hoeft niet meteen, dus ik kan nog heerlijk verder snoozen.

Elke ochtend temperatuur meten toch niet zo ingewikkeld als ik dacht

Dit is zelfs voor een avondmens als ik heel goed te doen. Als de wekker gaat en ik de Vinca op mijn nachtkastje gevonden heb kost het haar ongeveer 30 seconde om mijn temperatuur te meten. Na deze kleine onderbreking kan ik in het weekend makkelijk nog een uurtje of wat slapen als ik dat wil.

Meteen zie ik het weer helemaal zitten. Deze methode kan best wat voor mij zijn en is lang niet zo ingrijpend als ik dacht. De volgende stap wordt het controleren van mijn cervixslijm.

Over de schrijver
Reactie plaatsen