Mijn vruchtbaarheid herkennen, er ging een wereld voor mij open…
02 september 2021 
3 min. leestijd

Mijn vruchtbaarheid herkennen, er ging een wereld voor mij open…

Na een lange zoektocht naar een anticonceptie zonder hormonen vond ik dan eindelijk de oplossing. Ik ben zo blij dat ik heb doorgezet. Het was eenvoudiger geweest om me bij het advies van de huisarts neer te leggen, de rest van mijn leven hormonen te blijven slikken en de vage klachten die ik had te negeren. Maar wat was ik daarmee opgeschoten?

Alleen de beslissing gaf al een bevrijdend gevoel. Ik was niet langer afhankelijk van anticonceptie met hormonen erin. Mijn lichaam werd weer van mij. Maar voor het zover was, moest ik eerst mijn vruchtbaarheid leren herkennen. Want alleen dan kon ik op een betrouwbare manier een zwangerschap voorkomen.

Ik vond het best eng. Wat nu al ik het verkeerd deed? Dan zat ik straks opeens met een kindje, dat was nog helemaal niet de bedoeling. Was het echt net zo betrouwbaar als de pil? Ik zag er tegenop om alle data bij te gaan houden, alsof ik de administratie moest gaan doen.

Gelukkig bleek het allemaal veel makkelijker dan ik van tevoren dacht. De Femometer is een thermometer en een bijbehorende app. Het werkt makkelijk, betrouwbaar en het is ook nog eens lief voor mijn lijf!

vruchtbaarheid herkennen lief voor lijf

Mijn cyclus leren begrijpen

Voor ik aan de pil ging, heb ik altijd een hele onregelmatige cyclus gehad. De kans dat ik mijn cyclus zou gaan begrijpen achtte ik daarom niet heel hoog. Hoe zou zo’n apparaatje mij kunnen vertellen wanneer ik wel en niet vruchtbaar was? Uit alle verhalen op internet had ik allang opgemaakt dat iedereen andere ervaringen heeft met haar menstruatiecycli en ovulatie. Ik kon dus niet afkijken bij anderen.

Ik was er wat huiverig voor om mijn cyclus te bepalen met enkel het opmeten van mijn temperatuur. Dat kon toch nooit betrouwbaar zijn? Gelukkig is de Femometer het met mij eens en worden er in de app meerdere puzzelstukje samengevoegd om een volledig beeld te geven van mijn cyclus, eisprong en gezondheid. Want dat komt er ook bij kijken. Mijn cyclus is een weerspiegeling van mijn gezondheid. Is er iets mis, dan zal dit ook in mijn cyclus merkbaar zijn.

Aan mij de taak om mijn cyclus te leren begrijpen, gelukkig sta ik er niet alleen voor en helpt de Femometer app mij om alle data op de juiste manier te interpreteren.

Mijn vruchtbaarheid herkennen, hoe gaat dat in de praktijk?

Ik moet toegeven, hoewel ik in het begin overvallen werd door alle informatie valt het in de praktijk alles mee. Op mijn nachtkastje ligt sinds kort een gezellig uitziende thermometer. Die moet ik gebruiken gelijk nadat ik wakker geworden ben. In het begin moest ik me daar een paar keer aan herinneren, want normaal spring ik direct uit mijn bed om naar de wc te rennen.

Ik doe het goed of ik doe het niet. Daarom combineer ik het temperaturen met het meten van het luteïniserend hormoon, ofwel LH. Dit hormoon stimuleert een eisprong. Ik wil het zekere voor het onzekere nemen. Omdat ik altijd al een onregelmatige cyclus heb gehad, neem ik liever geen risico. Niet bij iedereen stijgt de temperatuur direct na de eisprong, dus beter dubbel checken.

Naast de wc in de badkamer ligt ‘Ivy’ geduldig te wachten. Dit handige apparaatje helpt mij de ovulatie stroken te lezen, zodat de Femometer app gedetailleerd de LH-curve kan laten zien. Dat geeft een veilig gevoel.

Daarnaast leer ik in deze maanden mijn baarmoederhalsslijm te herkennen, maar ook stemmingswisselingen en andere fysieke symptomen op te merken. Hierdoor kan ik nog nauwkeuriger mijn vruchtbare periode herkennen.
In het begin heb ik nog niet zoveel aan de data die ik van de Femometer terug krijg. Er zijn ongeveer drie cycli nodig voor de vruchtbare periode en de ovulatie goed gemeten kunnen worden.

Maar het voelt nu al goed om zo bewust met mijn lichaam bezig te zijn, er gaat een wereld voor mij open.

Vruchtbaarheid herkennen met femometer

Mijn lichaam geeft duidelijk mijn vruchtbaarheid aan

Nooit geweten dat mijn lichaam me zo glashelder kan vertellen wanneer mijn vruchtbare periode is. In de app is ook ruimte voor het invullen van het baarmoederhalsslijm, ofwel cervixslijm. Hieraan kun je vrij eenvoudig je eisprong en vruchtbare periode herkennen, als je eenmaal door hebt hoe het werkt.

Om de Femometer methode helemaal betrouwbaar te maken controleer ik ook elke ochtend even het cervixslijm. Het leek me eerst een heel gedoe, maar onder de douche is het super eenvoudig en zo gedaan. Ook deze info voer ik in op de Femometer app.

Leven zonder hormonale anticonceptie

Ik kan niet anders zeggen, het bevalt goed. Nu ik een aantal maanden verder ben kan de Femometer app me precies vertellen wanneer mijn vruchtbare dagen zijn. Ik voel me beter en het kan toeval zijn, maar ik ben ook wat kilo’s kwijt. Misschien omdat ik zo intensief met mijn lichaam en gezondheid bezig ben, of zijn het toch de hormonen die nu meer in balans komen dan toen ik nog de pil slikte?

Hoe dan ook ben ik blij dat ik eindelijk een manier heb gevonden om zonder hormonen mijn anticonceptie te regelen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen