Natuurlijke anticonceptie, is dat iets voor mij?
28 oktober 2021 
4 min. leestijd

Natuurlijke anticonceptie, is dat iets voor mij?

Natuurlijke anticonceptie, dat klinkt goed. We krijgen tegenwoordig al genoeg kunstmatige troep binnen, kijk alleen al naar onze voeding. Bijna overal worden stoffen aan toegevoegd waar ons lichaam eigenlijk weinig tot niets mee kan. Sinds kort let ik steeds meer op wat ik eet. Maar die pil… die slik ik ook al jaren, zonder erover na te denken. Als er iets niet in mijn lichaam thuis hoort, dan zijn het wel die hormonen die alles in de war schoppen.

Natuurlijk kan ik van de ene op de andere dag stoppen met de pil, maar ik zit ook niet te wachten op een baby. Dus ik zal wel iets aan anticonceptie moeten doen. Heel eerlijk, een condoom vind ik echt te veel gedoe. Het is veilig en beschermt je ook tegen soa’s, maar ik heb al jaren een vaste relatie dus ik neem aan dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken.

Natuurlijke anticonceptie lijkt me de oplossing, maar hoe werkt dat precies en is het net zo veilig als alle hormonale anticonceptie? Bij de huisarts werd ik niet veel wijzer. Daar komt standaard de pil op tafel, als het om anticonceptie gaat. Jarenlang vond ik het een prima oplossing, maar sinds ik meer op een natuurlijke manier wil leven past de pil niet meer bij mij. Het hormoonsysteem van een vrouw is zeer gevoelig en het is er niet voor niets. Waarom zou ik het dan willen onderdrukken door hormonen?

Ik wil mijn lichaam haar werk laten doen

Door de jaren heen ben ik er steeds meer van overtuigd dat mijn lichaam precies weet wat het moet doen. Als er een ontsteking is, zorgt mijn lichaam ervoor dat die weer weggaat. Heb ik een wondje, dan zorgt mijn lichaam ervoor dat het geneest. Ik vind dat een prachtig systeem. Maar zolang ik de pil slik maak ik het mijn lichaam moeilijker om goed te functioneren. Dat de pil niet zo onschuldig is, blijkt wel als je kijkt naar de verhoogde kans op trombose en borstkanker. Dat is niet niks.

Op jonge leeftijd is dit risico klein, maar toch… Het voelt niet goed om mijn lichaam zo te belasten, zeker als het anders kan. Met een natuurlijke anticonceptie kan ik mijn lichaam juist helpen om te doen waarvoor het gemaakt is. Althans, dat is het idee. Maar dan moet ik eerst nog een goede anticonceptie zonder hormonen vinden.

Op zoek naar natuurlijke anticonceptie

Past natuurlijke anticonceptie bij mij?

Het zijn allemaal mooie gedachten, die ik graag uit zou voeren. Toch twijfel ik. Is natuurlijke anticonceptie echt iets voor mij? Als ik terugdenk aan waarom ik met de pil begonnen ben, schrikt het me af om ermee te stoppen. Ik had serieuze menstruatieklachten en ernstige PMS. Volgens de huisarts had ik last van mijn eigen hormonen, maar dat was zo opgelost als ik aan de pil zou gaan. En ze had nog gelijk ook.

Als ik zou overstappen naar natuurlijke anticonceptie, zou ik dan die klachten van vroeger weer terugkrijgen? Hoe meer ik me erin verdiep, hoe duidelijker het me wordt. Blijkbaar waren die klachten al een teken van mijn lichaam dat er iets niet goed ging. Dus mocht ik na het stoppen met de pil de klachten weer terugkrijgen, dan is het aan mij om de oorzaak te zoeken. Zodra mijn eigen hormoonsysteem goed functioneert, zouden de klachten weg moeten gaan. Dat klinkt mij als muziek in de oren.

Welke natuurlijke anticonceptie is er?

O.k. ik wil op een natuurlijke manier een zwangerschap voorkomen en lief zijn voor mijn lijf. Maar hoe ga ik dat doen? Natuurlijke anticonceptie komt erop neer dat je niet vrijt wanneer je vruchtbaar bent. Klinkt logisch. Maar hoe doe ik dat op een betrouwbare manier. Ik zie mezelf nog niet met een kalender naast mijn bed de dagen uittellen, in de hoop dat mijn cyclus elke maand precies hetzelfde doet. En als ik dat echt veilig wil doen, moeten we dan de eerste 19 dagen van mijn cyclus geen seks hebben? Ik geloof niet of ik manlief daarin mee krijgt.

Tijdens mijn zoektocht kom ik ook apps tegen die mijn cyclus bij kunnen houden. Ik krijg een beetje het gevoel van de kalender naast mijn bed, maar dan digitaal. Al kun je hier ook andere gegevens invoeren, zoals menstruatieklachten, hoe je energie is tijdens je cyclus en meer van dat soort dingen. Toch voelt het nog steeds niet als een betrouwbare methode.

Dan is er nog de billingsmethode. Hierbij zou ik mijn baarmoedermond en het cervixslijm gedurende mijn hele cyclus in de gaten moeten houden. Hieraan kan ik dan herkennen wanneer ik vruchtbaar ben. Ik vind het maar spannend, dan moet ik die verandering wel op tijd aan zien komen.

Als laatste is er nog de temperatuur. Als ik dagelijks mijn temperatuur opneem, kan ik zien wanneer mijn eisprong is geweest. Want na de eisprong zal mijn lichaamstemperatuur licht stijgen. Ook hier zet ik mijn vraagtekens bij, want wat nu als mijn temperatuur omhoog gaat en we net de dag ervoor seks hebben gehad? Dan hebben we toch een probleem, zeg maar.

Natuurlijke anticonceptie tegen zwangerschap

Betrouwbare natuurlijke anticonceptie

Alle bovengenoemde methodes zullen vast voor veel vrouwen werken. Vooral als ze heel nauwkeurig worden uitgevoerd. Toch komt het op mij niet over als een betrouwbare, natuurlijke anticonceptie. Wat is dan de oplossing?

Tot mijn grote vreugde ontdek ik een methode waarbij de kalender, temperatuur en billingsmethode gecombineerd worden. Dat klinkt een stuk betrouwbaarder. Mijn lichaam is nu eenmaal geen machine die zich laat voorspellen. Dus enige ingebouwde zekerheid vind ik geen overbodige luxe. De Femometer app laat precies het resultaat zien van alle ingevoerde data. Voor het systeem mijn cyclus goed ik kaart kan brengen zijn er wel een paar maanden nodig, maar daarna krijg ik precies te zien wanneer mijn vruchtbare dagen zijn en we dus op moeten passen. Ik kan steeds beter mijn vruchtbaarheid herkennen.

Hoe langer ik van de pil af ben, hoe beter ik me ga voelen. Natuurlijk zijn die hormonen niet opeens uit mijn lichaam verdwenen, maar ik merk wel degelijk verschil. Gelukkig zijn de menstruatieklachten lang niet zo erg als vroeger, ik kan er goed mee leven. Ze lijken zelfs af te nemen. Ik kan niet anders zeggen dan dat natuurlijke anticonceptie, in de vorm van de Femometer, een geweldige oplossing voor ons is.

Over de schrijver
Reactie plaatsen