Het effect van hormoonvrije anticonceptie op mijn relatie
16 december 2021 
3 min. leestijd

Het effect van hormoonvrije anticonceptie op mijn relatie

De overstap naar hormoonvrije anticonceptie ging niet zonder slag of stoot. Mijn vriend moest erg wennen aan het idee en vond het in het begin ronduit eng. Stel je voor dat het mis ging.
Jarenlang heb ik de verantwoordelijkheid op me genomen. Daar had hij het volste vertrouwen in. Nu had ik hem er opeens bij betrokken en medeverantwoordelijk gemaakt.

Er zijn de nodige discussies aan vooraf gegaan, maar uiteindelijk zijn we allebei blij dat we deze stap gezet hebben. Het heeft onze relatie een bijzondere, extra dimensie gegeven. We kijken nu met een open blik naar onze vruchtbaarheid en seksualiteit. Deze gezamenlijke verantwoordelijkheid heeft ons dichter bij elkaar gebracht.

Betere relatie hormoonvrije anticonceptie

Waarom de overstap naar hormoonvrije anticonceptie?

Dit was de belangrijkste vraag die mijn vriend mij stelde. Waarom wilde ik opeens stoppen met de pil. Ik slikte hem al zoveel jaar, waarom moest het nu opeens anders? Natuurlijk snap ik zijn standpunt. Van buitenaf leek het alsof de pil slikken een eenvoudige manier is om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

Mij ging het steeds meer tegenstaan. Ik had allerlei vage klachten en vervelende stemmingswisselingen. Door mijn vriend werden deze buien vaak lachend weggewuifd met een “je moet zeker weer ongesteld worden?” Zo’n opmerking maakte mij nog chagrijniger, want ik werd helemaal niet ongesteld. Ik was al zeker tien jaar niet meer ongesteld geweest. In de stopweek kwam er alleen een onttrekkingsbloeding, maar leg dat maar eens uit aan een man.

Nadat ik ontdekte dat er een verhoogde kans op borstkanker in mijn familie aanwezig is, wilde ik helemaal zo snel mogelijk met de pil stoppen. De pil zorgt op zich al voor een verhoogd risico, dat boven op het risico wat ik schijnbaar al loop vond ik echt te veel worden.

Nieuwe ervaring in onze relatie

Mijn vriend en ik zijn al ruim tien jaar samen. Ooit willen we wel kinderen, maar nu nog niet. Toen ik voor het eerst door liet schemeren dat ik met de pil wilde stoppen volgde er een flinke discussie. Hij vond het mijn verantwoordelijkheid, dat was het altijd al geweest. Ik wees hem erop dat hij net zo goed vruchtbaar is als ik, dus dat het onze verantwoordelijkheid is binnen onze relatie.

Het moest even tot hem doordringen, maar toen zag hij ook wel in dat daar een kern van waarheid in zit. Het gebruik van de pil is zo gewoon geworden in deze maatschappij, dat de verantwoordelijkheid automatisch op de vrouw wordt afgeschoven.
Na een aantal lange gesprekken besloten we samen deze bijzondere ervaring aan te gaan.

Betere relatie hormoonvrije anticonceptie

Stoppen met de pil

Na ons besluit heb ik meteen mijn pil in de prullenbak gegooid. Het voelde raar, alsof we besloten hadden om voor een kindje te gaan. Er ging een soort verwachtingsvolle spanning door mijn lichaam. Wat zou er gaan gebeuren? Zouden mijn klachten allemaal verdwijnen? Zou mijn libido weer terugkomen, zoals veel vrouwen ervaren na het stoppen met de pil?

Het duurde even voor mijn menstruatie weer op gang kwam. Ondertussen waren we gestart met een cursus waarin we samen leerde onze vruchtbaarheid te herkennen, serieus te nemen en daar ook samen de verantwoordelijkheid over te dragen.

In het begin was het wat zoeken, hoe we met de vruchtbare dagen om moesten gaan binnen onze relatie. Maar al snel vonden we daar onze weg in. Het mooiste vond ik de open communicatie die op gang kwam tussen ons. Vruchtbaarheid was nooit een gespreksonderwerp geweest binnen onze relatie, we hielden ons er simpelweg niet mee bezig. Nu waren we veel bewuster bezig met de natuurlijke manier waarop ons lichaam werkt.

Verdieping in onze relatie

Ondertussen zijn we al een jaar verder en kan ik niet anders zeggen dan dat het ons prima bevalt zo. De meeste van mijn klachten zijn inderdaad verdwenen en ik zit veel beter in mijn vel. We zijn helemaal gewend aan de methode en kunnen er goed mee overweg. Vooral de Femometer en app werken heel fijn en geven heldere informatie.

Deze stap heeft absoluut een verdieping in onze relatie gebracht. Niet alleen is vruchtbaarheid bespreekbaar geworden. Ook op andere gebieden hebben we veel diepere gesprekken. We zijn dichter bij elkaar gekomen, nu we deze belangrijke verantwoordelijkheid samen dragen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen