Denken alle vrouwen zo weinig na over anticonceptie?
11 oktober 2021 
3 min. leestijd

Denken alle vrouwen zo weinig na over anticonceptie?

Pas na de bevalling van mijn eerste kindje ben ik echt na gaan denken over anticonceptie. Al die jaren voor mijn zwangerschap heb ik braaf de pil geslikt, net als heel veel andere meisjes en vrouwen. Ik heb er nooit mijn vraagtekens bij gezet. De pil kreeg ik voorgeschreven via de huisarts, eigenlijk voor een acne probleem, maar wie ben ik om die beslissing in twijfel te trekken. Toch?

Nu mijn lichaam een kind op de wereld heeft gezet, ben ik er anders naar gaan kijken. Tijdens de bevalling werd mij heel duidelijk dat mijn lichaam precies weet wat goed voor mij is. In de loop van mijn zwangerschap gierde de hormonen door mijn lijf, maar alles liep precies zoals het moest lopen. En juist die hormonen, die eigenlijk heel veel belangrijke functies in mijn lichaam vervullen, zet ik stil door de pil te slikken.

De maanden na mijn bevalling dacht ik er niet over om weer aan de pil te gaan. Ik raakte met gemak mijn zwangerschapskilo’s kwijt en woog zelfs minder dan voor mijn zwangerschap. Zelfs die hardnekkige vetrandjes raakte ik zonder moeite kwijt. Zou het dan toch waar zijn, dat je aankomt van de pil? Op een gegeven moment moest ik toch weer eens nadenken over anticonceptie, maar zomaar terug aan de pil wilde ik niet. Het was tijd om eens goed na te denken over anticonceptie, want ik had het gevoel dat ik al die jaren niet het juiste middel had gebruikt.

Waarom ga ik aan de anticonceptie?

Toen ik jong was heb ik er nooit echt over nagedacht. Waarom was ik eigenlijk al die tijd aan de anticonceptie? Ook de tijd dat ik geen relatie had slikte ik de pil gewoon door. In eerste instantie kreeg ik hem van de huisarts omdat mijn acne ernstige vormen begon aan te nemen. Het werd wel minder, wat voor mij als puber natuurlijk geweldig was. Uit angst dat de acne terug zou komen ben ik nooit gestopt, tot ik zwanger wilde worden.

Toch kwam de acne niet terug tijdens het ontpillen. Blijkbaar was ik er overheen gegroeid. Ook na mijn bevalling zag mijn huid er beter uit dan ooit. Natuurlijk was mijn pas bevallen lichaam niet in haar normale doen, maar toch viel het me op dat ik zoveel beter in mijn vel zat zonder pil.

Eigenlijk vond ik het wel fijn om niet elke avond aan de pil te moeten denken. Het gaf een gevoel van vrijheid. Na mijn bevalling was ik duidelijk in een nieuwe levensfase terecht gekomen. Inclusief de veelgehoorde vergeetachtigheid. Ik was erg bang dat ik de pil zou vergeten en een tweede kindje stond nu niet meteen in de planning.

Nadenken over anticonceptie

Niet meer terug aan de pil

Ik gaf mezelf niet heel veel tijd om na te denken over anticonceptie. Het leven als kersverse ouders was hectisch en we wilde niet meteen weer zwanger worden. Na een kort overleg met de huisarts adviseerde ze mij een hormoonspiraal. Dan zou ik vijf jaar lang geen omkijken hebben naar mijn anticonceptie.

Dat klonk mij al muziek in de oren. Vooral de kans dat mijn menstruatie weg zou blijven vond ik heerlijk. Ongesteld zijn heb ik altijd al vreselijk gevonden. Dus het leek mij een verademing als dat ook meteen ‘opgelost’ was.

Het zetten van het spiraal viel mij alles mee. Ik heb er weinig tot niets van gevoeld. De maanden daarna stopte inderdaad mijn menstruatie. Wat een feest. De eerste drie jaar met spiraal was ik vooral heel erg tevreden met mijn keus, tot de lage rugpijn begon.

Last van het spiraal

Wat begon als een zeurende pijn in mijn onderrug werd al snel een probleem. ’S Ochtends kon ik moeilijk uit bed komen en moest ik echt even opstarten. Even mijn rug loslopen. Soms leek het zelfs of ik er doorheen schoot en verging ik van de pijn.

Tijdens een onderzoek bij een homeopathisch arts wees hij mij op het effect van hormonale anticonceptie. Volgens hem kon mijn lage rugpijn goed veroorzaakt worden door het spiraaltje, wat de hormoonwerking in dat gebied zo goed als stil had gelegd.

Dat zette me aan het denken. Mijn lichaam weet precies wat goed voor mij is, maar ik heb weer eens niet geluisterd. Die hormonen zijn er niet voor niets, waarom laat ik ze hun werk niet doen?
Snel na het onderzoek heb ik het spiraal laten verwijderen. Het duurde even, maar de rugpijn is inderdaad verdwenen.

Dat liet mij inzien dat mijn lichaam zoveel complexer in elkaar zit dan ik kan bevatten. Alles werkt met elkaar samen, dat moet ik niet verstoren met medicatie, wat de pil en andere hormonale anticonceptie eigenlijk is. Het wordt tijd dat ik op zoek ga naar anticonceptie zonder hormonen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen