Wel sex, maar geen baby. Hoe doe ik dat zonder pil?
27 januari 2022 
3 min. leestijd

Wel sex, maar geen baby. Hoe doe ik dat zonder pil?

Het lijkt een steeds groter dilemma te worden in deze tijd. Steeds meer vrouwen stoppen met de pil, maar we willen wel sex en niet altijd een baby. Hoe pakken we dat aan? Het is ook een wezenlijk probleem voor mij, ik denk er al heel lang over na.

De pil kreeg voor mij steeds meer onacceptabele bijwerkingen. Ik kreeg steeds minder zin in sex. Mijn humeur bereikte een tragisch dieptepunt, het nam bijna depressieve vormen aan. De pil was voor mij geen optie meer, maar de meeste andere anticonceptie bevat ook hormonen, waardoor ik er niet veel mee opschiet. Dus ook het hormoonspiraal was geen goede vervanging.

Het was een lastige beslissing om te stoppen met de pil, maar het leverde mij vooral veel voordelen op. Na jaren lukte het me eindelijk weer om te genieten van sex, ik had er echt weer zin in. Maar het was niet meer zo zorgeloos als eerst. Ik wil nog niet zwanger worden, dus moet ik voorzichtig zijn. Hoe zorg ik dat ik geen baby krijg, zonder de pil te gebruiken?

Hormoonvrije alternatieven voor de pil

Omdat ik niet meer aan de pil wilde ging ik op zoek naar alternatieven zonder hormonen, want dat waren de boosdoeners. Elke methode die mijn natuurlijke hormonen in de war gooien werd van het lijstje geschrapt. Er blijven niet heel veel alternatieven over.

Het koperspiraal

Een van de kanshebbers was het koperspiraaltje. In tegenstelling tot het Mirena spiraal bevat dit spiraal geen hormonen. Het koper zorgt ervoor dat de zaadcellen inactief worden, dus geen baby. Verder blijft mijn natuurlijke cyclus intact. Wel hoor ik allerlei verhalen over heftige en zelfs pijnlijke menstruatie na het plaatsen. Met een koperspiraal hoef ik vijf tot tien jaar niet meer na te denken over ongewenst zwanger worden.

Ondanks het gebrek aan hormonen heb ik nog mijn twijfels bij deze vorm van anticonceptie. Er wordt toch een lichaamsvreemd object in mijn lichaam ingebracht. Wat gaat dat na verloop van jaren doen? De bijwerkingen die worden beschreven zouden drie maanden na het inbrengen verdwenen moeten zijn. Toch hoor ik regelmatig minder rooskleurige verhalen. Ik kijk nog even verder.

Wel sex geen baby

Het vrouwencondoom

Je hoort er weinig over, het vrouwencondoom. Toch vind ik het wel een interessante optie. Het mannencondoom is vaak een heel gedoe, zeker omdat het op het laatste moment nog ‘even’ geregeld moet worden. Het vrouwencondoom biedt bescherming tegen soa’s en zwangerschap, dat is handig. Daarnaast kan dit condoom al ruim van tevoren worden ingebracht.

Volgens diverse websites is het vrouwencondoom zeker drie keer zo sterk, dat geeft een veilig idee. Het gevoel zou minimaal verminderen, in tegenstelling tot het mannencondoom. Dit zou best een optie kunnen zijn. Al voelt het binnen een vaste relatie toch wat vreemd om een condoom te gebruiken.

Het pessarium

Ook het pessarium komt op mijn lijstje te staan. Het heeft iets weg van het vrouwencondoom, maar dan zonder de bescherming tegen soa’s. Ik kan het vooraf inbrengen, een beetje zoals een tampon. Samen met zaaddodende gel zou dit kapje mij moeten beschermen tegen een zwangerschap.

Er wordt wel aangeraden om eerst goed te oefenen met het inbrengen van het pessarium. Dat maakt me wat onzeker over deze vorm van anticonceptie zonder hormonen. Het is dus goed mogelijk dat ik het kapje verkeerd inbreng en dan zit ik opeens toch met een baby.

wel sex geen baby met ovulatie app

Mijn vruchtbare dagen bijhouden

Ik heb het al een aantal keer voorbij zien komen. Het bijhouden van je cyclus is een steeds populairder wordende methode om onbezorgd sex te hebben, een zwangerschap te voorkomen en dat zonder de pil te slikken. Ergens is het logisch, ik ben maar een paar dagen per maand vruchtbaar. Al die andere dagen is anticonceptie dus eigenlijk helemaal niet nodig.

Door mijn cyclus bij te houden kan ik precies zien welke dagen ik op moet passen en extra bescherming moet regelen, zolang ik geen baby wil. Op deze dagen kan ik een van bovenstaande opties gebruiken, zoals het mannen- of vrouwencondoom of het pessarium.

Deze methode werkt op basis van mijn cervixslijm, baarmoedermond en lichaamstemperatuur. Al deze gegevens worden gecombineerd in een app, waarna ik precies kan zien welke dagen ik vruchtbaar ben. Hiermee heb ik dus alles in eigen hand, dat is even slikken. Stel je voor dat ik het niet goed doe…

Op het eerste gezicht klinkt het niet heel veilig, maar dat is de pil ook niet. Er zijn ook vrouwen die zwanger worden terwijl ze de pil gebruiken. Dus als ik het zo bekijk… Volgens diverse onderzoeken is het correct bijhouden van mijn cyclus net zo veilig en betrouwbaar als het gebruik van de pil of een spiraaltje. Deze ovulatie app zou zomaar de oplossing kunnen zijn!

Over de schrijver
Reactie plaatsen