Ovulatie app: Waarom altijd hormonen slikken als ik maar een paar dagen vruchtbaar ben?
18 oktober 2021 
3 min. leestijd

Ovulatie app: Waarom altijd hormonen slikken als ik maar een paar dagen vruchtbaar ben?

De hele maand slik ik hormonen, om te voorkomen dat ik zwanger wordt. Eigenlijk is dat gek. Ik ben elke maand maar een paar dagen vruchtbaar, maar leg daarvoor wel mijn complete cyclus plat. Met alle gevolgen van dien. Blijkbaar ben ik niet de enige die er zo over denkt. Steeds meer vrouwen stoppen met anticonceptie met hormonen. De pil en het spiraaltje worden steeds minder populair.

In plaats daarvan zijn we massaal op zoek gegaan naar een natuurlijke manier van anticonceptie, ik ook. Ik wilde een manier vinden die lief is voor mijn lijf en waarbij de zo belangrijke natuurlijke hormonen hun gang kunnen gaan. Uiteindelijk ben ik maar zo’n vijf dagen per maand vruchtbaar, dus alleen op die dagen heb ik kans om zwanger te raken.

Met de komst van de digitale revolutie zijn er steeds meer ovulatie apps te vinden die mij kunnen helpen een zwangerschap te voorkomen. Het voelt niet heel natuurlijk om mijn lichaam over te geven aan iets technisch, maar volgens de vele positieve verhalen is het een mooie manier van anticonceptie zonder hormonen. Dat was voor mij genoeg om de ovulatie app te gaan ontdekken.

Ovulatie app bijwerken

Ovulatie app als anticonceptie

Om niet zwanger te raken is het vooral belangrijk dat ik weet wanneer mijn ovulatie plaatsvindt. De rest van de maand mag mijn lichaam lekker haar gang gaan. De afgelopen twintig jaar heb ik allerlei anticonceptie geprobeerd, zoals de pil, prikpil, het spiraal en de nuva-ring. Eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Ik leg mijn hele cyclus stil, zodat ik niet zwanger kan worden.

Maar die hormonen zijn er niet voor niets. Ze regelen meer dan alleen mijn maandelijkse cyclus. Dat voelde ik heel duidelijk toen ik eenmaal stopte met hormonen innemen. Ik voelde me langzaam een ander persoon worden. Of moet ik zeggen, ik werd weer mezelf? Het lijkt erop dat de pil mijn persoonlijkheid vlakker maakte.

Om erachter te komen wanneer mijn eisprong is, gebruik ik een ovulatie app als anticonceptie, de Femometer. Natuurlijk kan ik zelf heel trouw mijn temperatuur elke ochtend meten, dan weet ik wanneer de ovulatie was. Maar dan ben ik wel te laat, want ook de dagen voor mijn eisprong ben ik vruchtbaar. De ovulatie app maakt gebruik van verschillende persoonlijke informatie. Aan de hand daarvan worden er ongeveer vijf dagen aangegeven waarop ik voorzichtig moet zijn en eventueel extra bescherming moet gebruiken als ik niet zwanger wil worden.

Een ovulatie app moet in je leefstijl passen

Ik moet er eerlijk bij zeggen dat een ovulatie app wel in je leefstijl moet passen. Heb je een heel onregelmatig leven, dan is het lastiger om de juist informatie in de ovulatie app te krijgen. De kans is groot dat je dan veel meer ‘rode dagen’ te zien krijgt, ofwel dagen waarop je voorzichtig moet zijn. Ook het gebruik van alcohol kan de uitslag beïnvloeden. Maak je het regelmatig laat, met de nodige drankjes, dan worden de metingen minder nauwkeurig. Maar voor vrouwen die heel precies en nauwkeurig met de app omgaan is het een aanrader.

Je moet er ook de persoonlijkheid voor hebben, want als je er niet heel nauwkeurig mee omgaat, kun je alsnog zwanger worden. Dat heb je zelf in de hand. Kun je de discipline opbrengen om tijdens al je vruchtbare dagen extra bescherming te regelen?

Het mooie aan deze ovulatie app is ook dat ik mijn cyclus steeds beter leer kennen. De mood swings, die bij het vrouwelijke leven horen, zie ik elke maand in een vast patroon voorbij komen. Het is fijn om te weten dat dit normaal is, dat die gevoelens weer weggaan en vervangen worden door betere, fijnere gevoelens.

Ovulatie app

De ovulatie app of de pil

Soms denk ik nog weleens terug aan de tijd dat ik de pil slikte. Het vraagt wel wat van je om heel nauwkeurig de app bij te houden. Toch zou ik niet terug willen naar de pil, hoe makkelijk die ook was. Ik voel me nu zoveel beter. Ik heb zoveel jaar, elke dag hormonen in mijn lijf gestopt. Dat kan nooit gezond zijn. Mijn emoties en libido zijn weer tot leven gewekt, lijkt het. De pil trok alles vlak, ik was gewoon neutraal, maar veel kleur zat er niet meer in.

Het werken met de Femometer ovulatie app vind ik super handig. Zelfs als ik eens slordig ben, krijg ik een herinnering dat ik nog iets in moet vullen. Als je een onregelmatige menstruatie hebt, is het misschien minder handig om deze app te gebruiken. Je vruchtbare dagen worden berekend aan de hand van een schema, waarin al je persoonlijke gegevens worden samengevoegd. Daardoor wordt de app over een langere periode steeds nauwkeuriger. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat elke maand een verrassing wordt.

Ben je op zoek naar een natuurlijke anticonceptiemethode? En ben je precies en nauwkeurig in het bijhouden van de app, dan raad ik je de Femometer zeker aan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen