Cervixslijm controleren, hoe ik hier een gewoonte van maakte
18 november 2021 
3 min. leestijd

Cervixslijm controleren, hoe ik hier een gewoonte van maakte

Het controleren van mijn cervixslijm is een van de vaste gewoontes die ik ontwikkelde sinds ik aan natuurlijke anticonceptie doe. Hoe mijn cervixslijm eruitziet, is een van de punten waaraan ik mijn vruchtbare periode kan herkennen.

Op een gegeven moment was ik helemaal klaar met de pil. Ik wilde mezelf niet langer elke maand vol proppen met hormonen. Na een lange zoektocht kwam ik uit bij een betrouwbare anticonceptie zonder hormonen. Omdat deze methode gebruikmaakt van verschillende gegevens, krijg ik een helder beeld van mijn cyclus én mijn vruchtbare dagen.

Daarvoor is het belangrijk dat ik elke dag mijn temperatuur meet en mijn cervixslijm controleer. In het begin vond ik het een heel gedoe en was ik erg bang dat ik een fout zou maken. Nu, een paar maanden later, snap ik niet dat ik hier in het begin zo onzeker over was. Het controleren van mijn cervixslijm is nu een dagelijkse handeling geworden, net als tanden poetsen.

Cervixslijm controleren onder de douche

Waarom mijn cervixslijm controleren?

In het begin zat ik er wel even tegenaan te hikken. Waarom zou ik elke dag mijn cervixslijm gaan controleren, dat was toch heel veel gedoe? En hoe moest ik nu hieraan zien of mijn eisprong eraan kwam, of niet. Toch is het cervixslijm een hele goed indicator voor het aangeven van mijn vruchtbare dagen. De structuur verandert namelijk duidelijk, als je eenmaal door hebt waar je op moet letten.

Ondertussen heb ik geleerd om gedurende mijn hele cyclus een duidelijke verandering te zien in het slijm. Hierdoor kan ik steeds makkelijker mijn ovulatie herkennen. In de eerste week na mijn menstruatie is het cervixslijm nog taai en dik, ik hoef me op dat moment geen zorgen te maken over een ongewenste zwangerschap, want de baarmoedermond is nu afgesloten.

Hoe dichter ik bij mijn eisprong kom, hoe vochtiger het slijm wordt. Nu word ik alert, want vlak voor mijn ovulatie is het cervixslijm doorzichtig en elastisch, ik kan er draden van trekken. Vaak is er ook veel meer slijm aanwezig. Dit gebeurt ongeveer drie dagen voor mijn eisprong.

We willen nog niet zwanger worden, dus tijdens deze dagen moeten we oppassen met onveilige seks. In de app die bij de Femometer hoort, is ook te zien dat mijn temperatuur, die ik elke ochtend trouw meet, omhoog gaat. De app geeft keurig aan wanneer mijn vruchtbare dagen zijn en wanneer mijn ovulatie plaatsvindt. Zodra mijn ovulatie geweest is, wordt het cervixslijm minder, ondoorzichtig en soms bijna korrelig.

Hoe ga ik dat doen? Elke dag cervixslijm controleren

Om het cervixslijm goed te controleren is het belangrijk om elke dag wat slijm, met je vingers, weg te halen bij de baarmoedermond. In het begin deed ik dat meteen ’s ochtends als ik mijn temperatuur had opgenomen. Dat werd toch wel wat geklieder met doekjes en daarnaast is het ook beter om even mijn handen te wassen, voor het beste resultaat.

Tegenwoordig stap ik ’s ochtends onder de douche en controleer meteen het slijm. Zo weet ik zeker dat ik het niet vergeet en ik kan eenvoudig het resultaat bekijken. Dit wordt ook wel de billingsmethode genoemd. Het is een redelijk betrouwbare manier om je ovulatie te herkennen. Toch wilde ik graag meer zekerheid, want een zwangerschap komt nu even niet goed uit.

Het controleren van mijn cervixslijm voelde in het begin wel als een kleine studie. Het is voor een ‘leek’ best lastig om een goed onderscheid te maken in de verschillende soorten cervixslijm, maar al snel begon ik ze beter te herkennen. Toch ga ik niet alleen hiervan uit, maar gebruik deze methode als aanvulling.

Cervixslijm controle

Cervixslijm controleren is een gewoonte geworden

Alles went, ook deze methode. Ondertussen verdwijnt de thermometer elke ochtend als vanzelf in mijn mond en het controleren van mijn cervixslijm is een gewoonte geworden. Natuurlijk moet ik er wat meer moeite voor doen dan elke avond een simpel pilletje slikken, maar het is de moeite meer dan waard. Ik voel me zoveel beter nu ik geen hormonale anticonceptie meer gebruik.

Ik weet dat deze natuurlijke manier van anticonceptie net zo betrouwbaar kan zijn als hormonale methodes, als ik het maar consequent uitvoer. En dat doe ik met liefde. Want een leven zonder kunstmatige hormonen is een feestje!

Over de schrijver
Reactie plaatsen