Zwanger worden met een onregelmatige cyclus
10 januari 2022 
3 min. leestijd

Zwanger worden met een onregelmatige cyclus

Ik heb altijd al een onregelmatige cyclus gehad, er is geen touw aan vast te knopen. Het slikken van de pil zou er volgens de huisarts voor zorgen dat er meer regelmaat in mijn menstruatie zou komen, maar zelfs daar trok mijn lichaam zich niets van aan.

Blijkbaar heb ik last van een schommelende hormoonspiegel. De hormonen oestrogeen en progestageen zijn ontregelt en daardoor heb ik een onregelmatige cyclus. Ik sport al sinds mijn puberteit veel, omdat ik snel last heb van overgewicht, dat zou een oorzaak kunnen zijn. Een onregelmatige cyclus komt veel voor tijdens de eerste jaren van de menstruatie of net voor de overgang. Bij mij is het nooit echt beter geworden.

Door mijn onregelmatige cyclus slik ik al van jongs af aan de pil. Hierdoor is mijn menstruatie wel minder lang en heftig, want vroeger had ik zelfs ijzertabletten nodig door de grote hoeveelheid bloed die ik elke maand weer verloor. De pil heeft mijn cyclus door de jaren heen wel redelijk gestabiliseerd. Alhoewel, kun je dat zo noemen? Eigenlijk zijn alle natuurlijke processen in die regio stilgelegd. Eén voordeel, ik ben in ieder geval niet meer meerdere keren per maand ongesteld.

En nu is het zover, we willen graag zwanger worden. Dat betekent dat ik moet stoppen met de pil. Best spannend, want wat gaat mijn cyclus doen?

Onregelmatige cyclus

Onregelmatige cyclus, wanneer heb ik een eisprong?

Als ik een paar maanden gestopt ben met de pil heb ik het gevoel dat ik terug bij af ben. Mijn cyclus is weer net zo’n zooitje als vroeger. De ene keer ben ik na twee weken alweer ongesteld, terwijl ik valse hoop krijg als mijn cyclus opeens bijna anderhalve maand duurt. Het is om gek van te worden. Bij zo’n onregelmatige cyclus lijkt het onmogelijk om erachter te komen wanneer mijn eisprong is. Ik heb een aantal teststrips gekocht, maar heb geen idee wanneer ik zou moeten meten.

Ik vind het enorm frustrerend om niet te weten of mijn menstruatie alweer normaal is na het gebruik van de pil. Ik snap dat mijn lichaam daar even voor nodig heeft. Normaal komt de regelmaat op een gegeven moment weer terug, waardoor je weet waar je aan toe bent. Helaas is de kans op een regelmatige cyclus bij mij zo goed als nihil.

Toch zou ik graag weten of ik wel een eisprong heb. Hoe zit het als mijn cyclus zo kort is? Heb ik in die periode helemaal geen eisprong, of volgt alles elkaar sneller op? En bij een lange cyclus, heb ik dan na twee weken een eisprong of duurt het langer?

Moet ik me zorgen maken?

Ik heb gelezen dat zeker de helft van de stellen na een maand of drie al zwanger raken. Nou, dat is bij ons niet gelukt. Op tien procent na zijn de stellen met een kinderwens na een jaar wel zwanger. Dat is lang wachten…

Ondertussen begin ik me toch wel zorgen te maken. Er hoeft natuurlijk niets aan de hand te zijn, maar ik hoor van vriendinnen dat zij met een ovulatietest sneller zwanger zijn geraakt, omdat ze precies wisten wanneer hun vruchtbare dagen waren. Dat zijn er maar een paar in de maand, dus je zit er zo naast. Weten wanneer je vruchtbare dagen zijn verhoogd de kans op een zwangerschap enorm.

Ook de huisarts drukt me op het hart om geduld te hebben. Het komt wel goed. Ik moet vooral stress vermijden, want dat werkt juist tegen. Ook probeer ik wat af te vallen en weer wat sportiever te leven. Het schijnt dat je lichaam dan weer gevoeliger wordt voor hormonen, waardoor mijn cyclus wellicht wat stabieler wordt.

Zwanger met onregelmatige cyclus

Mijn eisprong herkennen in een onregelmatige cyclus

Die eisprong, die moet ik ontdekken. Ergens in die onregelmatige cyclussen van mij. Want dat heeft de huisarts me ook verteld. Het feit dat mijn cyclus onregelmatig is wil niet zeggen dat er geen eisprong plaatsvindt. Dat is al een hele geruststelling. Het blijkt dat de eerste fase van de cyclus heel wisselend kan verlopen, maar de fase van de eisprong tot de menstruatie is eigenlijk relatief constant. Wanneer mijn cyclus korter duurt dan twintig dagen, dan is het onwaarschijnlijk dat er een eisprong heeft plaatsgevonden.

Ik begin met elke ochtend mijn temperatuur op te nemen, zodat er een temperatuurcurve ontstaat. Hierin zie ik wel iets gebeuren, maar of dit het nu echt is, daar twijfel ik over. Ik teken hele menstruatiekalenders vol, maar een echt patroon kan ik niet ontdekken.

Eindelijk wordt ik uit mijn lijden verlost. Ik maak kennis met de Femometer. Dit slimme apparaatje en de bijbehorende app laten alles puzzelstukjes in elkaar passen. De methode combineert mijn ochtendtemperatuur met een ovulatietest en het cervixslijm. Dit blijkt de winnende combinatie te zijn. In hele korte cyclussen is inderdaad geen ovulatie te herkennen, maar in een lagere cyclus pikt de Femometer mijn vruchtbare dagen eruit en wat denk je… Het is eindelijk gelukt! Ondanks mijn onregelmatige cyclus zijn we eindelijk zwanger!

Over de schrijver
Reactie plaatsen