Ovulatietest, de beste manier om mijn vruchtbare dagen te vinden?
23 december 2021 
3 min. leestijd

Ovulatietest, de beste manier om mijn vruchtbare dagen te vinden?

Wat een spannende tijd, we willen graag zwanger worden dus we hebben de pil in de prullenbak gegooid. Nu is het wachten op de eerste echte menstruatie, want die heb ik al heel lang niet gehad. Al die tijd dat ik de pil slikte werd mijn ovulatie onderdrukt. Mijn natuurlijke cyclus zal dus weer helemaal opnieuw op gang moeten komen.

Natuurlijk ben ik vreselijk ongeduldig. Het liefst zou ik na de eerste pilloze maand al een positieve zwangerschapstest in mijn handen willen houden. Ik probeer mijn enthousiasme wat te temperen, want ik weet nog dat ik vroeger een vrij onregelmatige cyclus had.

Wat zou de beste manier zijn om mijn vruchtbare dagen te ontdekken? Het enige wat ik zo snel kan vinden is de ovulatietest. Maar ik kan moeilijk om de paar dagen zo’n test gaan doen, op zoek naar mijn ovulatie. Dat gaat nogal in de papieren lopen. De biologielessen van vroeger liggen niet meer zo vers in mijn geheugen. Tijd om mij daar weer eens in te verdiepen.

Hoe zat het ook alweer met mijn ovulatie?

Normaal gesproken zou een vrouw een cyclus van ongeveer 28 dagen hebben. Na een week of twee zou dan de ovulatie plaatsvinden. Helaas heb ik geen regelmatige cyclus. Toch wil ik graag weten wanneer mijn eisprong is, want rond die tijd heb ik de meeste kans om zwanger te worden.

Ik heb weleens gehoord dat vrouwen hun eisprong voelen, dus ik ga extra goed opletten deze maand. Sommige hebben wat last van krampen, zoals bij de menstruatie, maar vooral veranderend cervixslijm, gevoelige borsten en een iets hogere lichaamstemperatuur zijn goede indicatoren. Een ovulatietest is een betrouwbare manier om mijn ovulatie te bevestigen. Enige probleem is dat ik niet precies kan berekenen wanneer mijn eisprong gaat plaatsvinden.

Een ovulatietest meet de LH-piek. Dit hormoon stijgt flink in de twee dagen voor de eisprong. Als ik deze op kan sporen weet ik precies wanneer mijn meest vruchtbare dagen zijn.

Ovulatietest

Hoe werkt zo’n ovulatietest eigenlijk?

Ik heb nog nooit een ovulatietest gebruikt. Hoe werkt zo’n ding eigenlijk? Als ik de gebruiksaanwijzing bekijk lijkt het erg op een zwangerschapstest. Een beetje urine opvangen en het staafje erin houden. Na zo’n drie minuten is de uitslag te zien.

Blijft de vraag over, wanneer doe ik de ovulatietest? Normaal gesproken zou ik moeten kijken naar het aantal dagen dat mijn cyclus duurt. Geteld van de eerste dag van mijn menstruatie tot de dag dat ik opnieuw ongesteld wordt, dit zou in het meest optimale geval elke maand 28 dagen moeten zijn. Helaas is er bij mij nog geen touw aan vast te knopen. De ene maand werd ik na krap 20 dagen alweer ongesteld, de maand daarop duurde het bijna 50 dagen.

Bij een gemiddelde cyclus zou ik 17 dagen voor het begin van mijn menstruatie kunnen beginnen met de ovulatietest. Elke dag testen, net zolang tot de test positief wordt. Alleen als ik dan een cyclus van 50 dagen te pakken heb, zullen er heel veel ovulatietesten nodig zijn voor er een positief resultaat komt.

Heb ik net een korte cyclus, dan is de kans groot dat ik de LH-piek mis. Natuurlijk kan ik vroeger beginnen met testen, maar dan heb ik erg veel testen nodig als de cyclus langer uitvalt. Toch blijft het een erg betrouwbare manier om mijn ovulatie op te sporen en mijn vruchtbare dagen te vinden.

Alternatief voor een ovulatietest?

Naast de ovulatietest zijn er meerdere manieren om mijn vruchtbare dagen op te sporen. Zo vond ik allerlei apps die mij daarbij kunnen helpen. Helaas gaan de meeste uit van een gelijkmatige cyclus. In de Femometer vond ik een goede en betrouwbare methode. Deze app gaat uit van meerdere informatiebronnen. Niet alleen de temperatuur wordt gebruikt om de ovulatie op te sporen. Ook het cervixslijm is een indicator.

Het kan goed zijn dat mijn LH-piek maar heel kort is. Deze kan ik missen als ik maar één ovulatietest per dag zou doen. De Femometer is een slimme manier om mijn cyclus te leren kennen, zonder dagen achter elkaar een ovulatietest te moeten doen.

Omdat mijn cyclus zo onregelmatig is, kies ik ervoor om de ovulatietest te vervangen door de Femometer app. Al na enkele maanden geeft de app aan welke dagen vruchtbaar kunnen zijn en hier maken we dankbaar gebruik van. Ondanks mijn onregelmatige cyclus maken we op deze manier toch een grote kans om zwanger te worden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen