Tweede keer zwanger worden ging een stuk makkelijker
21 oktober 2021 
3 min. leestijd

Tweede keer zwanger worden ging een stuk makkelijker

Zwanger worden van ons eerste kindje bleek een uitdaging te zijn. Mijn onregelmatige cyclus zorgde ervoor dat we er bijna drie jaar over hebben gedaan voor we eindelijk zwanger waren van ons eerste kindje. Als ik eraan terugdenk zijn er heel wat tranen gelaten. Elke maand weer die teleurstelling, wat was dat zwaar.

Medisch gezien was er niets mis met mij en mijn man, maar toch lukte het niet om zwanger te worden. Elke keer zaten we er net naast. Gewoon pech, zei de gynaecoloog. Het zou wel goed komen. Gelukkig kreeg ze gelijk. Want uiteindelijk hebben we een prachtige dochter gekregen.

We hebben altijd geweten dat we twee kindjes wilde. Toen het na de geboorte van de eerste weer begon te kriebelen kwamen ook de zorgen weer op. Zou het deze keer weer zo moeilijk gaan? Toch had ik er veel meer vertrouwen in. We hadden deze keer ‘hulp’…

Zwanger worden is niet altijd even makkelijk

Omdat ik een hele onregelmatige cyclus heb, was mijn eisprong moeilijk te bepalen. Dit zorgde ervoor dat zwanger worden niet zomaar ging. Wat een verdriet heb ik gehad, elke keer werd ik toch weer ongesteld. Of de keren dat ik hoopvol naar een zwangerschapstest zat te staren, die weer negatief uitviel. Sommige maanden duurde mijn cyclus veel langer, elke keer was ik weer hoopvol. Zou het deze maand raak zijn?

Uiteindelijk begon ik de hoop te verliezen. Via de huisarts kwam ik bij de gynaecoloog terecht. Na diverse onderzoeken bleek er lichamelijk niets mis te zijn, behalve dan een zeer onregelmatige cyclus. Die eisprong was er wel, maar wanneer die kwam was elke maand weer een verrassing. Ik heb het zelfs nog even geprobeerd met een ovulatietest, maar het werd al snel duidelijk dat dit voor mij niet handig was. Wat moest ik dan?

Al bijna twee jaar waren we ‘aan het proberen’ toen de Femometer op mijn pad kwam. Wat een uitkomst was dat!

Femometer app

Zwanger worden met wat hulp

Medisch gezien zouden we geen hulp nodig hebben om zwanger te worden. Toch ging het bij ons niet zo makkelijk. Als we maar wisten wanneer de eisprong plaatsvond, dat zou het al een stuk makkelijker maken. Normaal gezien gebruik je hier een ovulatietest voor, maar sommige maanden kon ik blijven testen en miste ik hem nog.

Met de Femometer kregen we de mogelijkheid om mijn hele cyclus helder in beeld te krijgen. Er ging een wereld voor me open. Ondanks de vele bevestigingen van de arts, dat ik lichamelijk niets mankeerde, was het toch heel fijn om te zien dat ik wel degelijk een ovulatie had en dat mijn lichaam dus prima functioneerde. Alleen net wat anders dan bij de gemiddelde vrouw.

Het was even oefenen, maar al snel had ik het onder de knie. Elke ochtend netjes mijn temperatuur meten, cervixslijm controleren en alle gevraagde data in de app invoeren. Steeds beter begon ik mijn lichaam te kennen en ontdekte ik de verschillende fases in mijn cyclus.
Door de veranderingen in mijn lichaam zag ik de eisprong aankomen en komen we precies op het juiste moment vrijen. Het werkte, want eindelijk had ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen!

Ook na de bevalling ging ik door

Eigenlijk beviel het zo goed, dat ik ook na mijn bevalling besloot door te gaan met het gebruiken van de Femometer. Nu ik mijn eisprong op deze manier kon zien aankomen, konden we het net zo goed gebruiken om een zwangerschap te voorkomen. Natuurlijk is het met een onregelmatige cyclus, zoals bij mij, misschien minder betrouwbaar dan bij vrouwen met een gemiddelde cyclus. Toch beviel het ons prima. Mochten we ernaast zitten, dan was het nog geen ramp. We wilden graag een tweede kindje.

Daarnaast beviel mijn leven zonder kunstmatige hormonen mij prima. Voor mijn eerste zwangerschap was ik lang aan de pil geweest. In eerste instantie gooide ik de uitblijvende zwangerschap dan ook op het ontpillen. Na mijn bevalling had ik geen goed gevoel meer bij de pil, of andere kunstmatige hormonen. Met de Femometer kon ik mijn lichaam haar gang laten gaan en paste wij ons daarop aan.

Tweede keer zwanger worden was een feestje

Zeker twee jaar heb ik de Femometer met plezier gebruikt om niet zwanger te worden. Toen vonden we het wel tijd worden voor een tweede kindje. Heel wat wijzer door onze eerdere ervaringen vertrouwde we volledig op de Femometer. Ik kende mijn lichaam en cyclus ondertussen door en door.

Na ons besluit kwam toch nog even de onzekerheid bij mij op. Stel dat het nu weer zo lang zou duren. Stel dat het weer niet wilde lukken. We vonden het fijn als de kinderen niet al te veel in leeftijd zouden schelen. Als het net zo lang zou duren als de vorige keer dan zat er flink wat leeftijdsverschil tussen.

Gelukkig kon ik mezelf herpakken. Ik dacht terug aan hoe snel we zwanger waren geworden toen de Femometer in ons leven was gekomen. En aan al die maanden dat ik mijn lichaam steeds beter was gaan begrijpen. Dit ging goed komen. Wat één keer kon, moest ook twee keer kunnen.
Mijn lichaam liet ons niet in de steek en deze keer waren we al na drie maanden zwanger!

Over de schrijver
Reactie plaatsen