Zwanger worden, waar blijft die ovulatie?
30 december 2021 
3 min. leestijd

Zwanger worden, waar blijft die ovulatie?

We willen graag zwanger worden. Super leuk en spannend. Timing is alles, dat hadden we al begrepen. We zijn al een paar maanden bezig, maar nog zonder resultaat. Hebben we de ovulatie misschien gemist? Wanneer is die precies? Eigenlijk hebben we maar een paar dagen per maand kans om zwanger te worden. Maar dan moet ik wel weten welke dagen dat zijn…

Ovulatie herkennen aan temperatuur

Een vriendin van mij probeert ook zwanger te raken, ze raad me aan om met temperaturen mijn ovulatie op te sporen. Na twee maanden meten heb ik een lijstje getallen naast mijn bed liggen. Ik kan er nog niet echt een patroon in ontdekken. De derde maand zie ik een duidelijke stijging, ja daar was de ovulatie. Dus nu zijn we te laat…

Wanneer ik me verder verdiep in de temperatuur methode kom ik erachter dat niet bij iedereen de temperatuur direct na de ovulatie omhoog gaat, dus eigenlijk weet ik nog niets.
Ik kan wel uitgaan van de menstruatiecyclus van een gemiddelde vrouw, dan zou de eisprong rond dag 14 komen. Maar mijn cyclus is zelden netjes 28 dagen. Dus gaat dat ook voor mij op?

Ovulatie zoeken zwanger worden

Ik wil zanger worden!

Ik begin langzaamaan wat moedeloos te worden. Waarom lukt het niet? Ik heb een eisprong, dat heb ik ondertussen ook gecontroleerd met zo’n ovulatietest. Toch zijn we nog steeds niet zwanger. De kans is natuurlijk ook niet zo heel groot, eigenlijk ben ik maar een dag of drie echt heel vruchtbaar. Dat zijn de dag van de ovulatie en de twee dagen ervoor.

We hebben van tevoren afgesproken dat we de natuur zijn beloop zouden laten. Dus ook geen geplande seks, het moet tenslotte wel leuk blijven. Daarnaast zit ik middenin mijn vruchtbare jaren, let ik op mijn gewicht en leef ik zo gezond mogelijk. Dus daar kan het niet aan liggen zou je zeggen.

Nu moet ik alleen nog regelen dat we op het juiste moment vrijen, maar dat is niet makkelijk als ik niet precies weet wanneer mijn ovulatie plaatsvindt. Een vriendin heeft een tijd lang geprobeerd elke twee tot drie dagen seks te hebben, maar in het drukke dagelijks leven schoot het er toch vaak bij in. Dan wordt het ‘moeten’ en is de lol er snel vanaf, wist ze mij te vertellen. Dat was dus ook geen goed plan.

Meer inzicht in mijn ovulatie

Ondertussen zijn we al ruim een jaar verder. Wat duurt het lang als je iets heel graag wilt. Ik denk er al aan om naar de huisarts te gaan, misschien is er wel wat mis. Anders kan het toch nooit zo lang duren?

Bij toeval ontdek ik de Femometer. Een handige methode, die gebruikt kan worden als natuurlijke anticonceptie, maar ook bij het plannen van een zwangerschap. Kom ik er nu eindelijk achter wanneer mijn ovulatie echt is? Ik ben ondertussen behoorlijk gefrustreerd en ben ervan overtuigd dat er iets met mij aan de hand is.

Vriendinnen zeggen me dat ik me er niet druk om moet maken. Als ik te gestrest ben, lukt het zeker niet. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Maar met de Femometer heb ik nu een tool in handen waarmee ik zelf een helder inzicht kan krijgen in mijn cyclus en ovulatie. Het voelt als een persoonlijk advies, zonder dat ik daarvoor medische hulp hoef in te schakelen.

Zwanger worden ovulatie

Daar is mijn ovulatie en het is raak!

Al snel ben ik gewend aan het gebruik van de Femometer. Elke dag ben ik bewuster bezig met mijn lijf, ik begin bepaalde symptomen te herkennen en kan op een ontspannen manier omgaan met mijn cyclus. Dat is totaal nieuw voor mij. Ik heb nooit geweten dat het zo eenvoudig is om je menstruatiecyclus te leren kennen en volgen. Dit is voor mij de perfecte vervanger voor anticonceptie met hormonen. Ik weet nu al dat ik na de zwangerschap niet meer aan de pil ga.

De zwangerschap… Ja echt, het is raak!

In het begin had de Femometer even nodig om mijn cyclus goed weer te geven, maar op een gegeven moment kreeg ik duidelijk te zien wat mijn vruchtbare dagen waren en het klopte, ik was meteen zwanger. Alle dure ovulatietesten, maanden temperatuur opmeten en bijhouden op briefjes, alle stress en zorgen die ik heb gehad bleken allemaal overbodig. Er was niets met mij aan de hand. Ik heb gewoon een gezonde cyclus en ovulatie.

Achteraf had ik graag eerder gehoord over de Femometer, dan waren we vast al veel sneller zwanger geraakt. Maar ik ben super blij dat het alsnog gelukt is en ik nu heerlijk van mijn zwangerschap kan gaan genieten.

Daarnaast is meteen het anticonceptie vraagstuk opgelost, want ik blijf de Femometer gebruiken na de bevalling als anticonceptie. Zodra we dan voor een tweede kindje gaan, hoef ik niet weer te ontpillen en weet ik precies wanneer mijn vruchtbare dagen zijn. Dan komt er vast snel een broertje of zusje bij.

Over de schrijver
Reactie plaatsen