Kinderwens toch in vervulling, we doen het samen
07 oktober 2021 
3 min. leestijd

Kinderwens toch in vervulling, we doen het samen

Een kinderwens in vervulling laten gaan is een wens van beide. Toch wordt de vrouw er vaak op aangekeken als het niet wil lukken om zwanger te worden. Waarom worden vruchtbaarheidsproblemen toch altijd aan vrouwen toegeschreven?

Het lijkt wel alsof bij elke mislukte poging de vrouw wordt aangekeken, alsof er iets mis is het háár. Maar het kan net zo goed mis zitten bij hem. Alleen mannen worden nu eenmaal neergezet als ‘eeuwig vruchtbaar’. Zeker in showbizzland horen we regelmatig van mannen die (opnieuw) vader worden op een leeftijd dat we ze eerder als opa bij het schoolhek zien.

Toch is er niets minder waar. Mannen krijgen steeds vaker te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Het blijkt zelfs dat de zaadkwaliteit de afgelopen 40 jaar flink verminderd is. Het is daardoor niet onmogelijk om kinderen te krijgen, maar het kost wel wat meer moeite dan verwacht. Tijd om dit stigma op te heffen, want dan kunnen we er samen iets aan doen.

Kinderwens, begin op tijd

Ik heb altijd al een kinderwens gehad, maar geen haast. Het leven zonder kind beviel me nog prima en ik had nog van alles op mijn lijstje staan voordat ik moeder wilde worden. Zodra ik richting de 30 ging kreeg ik steeds vaker het goedbedoelde advies om niet te lang meer te wachten. Vrouwen worden schijnbaar na hun 30ste afgeschreven, als het gaat om kinderen krijgen. Zeker als je dan pas je eerste kind krijgt.

Net voor mijn 30ste verjaardag heb ik de goede adviezen ter harte genomen en zijn we gestopt met anticonceptie. “Nu maar hopen dat het nog lukt hé?!” werd er op een gegeven moment zelfs gezegd. Alsof ik al zo oud was dat het een wonder zou zijn als ik nu nog zwanger zou raken. Als ik voorzichtig aangaf dat mijn man nog wat ouder was, dan werd dit weggewuifd. Mannen hebben daar geen last van.

Hoe langer het duurde, hoe meer ik de verhalen begon te geloven. Ik had te lang gewacht, mijn baarmoeder was al met pensioen. Toch ging het er bij mij niet in. Waarom moest het aan mij liggen? Een kleine zoektocht bracht al snel aan het licht dat bij de helft van de stellen met vruchtbaarheidsproblemen de oorzaak bij de man gezocht moest worden.

Kinderwens vervullen, tijd voor elkaar

Onze kinderwens, ons project

Toen we voor de zoveelste keer met een negatieve zwangerschapstest in onze handen stonden vroeg zelfs mijn man of we te lang gewacht hadden. Pardon? Mijn biologische klok tikt misschien harder dan die van jou, maar jij hebt er ook eentje. De zaad kwaliteit loopt bij mannen vanaf hun 40ste levensjaar terug, waardoor de kans op een zwangerschap aanzienlijk kleiner wordt. Het ligt dus echt niet alleen aan mij.

Om de kans op een natuurlijke zwangerschap zo groot mogelijk te maken, hebben we er ons project van gemaakt. Roken, drinken, drugs en ongezond eten bevorderen de kans op een zwangerschap niet. Hoewel we wat dat betref al vrij gezond leefde, gingen we nog een stapje verder. Er werd meer gesport en nog gezonder gegeten.

Mijn man wilde er niet aan dat het probleem wellicht bij hem zou kunnen liggen, maar uit angst voor een onderzoek was hij meer dan bereidt om zich deze nieuwe levensstijl eigen te maken.
Moeite hebben met het krijgen van kinderen is in mijn ogen niets om je voor te schamen, we zijn heus niet de enige. Blijkbaar kijkt mijn man er anders tegenaan. Het is natuurlijk niet het stoerste verhaal bij je vrienden.

Onze kinderwens in vervulling

Ergens voelde ik een behoefte om te ‘bewijzen’ dat er niets mis was met mijn lichaam. Voor een zwangerschap is een ovulatie nodig. Daar gaat het blijkbaar nog weleens mis, dus als ik kon laten zien dat er een eisprong is, dan waren we al een stap verder.

Via een vriendin vond ik een cursus bij kinderwens. Een cursus voor beide partners, dat sprak me wel aan. Hier kon ik manlief, zonder hem aan te vallen, wel in meekrijgen. De cursus zou ons leren om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten. We zouden samen leren hoe mijn cyclus in elkaar zit en wat de aller vruchtbaarste dagen zijn. Daarnaast was er ook aandacht voor leefstijl en andere factoren die onze vruchtbaarheid kunnen vergroten.

De cursus bleek niet alleen heel leuk om te doen, maar bracht ons ook dichter bij elkaar. We konden opeens over hele intieme dingen met elkaar praten en waren echt samen bezig met onze kinderwens. Ondanks dat het nog even duurde, hebben we onze kansen optimaal benut. Een paar maanden na het afronden van de cursus was het zover, we hadden dan eindelijk een positieve zwangerschapstest in onze handen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen