Hoe betrouwbaar is natuurlijke anticonceptie eigenlijk?
27 september 2021 
3 min. leestijd

Hoe betrouwbaar is natuurlijke anticonceptie eigenlijk?

In een gesprek met vriendinnen kwam het een keer ter sprake, natuurlijke anticonceptie. Bijna in koor werd er geroepen “maar dat is toch helemaal niet betrouwbaar?!”. Daar kon ik nog geen antwoord op geven, ik zat nog volop in mijn zoektocht naar een goed alternatief voor de pil, het liefst zonder hormonen.

Na mijn bevalling was ik anders gaan denken over anticonceptie. Ik wilde niet meer aan de hormonen. Toen ik stopte met de pil voelde ik me zowel lichamelijk als psychisch beter. Na een korte periode van ontpillen merkte ik duidelijk verschil. Het was alsof ik mezelf weer terugvond. Nooit had ik erbij stilgestaan dat het gebruik van hormonen zoveel invloed kon hebben op mijn lichaam en vooral mijn emoties.

Maar ik vond de vraag van mijn vriendinnen ook niet onbelangrijk. Al wilde we best een tweede kindje, nu was nog niet het moment. We woonden in een klein huisje en de baby sliep bij ons op de kamer, een eigen kamer had ze nog niet. Eerst wilde we een mooi huis zoeken, waar we ons gezin in konden laten opgroeien. Dus welke anticonceptiemethode ik ook zou kiezen, hij moest wel betrouwbaar zijn.

Ervaringen met natuurlijke anticonceptie

Hoe kon ik er beter achter komen of natuurlijke anticonceptie betrouwbaar is, dan op zoek gaan naar ervaringen van andere vrouwen. Zelfs in mijn vriendenkring vond ik iemand die al een tijdje geleden was overgestapt naar natuurlijke anticonceptie. Voor haar was de pil geen optie meer door de vele bijwerkingen die ze ervan kreeg. Deze methode paste veel beter bij haar.

Een natuurlijke anticonceptiemethode maakt geen gebruik van hormonen. In plaats daarvan leer je de signalen van je lichaam kennen en zo je vruchtbaarheid herkennen. Deze geboorteregeling gaat twee kanten op, je kunt het gebruiken om zwanger te worden of juist niet.

Er zijn verschillende signalen waarmee mijn lichaam aangeeft wanneer ik in mijn vruchtbare periode kom. Mijn lichaamstemperatuur, het cervixslijm en de baarmoederhals veranderen gedurende de cyclus. Met de pil heb ik altijd mijn hele cyclus stilgelegd. Dat kan nooit de bedoeling zijn in een gezond lichaam. Ik heb nog even getwijfeld aan het Mirena spiraal, maar ook daar zijn vrij veel vrouwen die bijwerkingen ervaren, zoals buikpijn en hoofdpijn. Zelfs depressieve gevoelens zijn geen uitzonderlijke klacht.

Anticonceptie

Net zo betrouwbaar als de pil?

Hoe betrouwbaar een anticonceptiemethode is hangt natuurlijk altijd af van het gebruik. Daar ben ik me van bewust. Al hoewel ik ook vrouwen ken die ondanks strikt pilgebruik alsnog zwanger zijn geworden.

Bij toeval ontdek ik de Pearl Index. https://www.anticonceptiemethoden.be/pearl-index-vergelijking/ Deze lijst met zwangerschapscijfers geeft de betrouwbaarheid van verschillende anticonceptiemiddelen aan. Tot mijn verbazing en blijdschap zie ik dat een goede, natuurlijke anticonceptiemethode net zo betrouwbaar kan zijn als de pil.

Wanneer de methode perfect wordt toegepast is er 0,4% kans om zwanger te worden. Bij de pil is deze kans tussen de 0,1 en 0,5%. In de praktijk gaat het natuurlijk niet altijd perfect. Heb je een feestje gehad en een kort nachtje, dan zal de meting niet altijd helemaal kloppen. Ook de pil werkt niet altijd optimaal, bijvoorbeeld als je ziek bent. Daarom zijn de cijfers in de praktijk anders. Natuurlijke anticonceptie komt in de praktijk op 1,8% kans op een ongewenste zwangerschap, terwijl de pil schommelt tussen de 0,5 en 10%! Zelfs na sterilisatie is er een kans om nog zwanger te worden.

Wauw, daar kijk ik van op. Ik had niet verwacht dat een natuurlijke anticonceptie zo betrouwbaar zou kunnen zijn. Natuurlijk hangt het altijd af van hoe het wordt toegepast, maar het valt me zeker niet tegen.

Voor- en nadelen van natuurlijke anticonceptie

Na mijn zoektocht naar ervaringen van andere vrouwen die de natuurlijke anticonceptie toepassen ben ik aardig overtuigd. Er zijn maar een paar nadelen naar voren gekomen. Heel wat anders en veel onschuldiger dan de bijna eindeloze lijst met bijwerkingen die de pil kan geven.

Ik zal de discipline moeten opbrengen om elke ochtend trouw mijn temperatuur op te meten. Al lees ik dat veel vrouwen daar al snel aan gewend zijn. Daarnaast is het heel belangrijk om alle informatie zorgvuldig in kaart te brengen. Je moet de theorie achter deze methode goed begrijpen om ermee om te gaan. Gelukkig worden er cursussen gegeven waar ik samen met mijn man naartoe kan gaan. Een nadeel waar ik wel tegenop zie is het niet meer kunnen regelen van mijn menstruatie. Ik vond het altijd super handig om tijdens de vakantie de pil door te slikken, dat is toch net wat comfortabeler dan ongesteld worden op vakantie.

Aan de andere kant zijn de voordelen enorm. Door niet langer hormonen in mijn lichaam te stoppen kan mijn natuurlijke hormoonbalans weer terugkomen. Dat is goed voor allerlei processen in mijn lichaam. Ik kijk ernaar uit om mijn lichaam beter te leren kennen en waarderen, zodat ik mijn leven af kan stemmen op mijn cyclus en ervan kan profiteren in plaats van tegen te werken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen