Alles voor een baby…
11 november 2021 
3 min. leestijd

Alles voor een baby…

We willen graag een baby, maar nog niet nu. Toch zijn we er nu al heel druk mee bezig. Waarom? In mijn omgeving hoor ik steeds vaker stellen die problemen hebben met hun vruchtbaarheid. Er spelen dan ook heel veel factoren mee als je zwanger wilt worden. Simpele leefstijl keuzes, waar je niet altijd bij stilstaat, kunnen een grote impact hebben op je vruchtbaarheid. Denk alleen al aan alcohol, roken, cafeïne en overgewicht.

Daarnaast heeft stress ook een negatief effect op de kans om zwanger te worden. Een hoge werkdruk moet daarom eigenlijk voorkomen worden, maar hoe lukt je dat nog tegenwoordig? En hoe zit het met het gebruik van orale anticonceptie of bijvoorbeeld een koperspiraal? Geeft dit een verhoogd risico op een verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid?

Op veel van deze factoren kan ik zelf invloed uitoefenen. Daarom probeer ik nu al zoveel mogelijk de negatieve leefstijl factoren uit mijn leven te weren, om zo de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten.

Nu al bezig met een baby

Sommige vriendinnen verklaren me voor gek. Waarom zou ik nu al zoveel tijd en moeite steken in een baby die we pas over een paar jaar willen? Ik ben bijvoorbeeld voorzichtig met alcohol. Ik neem hooguit één glaasje als we uitgaan. Ik zuip me niet helemaal klem, zoals sommige anderen. Alcohol gebruik is van invloed op mijn vruchtbaarheid en er kan niet met zekerheid worden gezegd waar de veilige grens ligt. Dus ik neem geen risico.

Roken doe ik al niet en ook mijn gewicht hou ik goed in de gaten. Met een gezond BMI is de kans veel groter om zwanger te worden. Overgewicht vermindert de vruchtbaarheid, dus dat risico wil ik niet lopen. En daarnaast voel ik me gewoon veel fijner in mijn vel, zonder die overbodige kilo’s.

Voorbereiding voor een baby

Op tijd met een baby beginnen

Natuurlijk weet ik dat mijn vruchtbaarheid afneemt met de jaren. Hoe ouder ik, en ook mijn man, worden hoe minder vruchtbaar we zullen zijn. Toch hebben we ervoor gekozen om niet op hele jonge leeftijd al kinderen te krijgen. We willen eerst een mooie basis opbouwen, zodat we onze kinderen alles kunnen geven wat ze nodig hebben. En we willen ook gewoon graag nog even van elkaar genieten en lekker samen op vakantie.

Juist door deze keuze doen we er alles aan om zo gezond mogelijk te leven. Zodat, als we er klaar voor zijn, onze kansen op een zwangerschap zo hoog mogelijk zijn.

Een zwangerschap voorkomen tot we een baby willen

Het voelt wat dubbel, maar tot we klaar zijn voor onze eerste baby willen we wel een zwangerschap voorkomen. Er gaan veel verhalen rond over de invloed van hormonale anticonceptie. Er zijn verhalen, dat het gebruik van deze middelen een negatief effect kan hebben op je vruchtbaarheid. Ik hoor ook veel vriendinnen over ontpillen en hoe lang dat wel niet duurt. Dat zet me wel aan het denken…

Toch komt er uit de medische hoek de geruststelling dat het gebruik van anticonceptie met hormonen geen effect heeft op de vruchtbaarheid. Na het stoppen met de pil of het verwijderen van het spiraal, zou je evenveel kans hebben om zwanger te worden.

De huisarts gaf aan dat de vruchtbaarheid zich snel weer zal herstellen, zodra ik stop met de pil. Toch ben ik hier niet helemaal zeker van. Vooral met alle verhalen die ik uit de praktijk hoor. Die pil schopt wel heel mijn hormoonhuishouding in de war en dat heeft tijd nodig om zich weer te herstellen.

Als we eenmaal besluiten dat het tijd is voor ons eerste kindje, dan willen we natuurlijk zo snel mogelijk zwanger worden. Eerst een aantal maanden ontpillen zie ik dan natuurlijk niet zitten.

Klaar voor een baby

Helemaal klaar voor een baby

Door het gezonde leven ben ik steeds bewuster met mijn lijf bezig. Daar hoorde het gebruik van de pil op een gegeven moment niet meer bij. Alhoewel een kindje nooit ongewenst zou zijn, wilde we een eventuele zwangerschap nog wel even uitstellen. Er moest dus een vorm van anticonceptie zijn, maar dan zonder hormonen, op een zo natuurlijk mogelijke manier.

Het belangrijkste vond ik dat ik wist wanneer mijn ovulatie plaats zou vinden. Daarom begon ik met de billingsmethode, waarbij ik dagelijks mijn cervixslijm controleer. Maar deze methode vond ik niet helemaal waterdicht en in het begin ook lastig te interpreteren. Daarom zocht ik verder en kwam uit bij de Femometer. Deze methode werkt ook met het controleren van het cervixslijm, maar combineert dit met andere factoren, zoals het dagelijks opnemen van mijn temperatuur.

Binnen korte tijd kon ik dankzij de Femometer precies zien wanneer mijn vruchtbare dagen zijn. Eigenlijk sla ik met deze methode twee vliegen in één klap. Ik kan voor nu een zwangerschap voorkomen, door tijdens mijn vruchtbare dagen voor bescherming te zorgen. Aan de andere kant ken ik nu mijn cyclus en zie ik precies wanneer de kans op een zwangerschap het grootste is. Dat is natuurlijk geweldig op het moment dat we voor een baby willen gaan.

Ik kan bijna niet meer wachten. Ik ben helemaal klaar voor een baby, zodra de tijd daar rijp voor is…

Over de schrijver
Reactie plaatsen