Hoeveel invloed heeft de pil nu echt?
31 januari 2022 
2 min. leestijd

Hoeveel invloed heeft de pil nu echt?

Er gaan zoveel verhalen rond over de pil dat ik niet meer weet wat ik nu wel of niet moet geloven. De huisarts lijkt dit middeltje voor van alles en nog wat voor te schrijven. Het is niet alleen een makkelijk voorbehoedsmiddel, wat aan steeds jongere meisjes wordt voorgeschreven. De pil wordt soms bijna als ‘de oplossing voor alles’ gezien.

Is de pil wel echt zo’n wondermiddel of heeft dit kleine pilletje ook een schaduwzijde? Ik weet nog dat ik als puber bij de huisarts kwam, onzeker, net ongesteld geworden en onder de pukkels. Halverwege mijn verhaal begon de huisarts al te schrijven. Ik kreeg de pil. Dat zou ‘alles’ oplossen, van mijn huidklachten tot mijn hevige ongesteldheid.

Als onzekere puber denk je er niet verder bij na. Iedereen die roept dat ze iets hebben waarmee je acne weg gaat, die wil je maar al te graag geloven. Dus ik ging de pil slikken. Maar hoeveel invloed heeft die pil na al die jaren op mijn lichaam gehad?

Ben ik echt dikker geworden door de pil?

Een veelgehoorde klacht is dat de pil je dikker maakt. De laatste jaren sleep ik zeker wat meer kilo’s mee dan vroeger, zou het door de pil komen? Het is bijna een fijn idee dat het niet aan mij ligt, dat ik die kilo’s er niet af lijk te krijgen. Hoe hard ik ook sport of wat ik ook eet, ze blijven eraan hangen.

Helaas blijkt uit meerdere studies dat er geen duidelijk verband is tussen het gebruik van de pil en een toenemend volume aan vet bij vrouwen. Toch lijken sommige vrouwen wel dikker te worden als ze aan de pil zijn. Een logische verklaring is het vasthouden van vocht, wat de gewichtstoename verklaart.

Invloed van de pil

Zorgt de pil voor een mooiere huid?

Heel veel vrouwen en meisjes krijgen de pil voorgeschreven bij huidproblemen. Ook ik kreeg de pil, omdat ik onder de acne zat. Al is dat vrij normaal voor een meisje van dertien. Maar is de pil de beste oplossing bij huidproblemen?

Bij mij leek de pil inderdaad te helpen, al gingen niet alle pukkels ervan weg. Helaas is de pil niet altijd de oplossing. Het verschilt per persoon en niet elke pil werkt even goed tegen huidproblemen. Sommige pillen staan bekend als ‘wondermiddel’ bij huidproblemen, terwijl andere pillen juist voor een slechte huid zorgen. De meeste pillen hebben een combinatie van testosteron en oestrogeen. De verhouding tussen deze twee zal ervoor zorgen dat deze pil helpt tegen acne, of juist niet. Zomaar een pil gaan slikken in de hoop dat je er een mooiere huid van krijgt is dus niet slim.

Door de jaren heen ben ik een aantal keer van pil gewisseld. Ondertussen ben ik de leeftijd voor acne allang voorbij, vind ik, maar toch steken puistjes steeds vaker de kop op. Hormonen zijn een van de onderliggende oorzaken van puistjes, grote kans dat de pil die ik nu slik de oorzaak is.

De invloed van de pil op mijn emoties

De hormonen in het lichaam van een vrouw zijn een soort rollercoaster, elke maand zijn er ups en downs. Ik begon al jong aan de pil en heb nooit mijn natuurlijke cyclus leren kennen. Wat ik wel weet is dat de pil mijn emoties stabiel houdt. Ik heb nooit last van PMS, nu komt dat waarschijnlijk ook omdat ik het grootste deel van het jaar de pil doorslik. Ongesteld worden vind ik een regelrechte ramp en het komt zelden goed uit.

Toch schrok ik van een artikel waarin ik las dat de pil een verhoogde kans op depressie geeft. Zeker bij vrouwen die gevoelig zijn voor stemmingswisselingen. Voor deze vrouwen vormt de pil een zeker risico. Zelfs het krijgen van angststoornissen is niet uitgesloten.

Dat de pil emoties afvlakt is wel duidelijk, maar niet iedere vrouw zal zomaar in een depressie belanden als ze aan de pil begint. Toch is het iets om over na te denken. Zeker als je weet dat er alternatieven zijn voor anticonceptie met hormonen. Daarom wil ik me toch verder verdiepen in anticonceptie zonder hormonen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen