Een pijnlijke menstruatie, hoort dat er echt bij?
09 september 2021 
4 min. leestijd

Een pijnlijke menstruatie, hoort dat er echt bij?

Al vanaf mijn eerste keer heb ik een pijnlijke menstruatie. Zo erg, dat ik daar veel last van heb in mijn dagelijkse leven. Ik sleep me door de dagen heen en slik meerdere pijnstillers per dag om het nog een beetje dragelijk te houden. Sporten sla ik in de week van mijn menstruatie maar even over, daar kan ik me echt niet toe aanzetten.

Elke maand weer kijk ik op tegen het moment dat ik ongesteld moet worden. Hevige buikpijn, PMS, lage rugpijn, een uitbraak van pukkels en zó moe. Ik kan niet wachten tot het weer voorbij is. Onder vrouwen wordt er opvallend weinig gesproken over menstruatieklachten. Als ik ernaar vraag blijken veel vrouwen hetzelfde te ervaren. Het zal er wel bijhoren, maar is dat wel zo?

Ziek melden door pijnlijke menstruatie

Het liefst zou ik me elke maand weer een week ziek melden, onder de dekens kruipen en er pas weer onder vandaan komen als mijn menstruatie over is. Maar dat wordt niet geaccepteerd in het bedrijfsleven, zeker niet als het elke maand weer gebeurt. Als vrouw moet je op je kiezen bijten en doorgaan.

Na wat ‘onderzoek’ kom ik erachter dat er ook medische problemen de oorzaak kunnen zijn van menstruatieklachten. Endometriose komt relatief veel voor en kan veel pijnklachten geven rond de menstruatie. Ook een vleesboom wordt genoemd als oorzaak van een pijnlijke menstruatie.
Met deze informatie besluit ik naar de huisarts te gaan. Ik ben die pijnlijke en langdurige menstruatie meer dan zat.

Pijnlijke menstruatie zat

Menstruatieklachten en de huisarts

Eenmaal bij de huisarts kom ik niet veel verder. Na wat aandringen krijg ik een verwijzing naar de gynaecoloog, om eventuele medische problemen uit te sluiten. Een aantal weken later lig ik op de behandeltafel bij de gynaecoloog, niet de meest comfortabele plek om te zijn, maar het is voor een goed doel zullen we maar zeggen.

Mijn buik wordt onderzocht en er wordt een echo gemaakt. Alles ziet er prima uit. Aan de ene kant een geruststelling, maar aan de andere kant weet ik nu nog niet wat er aan de hand is. Zo kom ik niet van mijn menstruatiepijn af. Ik leg mijn vraag nogmaals voor aan de gynaecoloog. Is er iets te doen aan mijn menstruatieklachten?

Er komt een weinig bevredigend antwoord. Er zijn eigenlijk weinig behandelingen mogelijk als er geen medische oorzaak gevonden wordt. Ze kan me zwaardere pijnstillers voorschrijven, zodat ik de dagen beter doorkom. Een hormoonbehandeling kan een oplossing bieden, maar dat klinkt mij wel erg heftig in de oren. Daarnaast zou ik een zwaardere pil kunnen proberen of een hormoonspiraal. Hiermee kunnen de klachten onderdrukt worden, maar voor mijn gevoel lost dit het probleem niet op.

Menstruatie zonder klachten

Een menstruatie zonder klachten, dat wil ik! Via via kom ik in contact met iemand die zich heeft verdiept in de natuurgeneeskunde. Menstruatieklachten horen er wat haar betreft niet bij, dat klinkt hoopvol. In grote lijnen komt het erop neer dat je lichaam afvalstoffen uit probeert te scheiden via vier primaire organen, namelijk de lever, longen, nieren en de spijsvertering. Lukt dit niet, dan zal het lichaam proberen deze stoffen kwijt te raken via de huid of geslachtsorganen. Bij vrouwen komt het dan neer op de menstruatie.

Voor een menstruatie zonder klachten moeten je organen dus optimaal hun werk kunnen doen, anders gaat je lichaam andere wegen zoeken, met alle klachten van dien. Het gebruik van de pil of het plaatsen van een hormoonspiraal voorkomt dat je lichaam van deze wegen gebruik kan maken.

Pil tegen pijnlijke menstruatie

Pil om menstruatieklachten tegen te gaan

Ik slik al jaren de pil. Als vrij jong meisje ben ik er al mee gestart, omdat ik toen al menstruatieklachten had en de huisarts dat de oplossing vond. Het werd toen wel iets beter, maar nog altijd pijnlijk en lastig. Blijkbaar is dit een veel toegepaste methode, want ik hoor heel veel vrouwen die aan de pil begonnen zijn om menstruatieklachten tegen te gaan.

Wat blijkt, met die pil stop ik hormonen in mijn lichaam, waardoor het helemaal in de war gaat. En dat terwijl mijn hormoonhuishouding juist een belangrijke rol speelt als het gaat om een klachtenvrije menstruatie.

Mijn lever draait overuren om alle hormonen weer af te breken. Lukt dit niet, dan zullen er juist nog meer klachten ontstaan tijdens de menstruatie. Het wordt mij langzaamaan pijnlijk duidelijk dat ik mijn menstruatieklachten al die tijd misschien wel zelf in stand heb gehouden, of wellicht nog wel erger heb gemaakt dan nodig was.

Stoppen met de pil voor een pijnvrije menstruatie

Na al die jaren pilgebruik is het raar om er opeens mee te stoppen, maar ik wil het toch proberen. Een aantal maanden zonder pil om te zien of mijn lichaam haar eigen cyclus weer oppakt en de klachten verminderen. Natuurlijk begrijp ik dat ik niet meteen wonderen mag verwachten. Ik heb mijn lichaam al zoveel jaar volgestopt met hormonen, daar moet ze even van bijkomen.

Een aantal maanden later ben ik blij verrast. Mijn cyclus kwam voor mijn gevoel vrij snel op gang en duurt elke maand ongeveer even lang, zodat ik aardig mijn menstruatie kan zien aankomen. Want voelen doe ik hem amper meer. Ik ben duidelijk niet meer het jonge meisje met de klachten zoals toen. Met zekerheid zeggen kan ik het niet, maar het lijkt erop dat al mijn klachten aan het afnemen zijn. Ik voel me in ieder geval stukken beter.

Daarom zet ik mijn experiment nog een aantal maanden door. Al is het wel spannend dat ik nu niet meer beschermd ben tegen een zwangerschap. Dus heb ik mij in de tussentijd ook verdiept in natuurlijke anticonceptie. Mijn lichaam haar gang laten gaan voelde nog nooit zo goed, ik wil meer!

Over de schrijver
Reactie plaatsen