Menstruatiekrampen, is zoveel pijn nu echt nodig?
01 november 2021 
3 min. leestijd

Menstruatiekrampen, is zoveel pijn nu echt nodig?

Menstruatiekrampen worden door veel vrouwen voor lief genomen.

“Stel je niet aan.“
“Dat hoort er nu eenmaal bij.”
“Gewoon een pijnstiller nemen en doorgaan…”

Allemaal uitspraken die je vaak voorbij hoort komen, van mannen én van vrouwen. Dat mannen niet kunnen begrijpen wat vrouwen doormaken als ze ongesteld worden is te begrijpen, maar andere vrouwen weten dit toch wel? Schijnbaar beleeft niet elke vrouw haar menstruatie op dezelfde manier. Er zijn gewoon vrouwen die heel kort en licht ongesteld zijn, ik ben jaloers.

Elke maand weer lig ik dubbel van de menstruatiekrampen. Ik erger me dood aan maandverband en tampon reclames, waarin vrouwen vrolijk ronddansen, alsof er niets aan de hand is. Voor mij voelt het alsof mijn hele baarmoeder binnenstebuiten gekeerd wordt, zijn al die menstruatiekrampen nu echt nodig?

Kramp menstruatie

Waarom kramp tijdens menstruatie?

Kramp tijdens de menstruatie hoort er inderdaad bij. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies eruit te werken. Eigenlijk een soort mini bevalling. Toch hoeft dit niet zoveel pijn te doen. Ik besluit me verder in te lezen, om erachter te komen waarom ik zoveel last heb van menstruatiekrampen. Er kan blijkbaar ook iets anders aan de hand zijn.

Ongewenste gast in mijn baarmoeder?

Een van de eerste dingen die ik tegenkom is de vleesboom. Als er zo’n ongewenste gast in je baarmoeder aanwezig is, kan dit voor extra kramp zorgen tijdens de menstruatie. Gelukkig kan ik deze uitsluiten, want ik ben pas nog voor onderzoek bij de gynaecoloog geweest.

Pijn door ontstekingen

Een reden voor pijn tijdens mijn menstruatie kan een onbehandelde SOA zijn. Chlamydia en gonorroe kunnen infecties veroorzaken, die constante buikpijn geven. Tijdens de menstruatie wordt dat nog een tandje erger. Buiten mijn menstruatie heb ik eigenlijk nooit buikpijn, dus ik verwacht niet dat het hier vandaan kan komen.

Medische oorzaak

Een andere medische oorzaak van overmatige menstruatiekrampen is endometriose. Deze aandoening veroorzaakt ook hevige krampen. Zo heftig dat vrouwen hierdoor belemmerd worden in hun dagelijkse bezigheden. Ook hier zie ik dat veel vrouwen deze pijn als normaal beschouwen, waardoor het vaak lang duurt voor de diagnose gesteld wordt.

Menstruatiekrampen door spiraal

Het koperspiraal staat er blijkbaar ook om bekend dat het voor krampen kan zorgen. Dat klinkt logisch. Zo’n lichaamsvreemd voorwerp zal niet altijd zonder protest geaccepteerd worden. Ik heb geen spiraal, dus dit kan in mijn geval niet voor problemen zorgen.

Zijn mijn hormonen in de war?

Dan vind ik iets interessants. Hormonen spelen een grote rol bij menstruatieklachten. Elke maand worden er in de baarmoeder stoffen aangemaakt die ervoor zorgen dat de opgebouwde bekleding in de baarmoeder wordt afgestoten. Deze stoffen zorgen voor het samentrekken van de baarmoeder en dus de krampen. Vrouwen die meer van deze stoffen aanmaken, hebben daardoor meer last van krampen.

De aanmaak van deze stoffen kan door verschillende oorzaken uit balans raken. Stress en teveel suiker zijn er hier enkele van. Ook leeftijd kan hierop van invloed zijn, maar ik vind mezelf nog niet zo oud om hier vanuit te gaan. Dan volgt er een eyeopener. Het nemen van hormonale anticonceptie zorgt er ook voor dat deze stoffen niet meer hun ding kunnen doen en dus uit balans raken.

Zou dat het zijn? Zijn mijn hormonen zo in de war dat ik daar elke maand weer vreselijke menstruatiekrampen van krijg? Sterker nog, ik lees dat ik door het gebruik van de pil niet eens een echte menstruatie meer heb. Ze noemen het een onttrekkingsbloeding.

Geen menstruatiekrampen meer

Menstruatiepijn door de pil?

Eigenlijk heb ik altijd gedacht dat ik juist minder last zou krijgen van menstruatiekrampen door de pil. Mijn menstruatie werd er korter door en ik verloor minder bloed. Maar nu blijkt dat ik juist door de pil meer last kan krijgen van menstruatiepijn.

Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Het zet me aan het denken. Waarom onderga ik elke maand weer deze pijn, voor een menstruatie die helemaal geen echte menstruatie is. Eigenlijk is het te gek voor woorden. Waarschijnlijk is al deze pijn dus helemaal niet nodig. Maar hoe kom ik daarachter?

Ik besluit een tijdje te stoppen met de pil, gewoon om te kijken welk verschil het maakt. Hoe lang zou het duren voor mijn lichaam het weer overneemt? Ik heb tenslotte jaren mijn natuurlijke hormonen aan de zijlijn gezet en vervangen door de chemische hormonen in de pil.

Ontpillen duurt inderdaad een tijdje. De eerste maand nadat ik gestopt ben met de pil wordt ik helemaal niet ongesteld, dat is even schrikken. Daarna komt het langzaam op gang. Soms zelfs met ergere krampen dan voorheen. Toch geef ik het de tijd en mijn geduld wordt beloond.

Minder krampen zonder pil

Tegen alle verwachtingen in slik ik na een half jaar nog steeds geen pil. Elke maand gaat het weer iets beter. Mijn lichaam lijkt het steeds beter op te pakken en ik heb steeds minder last van krampen. Dit bevalt me wel. Maar ik ben nog niet toe aan een baby, dus ik zal mezelf wel op de een of andere manier moeten beschermen. Terug aan de pil is voor mij geen optie meer. Ik heb nu gevoeld hoe het ook kan zijn. Daarom ga ik op zoek naar natuurlijke anticonceptie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen