Waarom ik natuurlijk wil menstrueren
08 november 2021 
3 min. leestijd

Waarom ik natuurlijk wil menstrueren

Ongesteld zijn vond ik altijd een ramp. Ik voelde me zo vies. Soms stond ik zelfs meerdere keren per dag onder de douche. Daarnaast had ik allerlei klachten, PMS en ontzettende menstruatiekrampen. Toen ik aan de pil ging werden deze klachten stukken minder, een verademing.

Ik ontdekte dat het eigenlijk wel heel handig was om de pil door te slikken. Even lekker een maand niet ongesteld worden, ik werd er echt blij van. Ik deed het steeds vaker, tot ik erachter kwam dat ik de pil al een half jaar doorslikte. Dat ging prima en ik voelde me er goed bij, dus waarom zou ik nog ongesteld worden?

Natuurlijk heb ik een kinderwens, maar daar was ik nog helemaal niet mee bezig. Tot het moment dat een vriendin vertelde dat ze zwanger probeerde te worden, maar dat het allemaal niet zo soepel ging. Het bleek dat ze PCOS heeft, alleen was dat nooit ontdekt omdat ze altijd aan de pil was geweest. Nu werd het voor haar heel moeilijk om nog zwanger te worden. Daar schrok ik wel van.

Waarom is natuurlijk menstrueren beter?

Ik genoot van mijn menstruatieloze leven, maar begon wel na te denken over wat de pil met mijn lichaam deed. Waarom menstrueren vrouwen eigenlijk, wat is de functie daarvan voor mijn lichaam? Blijkbaar geeft de manier waarop je menstrueert tekenen over je gezondheid, zo had ik het nooit gezien. Voor mij wat het vooral een last. Maar al die klachten, die ik nu al jaren onderdrukte, waar staan die dan voor?

Ik begon met weer stopweken in mijn pilgebruik in te lassen. Al kwam ik er al snel achter dat dit geen echte menstruatie was. Dit is enkel een onttrekkingsbloeding. Dat is niet te vergelijken met een echte menstruatie. Het is enkel een manier waarop de fabrikant van de pil vrouwen kan laten geloven dat hun cyclus ondanks de pil gewoon door gaat.

Menstrueren is een fysieke bloeding, die gezond voor mijn lichaam zou zijn. Daar was ik wel nieuwsgierig naar en ben me hier verder over in gaan lezen. Blijkbaar helpt natuurlijk menstrueren osteoporose te voorkomen en helpt het ook de kans op borstkanker, hartziektes en een hartinfarct te verkleinen. Dat had ik nooit verwacht.

In balans door natuurlijke menstruatie

Menstruatie weerspiegelt mijn gezondheid

Niet alleen helpt natuurlijk menstrueren bepaalde aandoeningen te voorkomen, het is ook een weerspiegeling van mijn gezondheid. Wat blijkt, ongesteld zijn hoort helemaal geen overlast te bezorgen of pijnlijk te zijn. Als ik dat nu jaren eerder geweten had…

Wanneer de menstruatie niet lekker loopt kan dit een signaal zijn dat er iets mis is in mijn lichaam. Het kan een aanwijzing zijn voor schildklierproblemen, PCOS of endometriose. Maar ook dingen als een vitaminegebrek of hormonen die uit balans zijn zorgen voor problemen tijdens de menstruatie.

Menstruatie als vriend

Jarenlang heb ik mijn menstruatie gezien als een vijand, maar eigenlijk moet ik het zien als een vriend. Door hormonale anticonceptie te gebruiken heb ik ‘mijn vriend’ aan de zijlijn gezet. Daarmee heb ik de kans op het ontdekken van diverse gezondheidsproblemen veel kleiner gemaakt. Problemen die er zelfs voor kunnen zorgen dat ik onvruchtbaar raak.

En dat alles met een pilletje dat geen enkele ziekte bestrijdt, maar er alleen voor zorgt dat ik niet zwanger raak voor ik dat wil. Natuurlijk heb ik sinds het slikken van de pil veel minder last van allerlei menstruatieklachten. Dat is wel fijn, maar misschien geven deze klachten juist aan dat er iets mis is in mijn lichaam.

Natuurlijke menstruatie

Natuurlijk menstrueren voor mijn eigen gezondheid

Allerlei processen in mijn lichaam worden gebaseerd op de werking en aanmaak van hormonen. Door de pil te slikken leg ik een deel van deze hormoonontwikkeling plat. Het wordt overgenomen door de synthetische hormonen die ik via de pil binnen krijg. Ook mijn ovulatie ligt hierdoor stil. Maar die hormonen zijn er niet voor niets. Ze hebben belangrijke functies in mijn lichaam.

Menstrueren is geen ziekte waar ik een pil tegen in moet nemen. Het hoort bij het leven van een vrouw en maakt onderdeel uit van een mooie, natuurlijke cyclus. Het wordt tijd dat ik ga ontdekken wat er nu echt in mijn lichaam gebeurt. Welke klachten komen er terug als ik stop met de pil. Zou ik weer last krijgen van buikpijn, PMS en een onregelmatige cyclus? Dan wordt het tijd om deze problemen eens aan te pakken in plaats van te verbergen met een klein pilletje.

Mijn natuurlijke menstruatie hoort bij mij en is goed voor mijn gezondheid. Steeds meer mensen zijn tegenwoordig bezig met hun gezondheid, gezond eten, beweging. Misschien wordt het tijd dat vrouwen hun lichaam weer laten leiden door de natuur, in plaats van chemische middelen uit de farmaceutische industrie…

Over de schrijver
Reactie plaatsen