Welke consequenties heeft mijn pilgebruik?
04 november 2021 
4 min. leestijd

Welke consequenties heeft mijn pilgebruik?

Pas geleden kwam ik er met een schok achter dat ik al zeker 20 jaar de pil slik. Dat is lang. De aanleiding was een krantenbericht over de gevaren van de pil en de groeiende aversie onder vrouwen wat betreft pilgebruik. Eigenlijk had ik nooit zo erg stilgestaan bij de gevolgen van het jarenlang slikken van de pil. Het gevalletje werd zonder moeite voorgeschreven toen ik nog een puber was. Dan kan het nooit gevaarlijk zijn, zou je zeggen.

Toch heb ik meer dan de helft van mijn leven mijn cyclus stilgelegd, alleen omdat ik geen elftal aan kinderen wil. Ik was pas een paar keer ongesteld geweest toen ik al aan de pil ging. Ik weet dus eigenlijk helemaal niet wat mijn natuurlijke cyclus doet. Het schijnt zelfs een paar jaar te duren voor je natuurlijke cyclus echt goed op gang komt.

Maar hoe belangrijk is die hele cyclus nu eigenlijk? Kan het echt kwaad om de pil te gebruiken als geboortebeperking? Tijd om op onderzoek uit te gaan.

Hoe ervaar ik de pil?

Ik heb nooit het idee gehad dat ik last heb van de chemische hormonen die ik door de pil binnen krijg. Alhoewel, ik heb wel wat vage klachten, maar of die nu door de pil komen weet ik niet. Volgens de natuurgeneeskunde is de natuurlijke cyclus enorm belangrijk voor een vrouw. Als je deze stillegt kunnen de hormonen niet meer vrijuit stromen en zullen ook je emoties ervan in de war raken of stagneren.

Als ik er al last van heb, is dit heel geleidelijk gegaan, want ik kan me niet voorstellen hoe ik me anders zou moeten voelen. Ik heb geen last van PMS, ben niet chagrijnig of krijg hoofdpijn voor ik ongesteld moet worden. Maar ook dat blijkt geen echte ongesteldheid te zijn, maar een onttrekkingsbloeding, niet eens een echte menstruatie. Tijdens mijn zoektocht ontdek ik dat heel veel vrouwen last hebben van bijwerkingen van de pil. Zeker de helft heeft allerlei klachten. Van libidoproblemen tot depressies aan toe.

Hoe meer ik lees hoe blijer ik word dat ik al deze bijwerkingen niet heb. Ik denk in ieder geval dat ik geen bijwerkingen heb. Vaak bouwt het zich langzaam op, waardoor je het niet meteen door hebt. Pas achteraf, als je een tijd gestopt bent, kun je het echte verschil merken.

Consequenties pilgebruik

Is een spiraaltje beter dan de pil?

Ik vraag me af of een spiraaltje beter is dan de pil, dan hoeven die hormonen niet eerst heel mijn lichaam door, maar zitten meteen op de juiste plek, toch? Uiteindelijk maakt dat weinig uit. Je stopt nog steeds iets in je lichaam wat daar niet hoort. Ook al zitten er in een spiraaltje minder hormonen, het effect is hetzelfde.

Wat dat betreft komt het qua anticonceptie met hormonen allemaal op hetzelfde neer. Je gebruikt hormonen om je natuurlijke cyclus stil te leggen of in ieder geval te zorgen dat er geen zwangerschap kan ontstaan.

Andere manieren van anticonceptie

Door alles wat ik gelezen heb, ben ik toch minder blij met mijn pil. Natuurlijk is het een super eenvoudige manier om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, maar toch kleven er ook veel nadelen aan. Vooral van de verhoogde kans op kanker en trombose ben ik geschrokken. Dat zo’n klein pilletje dat allemaal kan veroorzaken…

Als ik op zoek ga naar andere voorbehoedsmiddelen blijven er niet heel veel opties over. Zeker als ik zoek naar anticonceptie zonder hormonen. Dan kom ik het koperspiraal tegen, maar daar zijn ook veel verhalen te lezen van vrouwen die hiervan bijwerkingen ervaren.
Als laatste blijven het condoom en natuurlijke gezinsplanning over, zoals ze dat noemen.

Ik heb altijd gedacht dat natuurlijke gezinsplanning voor schapenwollen sokken types is. Maar niets blijkt minder waar, de populariteit neemt enorm toe. En het blijkt ook een hele betrouwbare methode te kunnen zijn, mits je het correct uitvoert.

Gevolgen van pilgebruik

Anticonceptie zonder bijwerkingen

Ik besluit me verder te verdiepen in deze natuurlijke manier van anticonceptie. Een manier zonder bijwerkingen, die mijn lichaam haar gang laat gaan en mijn hormonen laat doen waar ze voor gemaakt zijn.
Hoe meer ik erover lees, hoe enthousiaster ik word. Dat ik dit nooit eerder overwogen heb…

Ook de ervaringen van andere vrouwen zijn overwegend positief, natuurlijk blijft er altijd een kans dat je toch ongewenst zwanger wordt, maar dat is net zo goed bij de pil. Het gaat mij vooral om het feit dat deze vrouwen veel beter in hun vel lijken te zitten. Dat spreekt mij aan.

Ik besluit de proef op de som te nemen en de pil in de prullenbak te gooien. Niet omdat we een kindje willen, maar omdat ik erachter wil komen welke consequenties mijn pilgebruik nu echt heeft op mijn leven, emoties en gezondheid. Als het me niet bevalt kan ik altijd weer beginnen, toch?

Leven zonder pil

Na een aantal maanden merk ik echt verschil. Allereerst ben ik zonder moeite twee kilo afgevallen. Daarnaast zijn mijn emoties veel levendiger en is mijn libido omhoog geschoten. Wat een wereld van verschil!

Het voelt wel raar om nu niet meer automatisch beschermd te zijn tegen een zwangerschap, daar moet ik nog wel aan wennen. Ik moet nu zelf in de gaten houden wanneer ik vruchtbaar ben en rond die tijd voorzorgsmaatregelen nemen. Dat lukt tot nog toe prima.

Hoe ik weet wanneer mijn vruchtbare dagen zijn? Ik gebruik sinds het stoppen met de pil de Femometer. Dit is een handige methode die een aantal vormen van natuurlijke conceptie combineert, waardoor er een betrouwbare meting uit komt. Ze kan ik precies zien welke dagen ik vruchtbaar ben. De overige dagen kan ik onbezorgd door het leven gaan, met veel meer plezier dan voorheen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen