Anticonceptie zonder hormonen, hoe maak ik dat mijn huisarts duidelijk?
04 oktober 2021 
4 min. leestijd

Anticonceptie zonder hormonen, hoe maak ik dat mijn huisarts duidelijk?

Al jaren slik ik de pil, al vanaf vrij jong meisje. Met mijn moeder ging ik toentertijd naar de huisarts, omdat ik veel last had van acne, een vette huid en heftige menstruatieklachten. Zonder aarzelen werd er een pil voorgeschreven. En het werkte, dus ik was tevreden. Maar de laatste jaren begon ik te twijfelen. Is die pil eigenlijk wel zo goed?

Als ik mijn huisarts vraag of bepaalde vage klachten van de pil zouden kunnen komen, wordt dit standaard weggewuifd. Volgens haar zijn die bijwerkingen echt minimaal. Maar ik mag wel een lichtere pil proberen? Na een aantal jaar een lichtere pil te hebben geprobeerd ben ik uiteindelijk overgestapt op een Mirena spiraal, want dat was volgens de huisarts één van de anticonceptie methodes met de minste hormonen.

Ook dat was het niet helemaal. Eigenlijk wil ik anticonceptie zonder hormonen, maar probeer dat maar eens duidelijk te maken aan een huisarts. Die zijn allemaal groot fan van anticonceptie met hormonen….

Waarom zou ik anticonceptie zonder hormonen willen?

Ik krijg het gevoel dat mijn huisarts me niet begrijpt. Zodra het over anticonceptie gaat komen standaard de methodes met hormonen op tafel. De pil staat duidelijk met stip op nummer 1. Ik kom er steeds meer achter dat de hele medische wereld draait om pillen. Het is natuurlijk ook wel erg makkelijk. Er wordt een recept voorgeschreven, er is weinig uitleg nodig, je neemt gewoon elke dag trouw je dosis hormonen in en klaar.

Geef ik voorzichtig aan dat ik graag anticonceptie zonder hormonen zou willen, dan krijg ik een folder mee naar huis waarop ook een website vermeld staat, zodat ik mezelf erin kan verdiepen. Eigenlijk kwam ik bij de huisarts voor advies

Als ik de folder lees staat deze vol met anticonceptie met hormonen, precies dat wat ik niet wil. Als alternatief worden het condoom en het koperspiraal genoemd. Is er echt niets anders?

Anticonceptie zonder hormonen

Hormonen in de war door anticonceptie

Nu, na jaren anticonceptie te hebben gebruikt met hormonen, ben ik erachter gekomen dat die kunstmatige hormonen helemaal niet zo onschuldig zijn als de huisarts mij heeft laten geloven. Hormonen hebben in je lichaam invloed op het gewicht, de huid en zelfs hoe we ons voelen. Deze balans luistert heel nauw en kan gemakkelijk uit evenwicht gebracht worden.

Afhankelijk van de soort anticonceptie, de hoeveelheid en manier waarop de kunstmatige hormonen je lichaam binnenkomen is bepalend voor de invloed op je lichaam. Was dit misschien de reden waarom ik die hardnekkige, laatste vijf kilo’s er nooit af krijg? Of waarom ik vaker dan normaal somber ben? Dat kan allemaal komen door pilgebruik, lees ik in de vele ervaringsverhalen online.

Moeilijker zwanger worden door hormonen in anticonceptie?

Laatst schrok ik nog van een vriendin die heel graag zwanger wil worden. Ook zij heeft jaren de pil geslikt, net als ik. Nu ze zwanger probeert te worden blijkt dit nog niet zo makkelijk. Na maanden proberen, is het nog steeds niet gelukt. De huisarts had haar verzekerd dat haar lichaam na twee tot drie maanden weer haar natuurlijke cyclus op zou pakken en de hormonen van de pil uit haar lichaam verdwenen zouden zijn.

Maar die paar maanden kunnen zomaar oplopen tot een jaar. Je lichaam heeft lange tijd nodig om te herstellen van anticonceptie gebruik en zal niet zomaar het natuurlijke ritme weer oppakken. Dit was voor mij wel een eyeopener. Ik wil later ook graag kinderen, maar als het gebruik van de pil zoveel invloed heeft op mijn hormonen, kan ik me niet voorstellen dat het goed is voor mijn lijf.

anticonceptie pil

Vage klachten door hormonen

Ik besluit me inderdaad eens goed te verdiepen in het effect van hormonen in anticonceptie op het lichaam. Wat ik tegenkom, vind ik behoorlijk verontrustend. Ik had al weleens gehoord van een verhoogde kans op trombose bij pilgebruik, maar dat dit niet alleen geldt boven de 35 met overgewicht of voor rokende vrouwen, dat wist ik niet. Blijkbaar heb je altijd twee keer zoveel kans op trombose als je de pil slikt. Dat is heftig.

Net als de verhoogde kans op borst, lever en baarmoederhalskanker die nu in verband gebracht worden met de hormonen in de pil. Dat vind ik wel serieuze bijwerkingen. Als je zulke serieuze en levensveranderende ziektes nog een bijwerking kunt noemen…

Minder heftig, maar ook een belangrijke bijwerking is dat je een verhoogde kans loopt op een tekort aan vitamine B. Kan dat verklaren waarom ik vaak geen energie heb en mijn haar toch wel behoorlijk uitvalt? Vitamine B helpt bijvoorbeeld bij het leveren van energie, het groeien van haar en nagels, verminderen van stress, een goed geheugen en het verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Alles bij elkaar heeft het dus een behoorlijk grote invloed op je leven. En dat allemaal door z’n klein, onschuldig uitziend pilletje.

Het alternatief voor anticonceptie zonder hormonen

Maar ik ben nog steeds op zoek naar een goed alternatief voor anticonceptie met hormonen. Het koperspiraal en het condoom spreken me niet aan. Er moet toch meer zijn? Ook op de website uit de folder kom ik niet verder, daarop vind ik dezelfde informatie verder uitgelegd.

Lang leve het internet. Want wat blijkt, er zijn wel goede en betrouwbare alternatieven voor anticonceptie met hormonen. Hele betrouwbare zelfs. Er is een anticonceptie methode waarbij je dagelijks je temperatuur meet met een klein computertje. Doe je dit netjes en nauwkeurig, dan geeft deze methode een betrouwbaarheid tot wel 99,3%. Dat is betrouwbaarder dan de pil, daar had ik volgens de bijsluiter altijd nog 1% kans om zwanger te worden. Het lijkt me heerlijk om niet langer afhankelijk te zijn van kunstmatige hormonen en mijn lichaam het zelf te laten regelen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen