Angstaanvallen door hormonale anticonceptie, kan dat echt?
13 januari 2022 
3 min. leestijd

Angstaanvallen door hormonale anticonceptie, kan dat echt?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik kan niet met 100% zekerheid zeggen dat de hormonale anticonceptie die ik gebruikte de oorzaak was van mijn angstaanvallen. Als puber had ik al rommelige emoties, nog voor ik met de pil begon. Ik kon mezelf vreselijk druk maken over van alles en nog wat. Toen ik met de pil begon, ging het pas echt mis.

Langzaam ontwikkelde ik angststoornissen. Ik was overbezorgd, over alles. Zelfs bij de leuke dingen die ik deed, verzon ik altijd manieren waarop er iets mis kon gaan. Deze momenten van angst en paniek kwamen steeds vaker terug, tot het moment dat ik er dagelijks last van had.

Jarenlang kon ik het verborgen houden voor mijn familie en vrienden. Ik schaamde me ervoor en wilde niet dat iemand erachter zou komen wat er in mijn hoofd omging. Vaak maakte ik me zo druk dat ik paracetamol nam, voor de onvermijdelijke hoofdpijn die gedurende de dag opkwam.
Op sommige dagen had ik zoveel angstaanvallen dat ik meteen naar bed ging als ik thuis kwam van mijn werk. Alle energie werd uit mijn lichaam weggezogen door deze alles overheersende emoties.

Waar komen die angstaanvallen vandaan?

Hoewel ik ergens wel wist dat mijn gedachten niet de echte wereld waren, kon ik er steeds moeilijker omheen. Op een dag was het genoeg. Ik kon niet meer werken, ik was zo ongelofelijk moe. De huisarts schreef antidepressiva en oxazepam voor. De medicatie hielp me ontspannen, waardoor ik weer aan het werk kon. Toch bleef ik me afvragen waar die angstaanvallen vandaan kwamen. Ik was toch niet gek?

Het voelde niet goed om afhankelijk te zijn van medicatie om me goed te voelen. Al was het wel heel fijn dat de angst in mijn hoofd vervangen werd door een gevoel van rust. Ik moest oppassen, want vooral oxazepam is erg verslavend. Daar moest ik dus niet te lang mee doorgaan, maar wat moest ik dan?

Ik wilde stoppen met de medicatie, maar dan zouden de angstaanvallen net zo hard weer terugkomen. Dat wilde ik ook niet. Ik ben zelfs in therapie gegaan, heb allerlei ontspanningsoefeningen geprobeerd, maar niets hielp. Tot een vriendin me wees op een onderzoek over de invloed van hormonen op stressgevoelige mensen. Zou dat de oplossing zijn?

Angstaanvallen door hormonen

Hoe stoppen met de pil mijn leven veranderde

Ik had op dat moment geen vriend, dus eigenlijk had ik de pil helemaal niet nodig. Wat kon het voor kwaad om er even mee te stoppen, gewoon om uit te sluiten dat het daaraan lag? Eigenlijk kon ik me niet voorstellen dat de pil zoveel invloed kon hebben, maar ik had al zoveel geprobeerd dat ik het zeker wilde weten.

Een paar weken na het stoppen met de pil voelde ik me al beter. Mijn hoofd werd lichter. Ik kon het niet geloven. Voorzichtig bouwde ik de medicatie af. Nog steeds bleef ik me beter en beter voelen. Blijkbaar waren die hormonen in mijn lijf een extra trigger, die in mijn geval niet goed uitpakte.
Voor het eerst sinds jaren voelde ik me beter, ik kon weer blij en vrolijk zijn. Ik was niet meer angstig en zag de mooie dingen in het leven weer.

Ik heb nog even een terugval gehad. Na een aantal jaar zonder pil kreeg ik een vaste vriend. Anticonceptie vonden we wel handig, dus ik liet een hormoonspiraal plaatsen. Die zou veel gerichter en minder hormonen afgeven dan een pil. Al snel voelde ik me afglijden. Ik herkende meteen de donkere wolk die aan de horizon op kwam zetten. Blijkbaar werkt hormonale anticonceptie niet voor mij. Het is een extra trigger waar mijn lichaam niet mee om kan gaan.

Anticonceptie zonder angst

Binnen een paar weken heb ik het spiraal weer laten verwijderen en merkte al binnen enkele dagen verschil. Natuurlijk heb ik ook nu mijn mindere dagen, maar sinds ik mijn cyclus ben gaan bijhouden zie ik een terugkerend patroon. De hormonen in mijn lichaam hebben een functie, die zijn er niet voor niets. Mijn maandelijkse cyclus zorgt ervoor dat ik me voel zoals ik me voel. Het is een geruststelling dat ik weet dat elke maand bepaalde periodes terugkomen en dat die vanzelf weer voorbij gaan.

Ik zal nooit een compleet zen persoon worden, zo zit ik gewoon niet in elkaar. Wat stress zal ik altijd blijven hebben, maar nu wel zonder angstaanvallen, paniek en zware hoofdpijnen. En dat is een grote opluchting. Ik weet dat stoppen met hormonale anticonceptie niet voor iedereen de oplossing zal zijn, maar mij heeft het goed geholpen en anticonceptie zonder hormonen is voor mij de oplossing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen