LH

LH

LH staat voor luteïniserend hormoon. Dit is een hormoon dat geproduceerd wordt in de voorkwab van de hypofyse.

Bij de vrouw heeft het invloed op de vorming van het corpus luteum ofwel gele lichaam uit de Graafse follikel nadat er een eisprong heeft plaatsgevonden. Ook stimuleert het de rijping van de eicel en bevordert het de ovulatie.

LH spiegel afhankelijk van de cyclus

De hoeveelheid aanwezige LH (spiegel) is afhankelijk van de cyclus. Tijdens de fase voor de ovulatie (folliculaire fase) stijgt de LH-spiegel geleidelijk. Op het eind van die fase, nog voor de ovulatie, wordt de aanmaak en opslag van LH flink gestimuleerd. Bij de zgn. midcyclische LH-piek is er een forse stijging van de hoeveelheid LH mede door het plotseling vrij komen van de opslag.

Ovulatie

De mid-cyclische LH-piek is het signaal waardoor de speciale celdeling in de eicel (begin van de meiose: het aantal chromosomen wordt gehalveerd, in de eicel met één X-chromosoom) zich voortzet. Deze piek duurt 36 tot 48 uur. In deze periode vindt de ovulatie plaats.

Tijdens de fase na de ovulatie (luteale fase) is de spiegel weer lager doordat er veel progesteron wordt aangemaakt door het corpus luteum met een indirect remmende werking op het LH. De spiegel blijft wel hoog genoeg voor het (tijdelijke) voortbestaan van het corpus luteum.

LH bij de man

Bij de man stimuleert LH speciale cellen in de zaadballen (testes) tot productie van het hormoon testosteron.