gele lichaam

Gele lichaam

Corpus luteum, letterlijk geel lichaam, vormt zich elke cyclus na de eisprong. De Graafse follikel stoot de eicel uit richting eileider, de eisprong of ovulatie. Het overblijfsel van de Graafse follikel in de eierstok verandert onder invloed van het hormoon LH tot het corpus luteum. In het corpus luteum zit luteïne, een geel pigment, waardoor het zo genoemd is.

menstruatie opgewekt

Het corpus luteum is een (tijdelijke) ‘hormoonfabriek’. Het produceert vooral het hormoon progesteron, maar ook oestrogenen, nog steeds onder invloed van LH. Als de eicel niet bevrucht wordt, breekt het corpus luteum af na ongeveer zeven dagen. Na veertien dagen is het corpus luteum volledig te gronde tot een heel klein littekengebied. Door de daling van progesteron en oestrogenen in het lichaam omdat de hormoonfabriek ophoudt te bestaan, wordt de menstruatie opgewekt. 

Wel bevruchte eicel

Als de eicel wel bevrucht wordt, blijft het corpus luteum nog tien tot twaalf weken intact. Het blijft progesteron en oestrogenen produceren. Met name progesteron is van belang voor het in stand houden van een vroege zwangerschap.