Follikel

Follikel

Een follikel is een ander woord voor zakje of blaasje. Een eierstokfollikel is een blaasje dat zich bevindt in de eierstok en een eicel bevat. 

Verschillende stadia

Het kent verschillende stadia. Het begint als de zgn. primordiale follikel, die bestaat uit een eicel met daar omheen maar één laag cellen. Ze zijn heel erg klein: ongeveer 50 micrometer in doorsnede. Continu zijn er enkele van deze follikels die aan het groeien zijn in verschillende fasen. Een enkeling (één dominante van een groep rijpende follikels) daarvan haalt het tot een Graafse follikel, een eisprong en dus een te bevruchten eitje. Andere redden het niet en sterven af. 

Graafse follikel

Een Graafse follikel is het laatste stadium in de groei van een eicel in de eierstok, voorafgaand aan de eisprong. Deze is dan inmiddels uitgegroeid tot een grootte van 1-2cm met meer lagen cellen om zich heen. Daaropvolgend kan een eisprong plaatsvinden waarbij de eicel vanuit de Graafse follikel uit de eierstok gestoten wordt. 

Hormonen spelen een belangrijke rol

Op dit proces van ontwikkeling en rijping, maar ook selectie en afsterving van de follikels, spelen hormonen een belangrijke rol. De follikels zelf zijn de belangrijkste producent van oestrogenen.