Onvervulde zwangerschapswens, en dan? Eerste stappen
In mijn directe omgeving zie ik helaas een toenemend aantal mensen met een zwangerschapswens in contact komen met een fertiliteitsarts. Ja, ik weet het.. niet alleen mijn omgeving, maar ook ik word ouder 😉 logisch dus.
voortplantingsgeneeskunde
Maar wat betekent dit eigenlijk? Een fertiliteitsarts of arts voortplantingsgeneeskunde is een gespecialiseerde arts, die zich bezig houdt met vruchtbaarheidsproblemen. Je wordt doorverwezen door de huisarts als zwanger worden niet lukt. De fertiliteitsarts zal verder onderzoeken waarom er nog geen zwangerschap is ontstaan.
zwangerschapswens
Heb je een zwangerschapswens, maar lukt het niet, dan kom je in eerste instantie terecht bij de huisarts. Die kan afhankelijk van allerlei factoren (bijvoorbeeld hoe lang al bezig, hoe vaak, hoe lang en hoe regelmatig je cyclus is) verder onderzoek in zetten, volgens de huidige richtlijn indien de zwangerschapswens langer dan één jaar bestaat. Afhankelijk van uitslagen van het ingezette onderzoek en de zwangerschapskans (leeftijd van de vrouw in combinatie met het percentage progressief bewegende spermatozoa van de man), kan je verwezen worden naar een gynaecoloog of fertiliteitsarts. Doorverwijzing vindt in principe pas plaats (in de omstandigheid van een normale cyclus) na een jaar proberen of na twee jaar als je als vrouw jonger bent dan 38 jaar en er voldoende spermacellen zijn met goede beweeglijkheid, waarbij er een zwangerschapskans is van meer dan 30 procent.
Heb je een zwangerschapswens, maar lukt het niet, dan kom je in eerste instantie terecht bij de huisarts
Heb je een vraag ten aanzien van juist niet zwanger worden, dan vervoeg je je ook bij de huisarts. Die kan van advies voorzien als het gaat om welk type anticonceptie bij je zou passen.
vruchtbaarheidsproblemen
Als vrouwen of stellen dus bij een gynaecoloog of fertiliteitsarts zijn, betekent het dat ze al langere tijd een onvervulde zwangerschapswens hebben of medische redenen hebben om hier sneller naar verwezen te zijn. Dit gaat gepaard met veel spanning en vaak ook teleurstellingen. Het is lastiger invoelbaar voor de mensen om je heen wat dat allemaal met jou of jullie doet en de relatie kan onder spanning komen te staan. De medische behandelingen kunnen heel zwaar zijn. In Nederland is er heel goede zorg met betrekking tot vruchtbaarheidsproblemen.
Wellicht ten overvloede, hier richten wij ons niet op. De medisch specialisten en andere zorgprofessionals doen fantastisch werk in dit vakgebied.
In Nederland is er heel goede zorg met betrekking tot vruchtbaarheidsproblemen
Waar wij ons op richten zijn vrouwen die bewuster hun eigen vruchtbaarheid willen leren herkennen en daarmee omgaan:
-
die vrouwen met een zwangerschapswens, waarvan niet bekend is of ze om een bepaalde medische reden niet zwanger kunnen worden en dus eerst zelf zullen proberen.
-
én die vrouwen, die juist niet zwanger willen worden, maar op zoek zijn naar een goed en betrouwbaar alternatief zonder hormonen te gebruiken of andere methoden die in hun beleving inboet aan seksueel plezier, maar het niet erg vinden om soms alsnog barrièremiddelen te gebruiken.