Ik herken mezelf niet meer sinds ik aan de pil ben
Dat de pil zoveel invloed kan hebben op mijn emoties had ik nooit verwacht. Ik ben altijd vrolijk en emotioneel stabiel geweest. Mijn moeder zei weleens, jou maken ze niet gek. Ik zag altijd overal de positieve kant van en zocht oplossingen in plaats van problemen.
Al in mijn puberteit ben ik met de pil begonnen. Dat is de tijd waarin je jezelf ontwikkelt, ook op emotioneel gebied. Er vinden in die tijd zoveel veranderingen plaatst dat ik mijn slechte humeur, stemmingswisselingen en angstaanvallen niet op de pil afschreef. Ook de huisarts zag hier geen problemen in en zei dat dit met de puberteit te maken had.
Achteraf waren dit nare bijwerkingen van de synthetische stoffen die in de pil zitten. Vroeger werd vooral onderzoek gedaan naar hoe goed en betrouwbaar de pil een zwangerschap kan voorkomen. Dat de pil ook van invloed is op de hersenen, sociaal gedrag en emoties, daar werd nauwelijks onderzoek naar gedaan. Gelukkig is er een groeiende aandacht voor dit onderwerp en komen er steeds meer onderzoeken om dit effect vast te stellen.
Ondertussen ben ik gestopt met de pil en kan ik zeggen dat ik mezelf jaren kwijt ben geweest door de hormonen in de pil. In de tijd dat ik de pil gebruikte, was ik mezelf niet. Als ik mijn ‘oude ik’ nu tegen zou komen, zou ik mezelf niet herkennen…
Waarom ben ik ooit begonnen met de pil?
Ik denk nog weleens terug aan het moment dat ik begon met de pil. Was het wel echt nodig? Ik had acne, vond het fijn om zelf mijn menstruatie te kunnen regelen en kreeg mijn eerste vriendje, dus beschermd zijn tegen een zwangerschap was ook een goed idee.
De huisarts schreef zonder vragen een pil voor. Ik blij, want ik was al snel van mijn acne af en hoefde niet meer bang te zijn dat ik een tienermoeder zou worden. Ook op vakantie hoefde ik niet meer ongesteld te zijn, dan slikte ik gewoon de pil door.
Volgens de huisarts is de pil een van de best bestudeerde medicijnen, en dat klopt. De lichamelijke effecten en risico’s op de gezondheid is uitvoerig bestudeerd. Daardoor weten we nu dat vrouwen die de pil slikken een grotere kans hebben op trombose en een beroerte, maar gelukkig zijn deze ernstige bijwerkingen heel zeldzaam.
Zijn deze bijwerkingen het waard de pil te blijven slikken?
De bijwerkingen worden keurig in de bijsluiter vermeld en daarmee vertrouwen miljoenen vrouwen volledig op de pil. Toch tast de wetenschap nog grotendeels in het duister als het gaat om de psychologische effecten. Ik heb zelf ook jaren gedacht dat de invloed van de pil gelimiteerd is tot de eierstokken en baarmoeder. Daar moet het pilletje tenslotte zijn werk doen.
Maar de hormonen in de pil vinden ook blindelings hun weg naar het vrouwelijke brein. Dat wordt wel duidelijk als je ziet dat sommige vrouwen opknappen van de pil, terwijl anderen er juist somber van worden. De synthetische hormonen die in de pil gebruikt worden hebben blijkbaar een grotere invloed op de hersenen dan eerder werd gedacht. Bij een natuurlijke cyclus vertonen de hormonen pieken en dalen. Zodra de pil geslikt wordt, verdwijnen deze en wordt de hormoonspiegel constant laag.
Na jarenlange vage klachten, die door de huisarts vaak werden weggewuifd als aanstellerij, vraag ik me serieus af of dit het waard is om de pil te blijven slikken. Natuurlijk heeft het pilgebruik voordelen, het is een makkelijke en betrouwbare manier om je te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Maar de bijwerkingen, bewezen of niet, zijn in mijn ogen erg heftig. Als ik mezelf emotioneel niet meer herken, is dat het waard…?
Wie ben ik als ik de pil gebruik?
Hormonen regelen belangrijke zaken in mijn lichaam. Bij vrouwen die de pil gebruiken ziet de hormoonhuishouding er heel anders uit dan bij vrouwen die zonder pil door het leven gaan. Ik merkte inderdaad dat ik veel minder zin had in seks dan een vriendin die al enkele jaren zonder pil door het leven ging. Ook wist ze te vertellen dat ze nu op een heel ander type mannen valt dan toen ze de pil nog gebruikte.
Het wordt steeds duidelijker dat de pil ervoor zorgt dat we emoties op een andere manier ervaren. Dit zou kunnen verklaren waarom vrouwen die last hebben van stemmingswisselingen zich beter voelen als ze de pil gebruiken. Ik was juist altijd emotioneel stabiel, tot ik de pil ging gebruiken.
De pil verstoort de hormonale cyclus in mijn lichaam voor de volle 100%. Dat wilde ik niet langer. Ik wilde mezelf beschermen tegen een zwangerschap, maar dan op een manier waarbij mijn cyclus niet onderbroken wordt. Een natuurlijke anticonceptie, zonder hormonen die mijn lichaam en brein in de war schoppen.
In de medische wereld hoefde ik hier niet naar te zoeken, dat werd me al snel duidelijk. Dankzij het internet ontdekte ik andere manieren om mijn cyclus te leren kennen. Met de Femometer vond ik een manier van anticonceptie zonder hormonen, waarbij ik eindelijk mezelf kan zijn.