Wat gebeurt er met zaad in de vagina

Ik wil geen hormonen slikken

en niet zwanger worden

De Sensiplan-cursus
Met jouw menstruatiecyclus en zeer waarschijnlijk dus ook iedere cyclus een ovulatie oftewel eisprong, heb je kans op zwangerschap als een zaadcel een eicel weet te vinden. Tricky als je helemaal niet zwanger wilt worden. Dan wil je dat uiteraard voorkomen. Anticonceptie dus!
anticonceptie wordt voor veel mensen nog direct geassocieerd met ‘de pil’.

Het woord anticonceptie wordt voor veel mensen nog direct geassocieerd met ‘de pil’. Geldt dit ook voor jou? Of vind je het ook apart, hoe het dagelijks slikken van hormonen in een klein pilletje als normaal wordt gezien? Het ‘hormoon-assortiment’ is overigens groter dan dat: er zijn ook allerlei andere betrouwbare hormoon-alternatieven (zoals een staafje, prikpil of hormoonspiraal). Maar dit zijn nog wél hormonen.

Wat doet hormonale anticonceptie

Afhankelijk van welke hormonen gebruikt worden, zorgt dit ervoor dat jij juist géén ovulatie meer hebt, er zich niets kan innestelen in je baarmoeder of het cervixslijm van structuur verandert en taai wordt om zaadcellen te verhinderen. Want als een rijpe eicel niet ontspringt, is er ook geen eitje om bevrucht te kunnen worden. En als er niets in kan nestelen, zal zich geen embryo kunnen ontwikkelen.
De voor en nadelen van Hormonale anticonceptie

Voor- en nadelen hormonale anticonceptie

Door het gebruik van hormonen wordt je lichaamseigen hormoonhuishouding in feite voor de gek gehouden en gaat zich anders gedragen dan wanneer je geen hormonen in je lichaam zou stoppen. Zo heeft alles voor- en nadelen.


  • Voordeel: kleine kans op zwangerschap als je het op de juiste manier gebruikt.
  1. Nadeel: beïnvloeding van jouw lichaam en hormoonhuishouding en daardoor mogelijke bijwerkingen én extra risico’s. Prima, maar laat het vooral je eigen keuze zijn naar aanleiding van hoe jij hier mee om wilt gaan.  

Alternatieven voor hormonale anticonceptie

Alternatieven? Ja natuurlijk zijn die er. Een scala. Van condooms en koperspiraal tot NFP, natuurlijke manieren van gezinsplanning. NFP is een veel gebruikte methode, maar niet alom bekend.  

NFP is een goed alternatief voor hormonale anticonceptie

NFP is een goed alternatief

Met NFP probeer je in feite je onvruchtbare dagen te detecteren door het bijhouden van een aantal lichaamssignalen die duiden op vruchtbaarheid. Hiervoor heb je juiste en gedegen kennis nodig, bijvoorbeeld via een cursus, om zo betrouwbaar mogelijk te leren gebruiken. Belangrijke vruchtbaarheidskenmerken om bij te houden zijn je basale lichaamstemperatuur, de hoedanigheid van je cervixslijm en/of de ligging en hardheid van je baarmoedermond. Dé tool die hierin niet kan ontbreken is een basaalthermometer voor het nauwkeurig dagelijks meten van die temperatuur. Die stijgt namelijk na je ovulatie enkele tienden van een graad onder invloed van het lichaamseigen hormoon progesteron, dat dan in grotere hoeveelheden aanwezig is.  

De Vinca2 is een must have bij NFP

Vinca II, makkelijk en nauwkeurig

Moeite? Nee… Je basale lichaamstemperatuur meet je elke ochtend, direct na het wakker worden, zonder ook maar iets gedaan te hebben. Met de Vinca II heel makkelijk en nauwkeurig. Door te koppelen aan de Femometer app hoef je het zelfs niet meer te noteren en wordt het snel inzichtelijk. 

Vruchtbaarheid beter leren kennen

Leer zo je eigen vruchtbaarheid beter kennen! Ben jij benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? Twijfel je over je vruchtbaarheid of dat je (nog) ovuleert? Het bijhouden van je temperatuur kan je zeker al wat vertellen.  




Vind jij die hormonen ook echt niet zo fijn en gezond klinken en zoek je een alternatief? Klik hier om veel meer te weten te komen over NFP in Nederland.  

NFP methode niet voor iedereen weggelegd

Het inzetten van de NFP methode is niet voor iedereen weggelegd. Het is aangetoond dat sinds deze methode meer aan populariteit heeft gewonnen, er meer abortussen hebben plaatsgevonden dan voorheen. DICHA.nl adviseert haar producten te gebruiken bij een zwangerschapswens. Indien je de producten als anticonceptie wilt gebruiken dan adviseren wij jou minimaal de basis cursus van sensiplan te volgen. Het is bewezen dat als zorgvuldig wordt omgegaan met de NFP methode deze minstens zo veilig is als de gebruikelijke anticonceptie methoden. NFP vereist echter een ijzeren discipline. Zonder hormonale anticonceptiemiddelen is je lichaam in principe gereed om een kind te baren. 


De Sensiplan-cursus

In de Sensiplan-cursus krijg je samen met je partner uitgebreide kennis over je cyclus, hormonen en vruchtbaarheid. Je leert de signalen van je lichaam te observeren en te interpreteren aan de hand van de duidelijke Sensiplan-regels. Hierdoor ben je in staat om elke dag te bepalen of je vruchtbaar bent of niet. Deze informatie stelt jullie in staat om jullie intieme leven aan te passen op basis van jullie wens om wel of geen kinderen te krijgen.






Sensiplan-cursus
DICHA.nl is niet gelieerd aan Sensiplan