Temperatuur en metingen bijhouden
Lot
16 september 2021 
3 min. leestijd

Temperatuur en metingen bijhouden

He, wat leuk! Misschien ben je al wel begonnen met het meten van je basale lichaamstemperatuur elke keer dat je wakker wordt. Ik ben heel benieuwd hoe het jou afgaat.

Bij mij ging dat nog niet gelijk van een leien dakje. Het was best lastig om het in mijn systeem te krijgen. Zo vergat ik regelmatig te meten en waren de nachtdiensten al helemaal een rampscenario. Gelukkig had ik vaak iemand naast me liggen die me er nog even fijn aan herinnerde als ik de deken al van me afsloeg. En het is ook geen ramp als je het vergeten bent natuurlijk. Morgen mag je als het goed is weer wakker worden!;)

“elke ochtend 3 minuten lang temperaturen is niet echt een mentale uitdaging”
En goed nieuws, het gaat namelijk echt lukken! Zelfs mij is het gelukt, van nature alles behalve een ochtendmens. Maar wel met een ochtendritueel waar het nu ingebakken zit. Voordat het een ritueel is, duurt het ongeveer 60 dagen volgens experts (plus of min een beetje). Twee maanden volhouden dus! Dat moet toch lukken 🙂 want elke ochtend 3 minuten lang temperaturen is niet echt een mentale uitdaging als je het vergelijkt met al jouw andere goede voornemens de afgelopen jaren!

Vrouw meet basale lichaamstemperatuur

Elke dag meten? Zo dus, easy

Goed, stel je voor, je bent nog niet begonnen met het meten van je temperatuur, maar wel nieuwsgierig geraakt. Daarom ben je vast ook op deze site om er meer over te lezen. Of misschien hou je het al lang bij, maar wil je weten hoe anderen het doen.

Even de eerste belangrijke vragen op een rijtje:
  • Waarom wil je ook alweer meten?  Lees daar alles over in ‘Temperaturen, waarom zou ik dat doen?’
  • Wat wil je meten?  Je basale lichaamstemperatuur.
  • Wanneer wil je dit doen?  Nadat je wakker bent geworden, bij voorkeur rond een vast tijdstip in de ochtend. Én voordat je ook maar iets gedaan hebt!
  • Hoe kan je dit doen?  Met een thermometer die meet in twee cijfers achter de komma vanwege de nauwkeurigheid. De thermometer ligt binnen handbereik als je wakker wordt.
  • Waar meet ik de basale lichaamstemperatuur?  Je temperatuur meet je oraal (in je mond) of rectaal (in je kont). Deze worden het meest toegepast. Vaginaal (in je vagina) kan ook, maar NIET onder je oksel. Dit heeft alles te maken met de nauwkeurigheid van de meting.  Je kan meerdere methodes proberen om te kijken wat jij het prettigst vindt. Let wel op dat om metingen met elkaar te kunnen vergelijken (in een grafiek), deze op dezelfde plek gemeten moeten zijn.
Elke thermometer geeft zelf aan dat de meting klaar is, met piepjes. Vaak één lange of drie korte. Voor een grotere nauwkeurigheid wordt aangeraden 3 minuten lang te meten en daarna af te lezen. Het kan zijn dat de piepjes al geweest zijn, trek je daar dan even niets van aan. Het is ook echt afhankelijk van de thermometer die je gebruikt.

Vier cijfers, die moet ik even kwijt..

Ok, dan heb ik een meting, en dan?
Die zal je willen bijhouden om inzicht te kunnen verkrijgen in je cyclus. Dit kan op verschillende manieren. Hieronder enkele voorbeelden. Ieder zal haar eigen voorkeur hebben.  Benieuwd naar hoe ik het doe? Lees hier meer over in: ‘Mijn ervaring met temperaturen’.
Je gemeten temperatuur noteer je bijvoorbeeld
  1. Op een briefje naast je bed en later uitplotten (intekenen) in een grafiek
  2. Direct in de grafiek op papier, naast je bed
  3. In een notitie-app in je telefoon en later uitplotten (intekenen) in een grafiek
  4. In een speciale NFP-app (zoek bijvoorbeeld op nfp, fertility of cyclus in Apple Store of Google Playstore)
  5. Niet!
Niet? Haha, ja dat kan écht! Maar hoe dan, hoor ik je denken?
Met een thermometer die je temperatuur opmeet en dit gewoon voor je onthoudt 🙂 Niets opschrijven, maar even synchroniseren met je telefoon (bluetooth) en alles wordt netjes voor je ingeladen. I-de-aal! De thermometer die ik gebruik, de Vinca II, kan zelfs tot 300 metingen onthouden. Je hoeft dus helemaal niet dagelijks te synchroniseren als je er even niet aan toe komt. De eerstvolgende keer dat je het wel doet, worden exact alle temperaturen overgenomen met datum en tijdstip van de meting. Meer over de thermometer Vinca II.
Niet zelf temperaturen noteren en bijhouden of verwerken

Klaar om te beginnen? 

Ben je klaar om te beginnen en de benodigdheden voor een meting in de ochtend voorhanden? Ook zo nieuwsgierig naar hoe het met jouw fasen zit in je cyclus?  Ga je eerst laagdrempelig het op een papier uittekenen of gelijk full-blown aan de slag?
Hier kun je een handige grafiek voor het bijhouden van de temperatuur downloaden.
Gelijk al digitaal? Check de app van Femometer die alles voor jou al uitplot in een grafiek én waarmee de Vinca II direct synchroniseert!
Lees verder over het exacte noteren met pen/potlood (dan kan je nog gummen;)) op papier, maar ook om je digitale grafiek zélf te kunnen checken in m’n blog ‘Met wat getalletjes je vruchtbaarheid beter leren kennen’.
Over de schrijver
Lot
Reactie plaatsen