Maak kennis met Sjra
25 oktober 2021 
4 min. leestijd

Maak kennis met Sjra

Sjra (Sjaak Bleijlevens), geboren en getogen in Maastricht, woont al meer dan twintig jaar in de prachtige bergen in Spanje nabij de Costa Blanca in zijn volledig door zichzelf verbouwde finca, waar hij off-the-grid leeft. Een plek waar hij zich helemaal thuis voelt met rust, ruimte en kunnen zijn.

Tijdens zijn opleiding voor maatschappelijk werk is hij gedoken in het opstarten van zelfhulpgroepen. Daarin is hij zich meer gaan specialiseren door het volgen van de Oosterse lijn om zo mensen te kunnen helpen. Daarbij kan je denken aan yoga, meditatie, Tai Chi en hij is uiteindelijk uitgekomen op thaise massage met het toepassen van technieken van Chi Nei Tsang en Nuwan Tai. Een vorm van body work. In Thailand is hiervoor aanvullend en met succes een vierjarige opleiding gevolgd. Met deze kennis heeft hij de afgelopen tientallen jaren zijn eigen concept ontwikkeld op basis van taoistische en boeddhistische concepten, waarbij East meets West.

Als Body Mind Specialist is hij erg succesvol geweest met zijn behandelingen in onder meer Noorwegen, IJsland, Thailand, Rusland, Nederland en de Verenigde Staten. Hij was langere tijd nauw betrokken met BMS (Body Mind Stressmanagement) bij diverse instituten, waaronder Bio Medicus Academy in Noorwegen, en heeft daarnaast veel gereisd om zijn kennis te delen. Waarom hij doet wat hij doet? Hij zegt hier zelf over “Het helpen van mensen geeft zin in mijn bestaan. Het heeft te maken met compassie en passie. De passie om mensen te helpen zichzelf te helpen.”

East meets West

Wat vertelt hij over dat concept? “Het heeft te maken met bewustwording. En bewustwording heeft te maken met begrijpen dat je niet bent dat je denkt dat je bent, maar dat je veel meer bent dan je denkt dat je bent. En dat is bewustzijn. Dus “I want - I like - I need” oftewel ego, dat is denken. Dat leer je. Daar word je in opgevoed, in dat systeem. In die zin van “this is right and this is wrong, so if you do what is right then it’s all okay, but if it doesn’t feel good for me, then I liberate myself from stuff which doesn’t give me a good feeling anymore.”.

I want - I like - I need

Ja, dat is meditatie, dat is Vipasana. Daardoor word je helder in je denken, helder in je voelen, helder in je zijn en heb je geen last van onbewuste patronen die je ziek maken. Zoals heel veel mensen eigenlijk. Omdat ze niet bewust zijn, omdat ze niet weten hoe energie werkt. En energie is mentaal, emotioneel en fysiek.” En dat brengt hij over middels zijn behandelingen, door energiebanen te openen, te laten ervaren, en weer te laten voelen. Door eeuwenoude Oosterse technieken toe te passen en naar de Westerse wereld te brengen en de mensen die naar hem toe komen te leren zelfbewust te worden.

Geen verklaring voor 30% ongewenst kinderloos

Als we Sjaak vertellen dat er bij zo’n 30% van de stellen die ongewenst kinderloos blijven, geen verklaring voor wordt gevonden, reageert hij niet verrast. “Op het moment dat ik bij wijze van spreken in mezelf zit en ik wil iets en ik ben onzeker en weet niet hoe het werkt, dan kan ik tot een punt komen dat ik bijvoorbeeld geen baby kan krijgen. En als je dan vraagt van hoe werkt dat dan, dan kan ik daar wel een verklaring voor geven. Want “a hard mind, a hard heart, a hard body”: spanning!

Op het moment dat ik bewust ben, en ik weet wat ik wil, en ik doe zwangerschapsyoga en ik weet hoe ik kan ademen om bijvoorbeeld spanning los te laten door de juiste ademhaling te doen, door in mijn lijf te zitten en te focussen op ademhaling, zit ik niet meer in m’n hoofd. Zo kan ik eigenlijk al angst loslaten, want negatieve gedachten creëren angst. En angst is gewoon een hoog ritme: je hartslag gaat omhoog, je aorta klopt sneller.

It’s like a stone in the water

It’s like a stone in the water

Ik zeg altijd: “It’s like a stone in the water. It’s frequencies, waves, rimples, but not from water, but from energy, because the body is electromagnetic”. Dus als je dat heel lang hebt, dan voel je je hart in je keel kloppen, in je buik kloppen en alles gaat verharden. Ook vrouwelijke organen verharden en het werkt niet meer zoals het zou moeten. Omdat er spanning zit, omdat ‘ik-het-zo-graag-wil’. Dus probeer eens te ontspannen en niet zo graag te willen en geef het een kans. Je zult zien dat als je daar dieper op doorgaat op deze materie, energie, dan kom je toch wel tot een andere conclusie. En een andere realiteit, een reactie. En ik denk dat dát belangrijk is, dat je die combinatie kan maken…”

Is dit een missing link?

Misschien ook een eye-opener voor jou als lezer. Is dit een missing link? Los van of je graag zwanger wilt worden of niet, ervaar jij ook regelmatig onrust, die verhoogde hartslag en niet goed bij je gevoel kunnen komen? Niet dat pijntje hier of daar, maar het echte gevoel? Probeer eens meer mindful de dingen te doen, beter te ademen door buikademhaling bewust toe te passen en je erop te focussen. Dit kunnen eerste, praktische stappen zijn naar meer zelfbewustzijn, minder zorgen en meer geluk!

Over de schrijver
Reactie plaatsen