Hij is klaargekomen in mij
Lot
30 september 2021 
3 min. leestijd

Hij is klaargekomen in mij

Geslachtsgemeenschap, coitus, penetratie, hoe je het ook wilt noemen, wordt vaak gevolgd door het klaarkomen van de man. Dit orgasme, wat meestal (maar ook niet altijd) gepaard gaat met een ejaculatie of zaadlozing, zorgt ervoor dat als je geen barrièremiddel gebruikt zoals een condoom, het sperma lekker in jou rond gaat zwemmen. Die mannen weten vaak maar al te goed hoe ze er vanaf komen, maar jij zit er vervolgens mee! Lekker dan. 

Wat gebeurt er nu eigenlijk, wat zit er in het sperma en hoe kan dit dan leiden tot een bevruchting? Goed om te weten als je seks hebt zonder barrièremiddelen, even helemaal los van of je nou zwanger wilt worden of niet.  

The way out 

Tijdens de zaadlozing vindt het sperma, dat pas net daarvoor de consistentie heeft aangenomen zoals jij het ziet, zijn weg naar buiten door de urinebuis. Ja, door diezelfde buis als waar hij door plast. In erectie en gedurende de climax wordt het sperma naar buiten voortgestuwd doordat de zaadafvoerwegen, prostaat en bekkenbodem hevig samentrekken en daarmee wordt ook de blaashals afgesloten. Zo kunnen ze én er door plassen én er door hun zaad lozen. Het voorvocht voorafgaand aan de zaadlozing heeft hierin ook een functie, namelijk het als het ware schoon spoelen van de urinebuis, zodat de omstandigheden voor de zaadcellen zo goed mogelijk blijven en niet onderweg al verontreinigd worden.


Zaadcellen tijdens klaarkomen


Wat je vervolgens ziet en voelt is het dikkere, witte vocht. Deze substantie bestaat uit plasma met de rijpe zaadcellen en vocht vanuit de prostaat en verschillende andere klieren. Wist je dat de zaadcellen maar ongeveer 5% van het totaalvolume van het sperma zijn? De rest van het volume is dus nodig voor het hele proces, van de zaadcellen kwijt kunnen bij de man tot het bevruchten in de vrouw.


Het traject 

Als hij klaarkomt in je vagina, komt het sperma in de buurt van de baarmoedermond. De zaadcellen hebben dan nog een lange weg te gaan richting een eventueel te bevruchten eicel, want die ligt dan ongeveer 18cm verderop. Tijdens de zgn. vruchtbare dagen van de vrouw (want dan is de omgeving geoptimaliseerd voor ‘ontvangst’), zwemmen ze door de baarmoedermond en baarmoederhals (cervix) verder door de baarmoederholte met als doel de eicel in het voor hun laatste deel van de eileider te kunnen vinden. 

zaadcellen bevruchten eicel

Dit gebeurt in groepjes zaadcellen. Een deel gaat er al direct voor, de rest wacht rustig even af in de crypten van de cervix op mogelijk een betere timing. In goede omstandigheden kunnen ze tot wel vijf dagen in de baarmoederhals overleven en paraat staan. De snelste zaadcellen doen er ongeveer een half uur over om de eicel te bereiken. Als er niets te bevruchten is, sterven ze af.

Weinig tot geen kansen 

Als de vrouw niet in haar vruchtbare dagen is, kunnen die zaadcellen helemaal niet eens zo ver komen. Haar inwendige omgeving is niet geoptimaliseerd voor bevruchting. De baarmoederhals is door cervixslijm gedeeltelijk of volledig ontoegankelijk. Ook de omgeving is dan zuurder, waar de zaadcellen niet goed in gedijen en dus ook sneller afsterven. 

voorspel man en vrouw in bed

Genieten dan maar?

Ja, maar daar lig je dan terwijl je het er al half uit voelt lopen of misschien juist met je benen wat omhoog en bekken gekanteld, bijvoorbeeld met de bedoeling het er zo goed mogelijk in te laten werken omdat je graag zwanger wilt worden. Hopelijk nu minder balen als je naar de wc rent, nu je nog beter weet hoe ingenieus het allemaal in elkaar steekt. Maak er maar een genietmomentje van! Oh ja, die zaadcellen zijn rapido hoor, ook al denk je dat alles er snel uit is, is dat GEEN enkele garantie! Wil je helemaal niet zwanger worden, denk dan na over een vorm van anticonceptie die bij jou past.  


 

Over de schrijver
Lot
Reactie plaatsen