Vruchtbaarheid heeft alles te maken met organen
06 december 2021 
6 min. leestijd

Vruchtbaarheid heeft alles te maken met organen

Wat zijn we weer op een plek beland! Het is aardedonker en ik hoor het rustige in- en uitademen van m’n vriend naast me. Ik realiseer me dat ik nog half slaap, maar rustig aan aan het wakker worden ben. Nog weinig gedachten, geen overpeinzingen, ik voel me relaxed.

M’n hand grijpt naar het rose-paarse ding die standaard naast me ligt: de thermometer  . Die stop ik in m’n mond terwijl ik rustig wacht en een piepje hoor. Na het piepje hoor ik naast me een stem die vraagt wat ik aan het doen ben. Hij heeft het gevoel dat het midden in de nacht is. Geen telefoon naast me. Ik loop naar het keukentje, waar alles aan de oplader ligt in dat ene stopcontact en zie dat het richting 3 uur ’s nachts is. Het is oktober en we zijn midden in de bergen in Spanje. Uitgerust. Sereniteit. Bij mezelf. Bij ons. En bij Sjra, onze gastheer, waar we via AirBnB een huisje gehuurd hebben. Wat een bijzondere plek, maar ook wat een bijzonder gezelschap.

Bewuster van je eigen bewustzijn

Meerdere avonden lang buiten gezeten, getafeld en gepraat. Er is veel de revue gepasseerd. Datgene wat ik daar sterk uit heb gehaald, is wel geweest dat ik met de afgelopen jaren veel rennen, vliegen en zorgen voor en om anderen, mezelf wel eens uit het oog verloren ben. Dat is niet iets nieuws, maar wel nu het besef dat ik gemakkelijker bij m’n gevoel kan komen. En het liefst ook blijven. Door een ervaring. En door het te blijven doen. Dat je je goed voelt als het één is, in balans, fysiek, mentaal en emotioneel. Natuurlijk, het is vakantie, je voelt je ergens prettig en dan ben je bewuster. Bewuster van je geluk, en bewuster van je eigen bewustzijn.

De link van waar wij mee bezig zijn, kennis delen aan vrouwen en stellen betreft de vruchtbaarheid, heeft ook alles te maken met bewustwording. Dit raakt dan ook weer heel mooi datgene wat onze gastheer ons nog duidelijker probeert te maken met alle kennis die hij in het verleden vergaard heeft en nog steeds doet en uitdraagt.

Vruchtbaarheid en MindSjraWaar Sjra van overtuigd is, is dat de meeste ‘westerlingen’ veel te veel in hun hoofd zitten en ons lijf daarbij vergeten. Met de vele kennis die hij vergaard, opgedaan en zeer uitgebreid heeft geleerd in Thailand, heeft hij jarenlang gewerkt met topsporters en topfunctionarissen uit allerlei landen om Body & Mind in balans te brengen. Wat centraal staat binnen zijn concept dat onder andere vanuit de taoistische en boeddhistische leer met zijn eeuwenoude wijsheden gevormd is, is energie. Met de focus op je lijf en de flow, de energie, zal het denken en voelen meer in evenwicht komen. Mindfulness, yoga en meditatie zijn enkele voorbeelden waar gelukkig steeds meer aandacht voor is. Vaak pas als de onrust al veel te groot is geworden. Het draait om awareness, vertelt Sjra, body awareness. En ademhalen staat centraal. Want als je met een goede ademhaling je energie kunt controleren, mentaal, emotioneel en fysiek, dan is dat lichaam in balans.

Kijk, alle energie gaat van de moeder door de navelstreng naar de foetus toe

Alles draait om energie

Aangezien alles hierin om energie draait (ook wel chi genoemd in het boeddhisme), beschrijven we kort wat hierover uitgelegd is. Is het essentieel om hierover eerst meer te weten om een en ander te begrijpen. Sjra: “Kijk, alle energie gaat van de moeder door de navelstreng naar de foetus toe. En ja, op het moment dat een baby geboren wordt, dan wordt de navelstreng in het Westen doorgeknipt, in het Oosten dan laten ze zo’n navelstreng uitdrogen, daar gaat het wat minder shocking. Of in het water. Een baby wordt daar ook op een relaxte manier, meer ‘losgelaten’. Maar als je goed kijkt, zie je dat alle energie via de navelstreng naar de baby gaat. Dus alle energie komt bij ons binnen bij de bellybutton. Dus daar vind je alle punten met betrekking tot de organen. Want vanuit die navel, dat kleine puntje, begint die foetus zich te ontwikkelen, als een soort spiraal, en dan wordt die afgeknipt en dan ben je er. “ En dan mag je het zelf verder uitzoeken, uiteindelijk dan .

Navel centraal

“Maar goed, op het moment dat ik dus terug ga en kijk naar oude culturen, dan kom je tot bepaalde informatie. Centraal hierin staat de navel. Waarom? Omdat daar de energie naar binnen komt. Dus rondom de navel vind je alle energiepunten, -banen en meridianen, nadi’s, die in verband staan met alle organen. Waar heb je het dan over? Dan heb je het over elektromagnetische energie. Want leven, ja wat is leven? Dat is de grote vraag. Het is gewoon elektriciteit, zonne-energie en magnetisme. De aarde draait rondom de zon en magnetisme en de zon die creëert elektriciteit, dat is het northern light, dat gaat door de planeet. Dus ja, wij zijn onderdeel van dit planetair stelsel. Energie is elektromagnetisch. Een elektrocardiogram, elektroencefalogram, kijk maar naar de hersenen en je hoofd. Dan kun je zien dat daar impulsen aanwezig zijn. Zolang als dat hart leeft, klopt het hart en creëert zijn eigen elektromagnetische energie. En de hersenen ook. Maar niet alleen daar. Ook in de rest van het lichaam natuurlijk, ook in de organen. Alle cellen geven elektromagnetische impuls in principe. Dus als je 1 miljoen cellen in 1 lijn hebt, dan heb je het over een meridiaan, over een nadi, een energiebaan. En we hebben miljarden van die banen door het lichaam. De meest centrale punten liggen rondom die navel. Van daaruit begint die foetus zich te ontwikkelen. Dus als je dan heel simpel een schema je voorstelt in de vorm van een punt, de navel, en daar een lijn doorheen trekt van boven naar beneden en van links naar rechts, dan heb je een kruis. En dan nog eens een keer diagonaal een lijn van links naar rechts en rechts naar links, dan heb je een soort ster. En op die lijnen liggen die punten.

Windgates Chi

a Hard Mind, a Hard Heart, a Hard Body.

Hartslag gaat omhoog, aorta gaat sneller kloppen

Die punten kun je openen als dat noodzakelijk is. Als dat niet noodzakelijk is, dan hoef je dat niet te doen. Maar in principe, wat gebeurt er nou? Mensen verharden omdat ze in hun hoofd zitten, niet voelen wat er rondom hun navel gebeurt. Spanning betekent: hartslag gaat omhoog, aorta gaat sneller kloppen. Ik zeg altijd “It’s like a stone in the water, it’s rimples”. En als dat te lang klopt op een hoog niveau, dat is eigenlijk survival stress: to be or not to be. Hartslag gaat omhoog, alle impulsen gaan van the little brain, het oerbrein, into the spinal cord, into the spine and into the organs. Het lichaam is daarop alert en kan dat hebben voor 10-15minuten. Maar daily stress is niet 10-15 minuten. Dat is dag in, dag uit. En wat je dus krijgt is rondom je navel congestion oftewel verharding en dat manifesteert zich gewoon als een soort “less flow into the organs”. Want al die punten verharden en leiden tot geblokkeerde energie: a Hard Mind, a Hard Heart, a Hard Body. No flow, en dan werken de organen niet naar behoren. Die flow kun je openen waardoor het systeem weer energie krijgt. Het is eigenlijk een soort ‘detox of negative energy and rejuvenation of the organs’ en dus ook de vrouwelijke organen.  Seksuele organen. Niet alleen het hart, de nieren, de lever, milt, pancreas etcetera. “

Get familiar with it!

Zie jij ook de link tussen het verhaal van Sjra en de reden waarom jij op deze website leest? Is het de spanning die jij ervaart? Heb je ook het gevoel dat je te veel in je hoofd zit? Hoe ga jij hiermee om of wil je het negeren, laten bestaan en verder laten ‘verharden’ zoals hij dat zegt? Ook je vruchtbaarheid heeft alles te maken met organen. Zowel bij de vrouw als bij de man. Door simpel oude technieken toe te passen zoals het bijhouden van je basale lichaamstemperatuur, geeft dit jou al meer inzicht. Wist je dat je tijdens die enkele minuten meettijd voordat je ’s ochtends ook maar iets doet, rustig wakker kan worden door lekker op je buikademhaling te focussen? Get familiar with it!

Over de schrijver
Reactie plaatsen