Baarmoederverzakking: Symptomen, Oorzaken, Risico's en Behandeling
20 januari 2024 
in Issues
4 min. leestijd

Baarmoederverzakking: Symptomen, Oorzaken, Risico's en Behandeling

Wat is Prolaps?

Bij baarmoederverzakking, een veelvoorkomende aandoening, verzwakken de bekkenbodemspieren en ligamenten, waardoor de baarmoeder uit haar normale positie zakt en in het vaginale kanaal uitsteekt.


Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen die meerdere bevallingen hebben gehad, de menopauze hebben doorgemaakt, of betrokken zijn geweest bij activiteiten die de bekkenbodemspieren belasten, zoals zwaar tillen of chronisch hoesten.


De ernst van de aandoening kan variëren, waarbij sommigen milde symptomen ervaren, terwijl anderen meer ongemak ondervinden en een aanzienlijke invloed op hun kwaliteit van leven hebben.


Oorzaken van Prolaps

1. Toenemende leeftijd

Prolaps komt vaker voor naarmate we ouder worden. Dat komt doordat ons lichaamsondersteuningssysteem in de loop der tijd verzwakt, vooral de spieren in het bekkengebied.


2. Bevalling

Na de bevalling kunnen de spieren rond de baarmoeder zwakker worden, waardoor het waarschijnlijker wordt dat de baarmoeder gaat hangen of uit positie beweegt. Het is vergelijkbaar met hoe spieren kunnen rekken na veel oefening - soms hebben ze extra zorg en ondersteuning nodig.


Wat gebeurt er als je een verzakte baarmoeder negeert?

Het negeren van een verzakte baarmoeder kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van een vrouw. Een verzakte baarmoeder treedt op wanneer de bekkenbodemspieren en ligamenten verzwakken, waardoor de baarmoeder in het vaginale kanaal of daarbuiten zakt. Als dit onbehandeld blijft of wordt genegeerd, kunnen zich verschillende complicaties voordoen:


1. Toename van ongemak en pijn

Het negeren van de tekenen van een verzakte baarmoeder kan aanzienlijke invloed hebben op uw comfort en gezondheid. De aandoening kan obstipatie veroorzaken, wat leidt tot ongemak en moeite om regelmatig en pijnloos de darmen te ledigen. Naarmate de aandoening vordert, kunnen deze symptomen meer uitgesproken worden, wat invloed heeft op dagelijkse activiteiten en de kwaliteit van leven.


2. Fecale incontinentie

Een verzakte baarmoeder kan problemen met de blaasfunctie veroorzaken, wat leidt tot urine-incontinentie, moeite met het legen van de blaas of terugkerende urineweginfecties. Het negeren van deze symptomen kan bijdragen aan de ontwikkeling van ernstigere urinaire problemen.


3. Pijn bij geslachtsgemeenschap

Bovendien kunt u tijdens geslachtsgemeenschap ongemak of pijn ervaren door veranderingen en gevoeligheden in uw bekkenbodem, en de impact op het lichaamsbeeld en zelfrespect kan leiden tot een afname van seksuele tevredenheid.


4. Darmstoornis

Het zakken van de baarmoeder kan ook invloed hebben op de werking van het rectum en de darmbewegingen. Obstipatie, moeite met het legen van de darmen en fecale incontinentie kunnen optreden, waardoor de spijsverteringsgezondheid van een persoon verder wordt aangetast.


5. Complicaties tijdens zwangerschap en bevalling

Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd kan een verzakte baarmoeder risico's opleveren tijdens zwangerschap en bevalling. Het negeren van de aandoening kan de kans op complicaties vergroten, zoals moeilijkheden bij de bevalling of een verhoogd risico op een keizersnede.


6. Verhoogde risico's op infecties

Het negeren van een verzakte baarmoeder kan het risico op urineweg- of voortplantingsinfecties verhogen, wat verdere ongemakken en gezondheidscomplicaties kan veroorzaken.


7. Verminderde vruchtbaarheid

Een verzakte baarmoeder kan bijdragen aan een afname van de vruchtbaarheid, met name voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het zakken van de baarmoeder kan invloed hebben op de normale positionering van de voortplantingsorganen en mogelijk interfereren met de natuurlijke processen van conceptie en zwangerschap.


Heeft een verzakte baarmoeder behandeling nodig?

Een verzakte baarmoeder vereist doorgaans aandacht en behandeling. Helaas zal de aandoening zichzelf niet oplossen zodra deze is ontwikkeld. Verschillende behandelingsmogelijkheden bestaan echter om symptomen geassocieerd met een verzakte baarmoeder te beheren en te verlichten. Levensstijlveranderingen, zoals bekkenbodemoefeningen zoals Kegels, gewichtsbeheersing en vermijden van zwaar tillen, kunnen helpen symptomen te verminderen of de progressie van milde gevallen te vertragen. Voor meer ernstige gevallen kunnen medische interventies zoals pessaria, ondersteunende apparaten die in de vagina worden ingebracht, of chirurgische ingrepen worden aanbevolen.


Hoe voorkom je dat het erger wordt?

1. Doe Kegel-oefeningen

Een proactieve manier om een verzakte baarmoeder te voorkomen, is door deel te nemen aan Kegel-oefeningen. Deze oefeningen zijn ontworpen om de bekkenbodemspieren te versterken, die essentiële ondersteuning bieden aan de baarmoeder, blaas en darmen. Regelmatige beoefening van Kegels kan de spiertonus in het bekkengebied verbeteren, wat bijdraagt aan een betere ondersteuning van de voortplantingsorganen en mogelijk het risico op een verzakte baarmoeder vermindert.

Kegel-oefeningen omvatten het samentrekken en ontspannen van de spieren die worden gebruikt om de urinestroom te regelen. Deze eenvoudige oefeningen kunnen discreet worden uitgevoerd, en hun voordelen strekken zich uit tot verder dan het voorkomen van een verzakking. Door Kegels op te nemen in uw dagelijkse routine, versterkt u niet alleen uw bekkenbodemspieren, maar verbetert u ook de controle over de blaas, ondersteunt u het herstel na de bevalling en verbetert u mogelijk de seksuele functie. Een manier om Kegels haalbaarder te maken, is door de Femometer Lilac Kegel Trainer te gebruiken, een slim apparaat dat uw voortgang visualiseert en realtime feedback geeft.


2. Gewichtsverlies

Het handhaven van een gezond gewicht is cruciaal om het risico te verminderen en symptomen van een verzakte baarmoeder te beheersen. Overgewicht legt extra druk op de bekkenbodemspieren en ligamenten, waardoor de aandoening verergert.


3. Obstipatie vermijden

Obstipatie kan de symptomen van een verzakte baarmoeder verergeren door onnodige stress op het bekkengebied tijdens de stoelgang. Om obstipatie te voorkomen, zorg voor een vezelrijk dieet met fruit, groenten en volle granen, die de regelmaat van de stoelgang bevorderen. Gehydrateerd blijven en lichamelijke activiteit kunnen ook helpen bij het handhaven van een regelmatige stoelgang en het verminderen van de belasting op de bekkenbodemspieren.


4. Gebruik van een pessarium

Een pessarium is een verwijderbaar apparaat dat in de vagina wordt ingebracht om de bekkenorganen te ondersteunen en symptomen van verzakking te verlichten. Verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, wordt een pessarium geplaatst door een zorgverlener en werkt het door extra ondersteuning te bieden aan de verzwakte bekkenstructuren. Hoewel het een niet-invasieve optie is voor het beheer van milde tot matige gevallen van een verzakte baarmoeder, zijn regelmatige controles essentieel om de juiste plaatsing en effectiviteit ervan te waarborgen.


5. Chirurgie voor een verzakte baarmoeder

Bij ernstige gevallen of wanneer conservatieve behandelingen ineffectief blijken, kunnen chirurgische opties worden overwogen. Chirurgie voor een verzakte baarmoeder heeft tot doel de verzwakte bekkenstructuren te herstellen en te ondersteunen. Procedures kunnen uteriene suspensie of hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) omvatten. Chirurgie wordt echter meestal gereserveerd voor gevallen die aanzienlijk van invloed zijn op de kwaliteit van leven en garandeert niet altijd een volledige genezing.


Deze aanvullende benaderingen, samen met Kegel-oefeningen, vormen een alomvattende strategie voor het beheer van een verzakte baarmoeder. Raadpleeg een zorgverlener om het meest geschikte behandelplan te bepalen dat is afgestemd op individuele behoeften en de ernst van de aandoening.

Over de schrijver
🌸 Welkom in mijn wereld, ik ben Femometer – jouw toegewijde metgezel op het pad van vrouwelijke gezondheid en welzijn. Als expert in cyclusbeheer en vruchtbaarheidsmonitoring sta ik klaar om je te ondersteunen in elke fase van je reis, of je nu bezig bent met familieplanning, je menstruatiecyclus beter wilt begrijpen, of gewoon je algemene welzijn wilt optimaliseren.📊 Met nauwkeurige meetinstrumenten, slimme technologie en een schat aan inzichten bied ik je de tools die je nodig hebt om de regie over je gezondheid te nemen. Mijn missie is eenvoudig: empower vrouwen door hen de kennis te geven die ze nodig hebben om bewuste keuzes te maken voor hun lichaam en welzijn.👩‍⚕️ Ik ben niet zomaar een merk; ik ben jouw betrouwbare metgezel, altijd beschikbaar om je vragen te beantwoorden, je te begeleiden in je wellnessreis en je te ondersteunen bij het bereiken van je gezondheidsdoelen. Samen creëren we een wereld waarin vrouwen de kracht van zelfzorg omarmen en de beste versies van zichzelf worden.#Femometer #VrouwelijkeGezondheid #WellnessReis 🌈💖
Reactie plaatsen