barrièremiddel

barrièremiddel

Een barrièremiddel is precies wat de naam zegt: het creëren van een barrière ofwel versperring, zodat het zaad niet het eventueel te bevruchten eitje kan bereiken. Een middel om het sperma mee tegen te houden dus. Gebruik van zo’n methode is niet alleen om zwangerschap te voorkomen, maar ook een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

condoom

De meest bekende is een peniscondoom, gewoon condoom dus. Een condoom is een overtreksel over de penis, gemaakt van dun en elastisch materiaal, vaak van latex.
null
Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, en ook met allerhande toevoegingen zoals smaakjes of reliëf om het seksuele plezier te vergroten.

vrouwencondoom

Ook is er het vrouwencondoom. Dit is een soort zakje dat je in de vagina inbrengt. Het bevat een ring die je aanbrengt in de vagina en een ring die buiten de vagina blijft. Zo blijft deze op z’n plek.
null
Dit geeft voordeel als je als vrouw anticonceptie graag in eigen hand houdt en het niet wil laten afhangen van een mannelijke partner. Maar ook als je het niet fijn vindt om een peniscondoom om te doen terwijl je lekker bezig bent en te veel het gevoel hebt dat het plezier daarmee bederft. Je kan namelijk een vrouwencondoom al eerder inbrengen.

pessarium

Een andere barrièremethode is het pessarium. Een pessarium is een ring met een vlies van rubber of kunststof, die je ook tevoren inbrengt in de vagina met zaaddodend middel als extra bescherming.
Dit maakt dat na zaadlozing het pessarium nog minimaal 6 tot 8 uur moet blijven zitten voor je het weer verwijdert. Hiermee vergroot de betrouwbaarheid van het pessarium als anticonceptie.