Conceptie | DICHA

Conceptie

Conceptie betekent de bevruchting ofwel versmelting van een eicel door een zaadcel. Dit vindt normaal gesproken plaats in de eileider, waar de eicel zich heen heeft verplaatst vanuit de eierstok.

Bevruchting

Bij de bevruchting versmelt het erfelijke materiaal van de vrouw uit de eicel zich met het erfelijke materiaal van de man uit de zaadcel en vormt zo een vrucht. De cel deelt zich daarna verder. In enkele dagen na de bevruchting heeft de vrucht zich enkele keren gedeeld en verplaatst naar de baarmoeder. In de baarmoeder kan het zich na enkele dagen onder de juiste omstandigheden hechten aan de wand, het baarmoederslijmvlies.

Grofweg iedere maand (afhankelijk van hoe lang je cyclus duurt) bereidt het vrouwelijke lichaam zich voor op een mogelijke zwangerschap.

Wanneer vindt bevruchting plaats

De conceptie ofwel bevruchting vindt plaats ongeveer 12 uur na de eisprong, wanneer een gerijpt eitje uitgestoten wordt door een rijpe follikel (een eitje in de eierstok omgeven door enkele cellen). De zaadcellen kunnen al voor die tijd aanwezig zijn en even ‘overleven’ in de baarmoeder, doordat de baarmoeder zich heeft voorbereid om zo de kans op bevruchting te vergroten. Ook de zaadcellen zijn voorbereid: een deel verblijft in de baarmoederhals en zwemmen beetje bij beetje richting de eileider om een rijpe, bevruchtbare eicel tegen te komen. Dit kan over een periode van drie tot vijf dagen plaats vinden.

Timing

Zo is de kans dat een rijp eitje bevrucht wordt en leidt tot een zwangerschap groter dan de exacte timing na een ovulatie. De ‘vruchtbare periode’ binnen een cyclus van de vrouw is hiermee ongeveer zes dagen. Dit is vijf dagen voor de ovulatie plus de dag van ovulatie. Deze duur is per vrouw verschillend (en niet afhankelijk van leeftijd). De hoogste kans is als er zaadlozing plaats vindt één tot twee dagen voor de ovulatie en de dag van ovulatie.