Mijn man vind dat ik over de anticonceptie ga. Zo gaat het al jaren en daar voelt hij zich prima bij. Zeker in het begin van onze relatie vond ik dat ook normaal. Ik was al aan de pil, dus hoefde we het er eigenlijk niet eens over te hebben.
De laatste tijd voelt het voor mij anders. Seks hebben we toch ook met z’n tweeën? Waarom is een onbedoelde zwangerschap dan alleen mijn verantwoordelijkheid en niet de zijne?
Mannen zijn net zo goed verantwoordelijk voor anticonceptie
Overal om me heen zie ik hetzelfde. Van vrouwen en zelfs meisjes wordt verwacht dat zij maatregelen nemen als ze nog niet zwanger willen worden. Mannen lijken alleen aan anticonceptie te denken bij losse contacten, maar dan voornamelijk om SOA’s te voorkomen. In een vaste relatie wordt het condoom al snel de deur gewezen. Veel te ingewikkeld en veel mannen zien het niet zitten om een condoom te gebruiken, tenzij het echt niet anders kan.
Nu helpt het natuurlijk ook niet mee dat de meeste anticonceptiemiddelen bedoeld zijn voor vrouwen. Hierdoor lijkt het logisch dat vrouwen de lasten van anticonceptie dragen.
Ik moet naar de huisarts om anticonceptie te regelen, ik moet elke dag eraan denken mijn pil netjes op tijd in te nemen, ik loop een verhoogd risico op allerlei ziekten en krijg met de bijwerkingen te maken. Als ik pech heb, mag ik ook nog betalen voor anticonceptie van mijn eigen risico of via de aanvullende verzekering.
Op deze manier komt het op mij over dat mannen vooral de lusten van seks hebben. Maar hij is net zo goed verantwoordelijk voor anticonceptie. Een onbedoelde zwangerschap is net zo goed zijn probleem. Daarom vind ik dat mijn man ook zijn verantwoordelijkheid mag pakken.
Mijn man betrekken bij anticonceptie
Mijn man betrekken bij anticonceptie is makkelijker gezegd dan gedaan. Hij ziet niet in waarom hier nu opeens over gesproken moet worden. Het is al jaren goed geregeld en dat hoeft wat hem betreft niet anders. Ik probeer hem in te laten zien dat anticonceptie net zo goed in zijn belang is. Mocht ik een keer de pil vergeten of de pil door ziekte zijn werkzaamheid verliezen, dan wordt hij geconfronteerd met een zwangerschap.
Het is dus voor ons beide belangrijk dat de anticonceptiemethode die we gebruiken betrouwbaar is. Als ik het opzoek schrikken we van de cijfers. 1 op de 5 vrouwen is ooit in haar leven onbedoeld zwanger geweest. Dat is veel.
Ik ken inderdaad vrouwen die ondanks de pil toch zwanger zijn geworden. Bijvoorbeeld omdat de pil niet consequent gebruik werd, maar bij sommige ook dwars door de pil heen.
Een aantal dagen na ons gesprek komt hij op het onderwerp terug. Het heeft hem aan het denken gezet en hij wil er wel meer over weten. We zoeken samen op welke anticonceptiemethoden er zijn voor mannen, daar zijn we vrij snel mee klaar. Daarna verdiepen we ons in de verschillende methodes voor vrouwen, dat zijn er een stuk meer.
Mannen die vrouwen steunen bij het gebruik van anticonceptie
Ik vind het een fijn idee dat mijn man meer te weten komen over welke anticonceptie er beschikbaar is, maar ook over de risico’s en bijwerkingen die er zijn. Ik heb al heel wat keren in twijfel gezeten als ik dacht rare bijwerkingen te hebben van een bepaalde pil of methode die ik op dat moment uitprobeerde. Het is dan fijn om te weten dat je man achter je staat en je kan steunen.
Mijn man heeft zich er helemaal in vastgebeten. “We doen het goed, of we doen het niet” is zijn motto. Dus alles wordt tot op de bodem uitgezocht. Keer op keer hoor ik hem zuchten als hij weer een lijst bijwerkingen leest. Kan dat niet anders, wil hij weten.
Een betrokken man, dat gun ik elke vrouw
Ik heb eigenlijk nooit verder gekeken dan het lijstje anticonceptie, dat ik van de huisarts meekreeg. Je zou verwachten dat het vrij volledig is en dat daar de meest betrouwbare methoden genoemd worden. Ondertussen heb ik een zeer betrokken man, die graag nog wat verder wil kijken.
In zijn zoektocht online vindt hij een anticonceptie zonder hormonen. Zou dat wat zijn? Dan zou ik geen last hebben van alle bijwerkingen, gaat mijn libido omhoog en lukt het misschien ook om die laatste hardnekkige kilo’s weg te krijgen, zegt hij er met een knipoog achteraan.
Stoppen met de pil? Dat klinkt best spannend. Stel je voor dat ik het verkeerd doe? Ik word er een beetje zenuwachtig van, zo’n heel nieuw systeem wat ik moet leren kennen. Maar mijn man ziet het wel zitten. Hij wil me graag helpen om deze methode uit te proberen. En mocht het fout gaan, we zijn al zoveel jaar samen, een kindje zou er vroeg of laat toch wel komen. Dus wat hebben we te verliezen?