Heb ik te lang gewacht met zwanger worden?
14 oktober 2021 
2 min. leestijd

Heb ik te lang gewacht met zwanger worden?

O.k. ik heb vroeger bij biologieles niet heel goed opgelet. Al kan ik me nu wel iets herinneren over een afnemende vruchtbaarheid naarmate vrouwen ouder worden. Maar zo oud ben ik nu toch ook weer niet? Laatst stond er nog een vrouw van boven de 70 in de krant die haar eerste kindje kreeg. Dan zal ik toch ook wel zwanger kunnen worden?

Na een jaar proberen zit ik dan toch bij de gynaecoloog. Vruchtbaarheid is iets kostbaars zegt ze. Daar moeten we zuinig op zijn. Vrouwen wachten steeds langer met het krijgen van kinderen. Er moet eerst carrière gemaakt worden en die verre reis is ook veel makkelijker zonder baby op je arm. Helemaal mee eens, ik heb ook eerst mijn lijstje afgewerkt voor ik aan kinderen wilde beginnen.

Een beetje angstig kijk ik haar aan. Ben ik te laat?

Met wat geduld toch zwanger worden

Als ik mijn angst uitspreek lacht ze. Welnee, zo erg is het ook weer niet. Het leven loopt zoals het loopt, het is niet zo dat ik al in de overgang ben. Dan zou het inderdaad lastig worden. Uit de onderzoeken die ze tot nu toe gedaan heeft blijkt niet dat er iets aan de hand zou zijn waardoor ik niet zwanger kan worden. We hadden gewoon pech en zaten er steeds net naast.

Mijn oma zei altijd “Een slimme meid krijgt haar kind op tijd”. Vroeger kregen vrouwen hun eerste kindje op veel jongere leeftijd dan nu. Maar als ik naar mijn leven kijk had ik op die leeftijd nog helemaal geen partner waar ik een kind mee kon krijgen. Eigenlijk pas sinds een paar jaar heb ik een vaste relatie en een man waarmee ik wel een gezin wil stichten.

Nee, ik hoef me niet schuldig te voelen. We hebben prima kansen om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Ik heb nu eenmaal deze keuzes gemaakt in mijn leven en nu moet ik alleen vooruit kijken.

Lang gewacht met kinderen krijgen

Had ik eerder aan kinderen kunnen beginnen?

Onderweg terug naar huis denk ik nog eens aan mijn gesprek met de gynaecoloog. Eigenlijk is het beter om vroeger aan kinderen te beginnen. Mijn lichaam was er al lang klaar voor, maar de omstandigheden niet.

Voor mijn lichaam was het perfect geweest als ik ergens in mijn twintiger jaren zwanger was geworden. Maar toen kwam ik net van school en begon met werken. Ik had geen huis en zeker geen vaste relatie. Dat lijkt me ook geen goed moment om een baby op de wereld te zetten.

Het is nu eenmaal zo gegroeid in deze maatschappij. Ik wil mijn kindje wel een fijn huis en lieve ouders bieden. Dat kon ik niet eerder doen dan nu. We hebben hard gewerkt, zodat we een huis konden kopen en ook geld hebben om ons kindje alles te geven wat hij of zijn nodig heeft.

Toch had ik het fijn gevonden als er op school niet alleen gesproken was over de gevaren van sex. Ik kan me nog goed de lessen voor de geest halen over seksueel overdraagbare aandoeningen en ongewenste zwangerschappen. De schrik zat er goed in. Graag had ik ook geleerd over hoe kostbaar vruchtbaarheid is en dat je ook in de problemen kunt komen als je een kinderwens te lang uitstelt.

Zwanger met inzicht in mijn cyclus

Gelukkig ben ik nog niet te laat. De gynaecoloog heeft er alle vertrouwen in dat het binnenkort raak zal zijn. Ik kan niet wachten en elke menstruatie is weer een teleurstelling. Via een vriendin hoor ik van de Femometer app. Zij gebruikt het om niet zwanger te worden, maar hij geeft precies inzicht in de vruchtbare dagen waardoor ik hem perfect kan inzetten om juist wel zwanger te worden.

Ze geeft me een snelcursus, bij mij komt het niet zo nauw als bij haar. Als ik zwanger wordt is het juist een feestje. Al na een paar maanden zie ik duidelijk mijn cyclus in beeld, inclusief mijn eisprong. Dat maakt het een stuk makkelijker, zeker omdat ik een onregelmatige cyclus heb.

Het duurt inderdaad niet lang want na enkele maanden hou ik dan eindelijk een positieve zwangerschapstest in mijn handen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen