Ontpillen, wanneer heb ik weer een normale cyclus?
20 januari 2022 
3 min. leestijd

Ontpillen, wanneer heb ik weer een normale cyclus?

Ontpillen is een term die ik de laatste tijd veel voorbij zie komen. Een aantal weken geleden ben ik gestopt met de pil, want we willen graag een kindje. Spannend, en het kan natuurlijk niet snel genoeg gaan. Ik had er nog nooit bij stilgestaan, maar mijn lichaam moet na jarenlang pilgebruik blijkbaar heel veel werk verrichten voor ik mijn natuurlijk cyclus weer terug heb. Op het forum waar ik terecht ben gekomen vertellen de mama’s to be in geuren en kleuren over hun ervaringen met ‘ontpillen’.

Daar komen allerlei lichamelijke effecten bij kijken. Jarenlang heb ik elke dag dat kleine, onschuldig uitziende pilletje geslikt. Ik heb er nooit echt bewust bij stilgestaan wat dat allemaal doet in mijn lichaam. Die lage dosis hormonen, zoals de huisarts het noemde, heeft wel heel mijn systeem op zijn kop gezet. Er vond geen eisprong meer plaats, de baarmoederhals werd ondoordringbaar en de baarmoeder zelf werkt de innesteling van een eventuele bevruchte eicel tegen.

Eigenlijk een hele onnatuurlijke situatie. Zelfs de bloeding tijdens de stopdagen was geen echte menstruatie. En nu verwacht ik dat mijn lichaam, na zoveel jaar, direct klaar is voor een zwangerschap zodra ik de pil in de prullenbak heb gegooid.

Menstruatie na ontpillen

Ontpillen, wat is dat eigenlijk?

De term ontpillen is nieuw voor mij dus ik wil hier wel meer over weten. Ik voel inderdaad de afgelopen weken van alles gebeuren in mijn lichaam. Op sommige momenten herken ik mezelf emotioneel ook niet meer. Kan dat allemaal komen door het ontpillen?

Mijn lichaam is gewend geraakt aan de dagelijkse dosis ‘vervangende’ hormonen die ik geslikt heb. Nu ik deze hormonen niet meer neem, zal mijn lichaam zelf aan het werk moeten om de hormoonproductie weer aan te slingeren. Dat kan blijkbaar even duren. Als er zelfs de term ‘ontpillen’ voor is bedacht, dan is het niet iets wat binnen een paar weken gefikst is.

Ik herken veel van de klachten die genoemd worden op het forum. Tijdens het ontpillen kun je onder anderen last krijgen van buikpijn, hoofdpijn, acne, stemmingswisselingen en een onregelmatige menstruatie. Zelfs gevoelige tepels en borsten worden genoemd, en ik dacht nog wel dat ik zwanger was… Dat was even een tegenvaller.

Hoe lang duurt dat ontpillen wel niet?

Uiteindelijk zou mijn hormoonhuishouding moeten stabiliseren en doen waar het oorspronkelijk voor bedoeld is. Maar hoe lang duurt dat wel niet? Bij sommige vrouwen lees ik dat ze na een paar maanden, na het stoppen met de pil, al zwanger zijn. Bij anderen duurt het meer dan een half jaar of zelfs wel een jaar voor ze een redelijk normale cyclus kunnen ontdekken. Geef het de tijd, is het advies. Dat is lastig, als je zo graag zwanger wilt worden.

De meer medische websites laten mij zien dat ik niet in paniek hoef te raken als ik niet direct de eerste maanden zwanger wordt. Je hebt het nu eenmaal niet voor het kiezen. Er spelen allerlei factoren mee. Zeker als je heel lang de pil hebt geslikt moet je lichaam daar nu eenmaal van herstellen. Pas als het na een jaar nog niet gelukt is raden ze aan om richting een huisarts of gynaecoloog te stappen.

Cyclus na ontpillen

Ontpillen heeft zo zijn voordelen

Hoe langer ik gestopt ben met de pil, hoe beter ik me ga voelen. Is dat alleen door het leuke vooruitzicht van een zwangerschap, of is er meer in mijn lichaam aan de hand? Tot mijn verbazing raak ik zonder moeite een paar kilo kwijt. Dat is mooi meegenomen. Ook heb ik veel meer zin in sex, blijkbaar werd dat ook door het pilgebruik onderdrukt.

Hoewel ik wist dat er risico’s verbonden waren aan het gebruik van de pil, zoals een hoger risico op hart- en vaatziekten, trombose en borstkanker, vind ik het nu een heel fijn gevoel dat de risico’s afnemen nu ik gestopt ben.

Wachten op een natuurlijke cyclus

Wachten duurt altijd lang als je iets heel graag wilt. Ik heb op het advies van de huisarts netjes de strip afgemaakt, zodat het makkelijker zou zijn om mijn natuurlijke cyclus te ontdekken. Vanaf de dag dat ik aan de volgende strip zou beginnen moest mijn lichaam het weer overnemen. Ik heb het dagelijks slikken van de pil vervangen door een tabletje foliumzuur. Alles voor een gezonde baby.

De eerstvolgende bloeding moet een echte ongesteldheid zijn, er zou dus een eisprong moeten zijn geweest. Maar dat hoeft niet, best frustrerend om dat niet zeker te weten. Het kan gewoon een aantal maanden of zelfs een jaar duren voor mijn lijf alles weer zelf regelt en ik dus zwanger kan raken.

Ik kijk het nog even aan, maar als ik dan nog niet zwanger ben, dan ga ik actief op zoek naar mijn ovulatie. Ik heb geen idee wanneer die precies is en of ik wel een ovulatie heb. Het zou een hele geruststelling zijn als ik zie dat mijn lichaam doet wat ze moet doen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen