FSH

FSH

FSH is een afkorting voor follikelstimulerend hormoon. Het wordt, evenals LH, geproduceerd in de voorkwab van de hypofyse.

Functie FSH

Bij de vrouw heeft FSH invloed op de rijping van de follikels tot een Graafse follikel in de eierstok. Ook bevordert het de vorming van oestrogenen.

Werking FSH

Tijdens de fase voor de ovulatie (folliculaire fase) ontstaat een dalende FSH-spiegel, daar waar de spiegel van LH juist stijgt. De daling van het FSH ontstaat door een hormoon vanuit de eierstok dat de afgifte van FSH door de hypofyse afremt (inhibine) en door oestrogeen. De daling is belangrijk zodat één follikel de dominante wordt en zich kan ontwikkelen tot Graafse follikel. Na de daling volgt er midden in de cyclus een zgn. midcyclische FSH-piek (overeenkomstig met de midcyclische LH-piek) als gevolg van plots grote afgifte van FSH, gereguleerd door een hormoon vanuit de hypofyse (GnRH (gonadotrofine-releasing hormoon die de spiegel van zowel LH als FSH direct beïnvloedt)).

Tijdens de fase na de ovulatie (de luteale fase) is de spiegel weer lager doordat er veel progesteron wordt aangemaakt door het corpus luteum met een indirect remmende werking op het FSH.

FSH bij de man

Bij de man beïnvloedt FSH de rijping van de zaadcellen.