Even je temperatuur opmeten. Ken jij dat ook van vroeger, waarbij je als je als kind ziek was, zo’n ding in je kont gestopt krijgt en na een vaag piepje een zorgelijke blik krijgt? Of juist hoort dat het allemaal wel mee valt? Tja, het meten van je temperatuur associeer jij misschien ook al snel met koorts of ziek zijn. Waarom zou je het anders doen?
Nou, ik ga je proberen uit te leggen dat het opmeten van je temperatuur heel nuttig kan zijn! Ik deed het namelijk ook NOOIT, ook niet als ik me ziek voelde. Want wat veranderde dat nou aan je ellendige gevoel?
Tot ik op zoek was naar een andere methode voor anticonceptie. Daar kwam ik van alles tegen over Natural Family Planning (NFP), waarbij het opmeten van je temperatuur heel belangrijk bleek te zijn. En sinds ik een goede thermometer heb aangeschaft, doe ik het ELKE DAG! Het geeft me namelijk inzicht in mijn cyclus én een idee over mijn vruchtbare en onvruchtbare dagen. Overigens goed te weten: op de temperatuur alleen kan je niet varen. Hierover lees je alles in [..].
Wist jij dit? Als vrouw in de vruchtbare leeftijd ondervind je schommelingen in je hormoonhuishouding die elke cyclus opnieuw plaats vinden. Als je elke ochtend, voordat je ook maar íets doet, je temperatuur zou meten, kun je zien dat er twee fases zitten in het temperatuurverloop.
Het hormoon progesteron zorgt voor een temperatuurstijging! Progesteron wordt namelijk heel veel aangemaakt nadat je eisprong heeft plaats gevonden. Dit gebeurt door het gele lichaam. Het gele lichaam is als het ware het overblijfsel van de follikel waaruit het gerijpte eitje is vrij gekomen.
Progesteron is verantwoordelijk voor onder andere de opbouw van je baarmoederslijmvlies, maar óók voor een hogere basale lichaamstemperatuur.
Nauwkeurige metingen zijn superbelangrijk!
Het verschil in de eerste en tweede fase in een cyclus gaat om tienden van een graad Celsius. Best belangrijk om nauwkeurig te meten dus, zeker als je hier een bepaald verloop in zou willen zien.
Continu is je lichaam bezig met veranderen en bijstellen van de temperatuur, zodat het optimaal z’n werk kan blijven doen, tot op celniveau. Als je door de dag heen zou meten, dan krijg je allerlei verschillende metingen. Het ’s ochtends ‘aanzetten’ van je lichaam en het beginnen van de dag zorgt al voor een subtiele verhoging van je temperatuur. Gedurende de dag zal je interne kacheltje voortdurend blijven veranderen en bijstellen. Zodat het optimaal z’n werk kan blijven doen voor jouw lichaam! Beweging, voeding, omgevingstemperatuur etc zijn hier allemaal op van invloed.
Het meten van je temperatuur wil je dan ook doen met een thermometer die tot een honderdste graad Celsius aangeeft, zoals bijvoorbeeld de Femometer vinca II.
Wat is dan basale lichaamstemperatuur?
Je begrijpt, om een gemeten temperatuur zo nauwkeurig mogelijk te laten zijn om er een trend in te kunnen zien, wil je deze invloeden zo minimaal mogelijk houden. Dat is de reden dat je als je wakker wordt en écht nog niets gedaan hebt (dus ook niet snel naar de wc rennen omdat je zo nodig moet;)) het beste je temperatuur op kan nemen. Dit wordt de basale lichaamstemperatuur genoemd.
Ook de basale lichaamstemperatuur is aan veranderingen onderhevig. Na de avond ervoor flink gefeest te hebben met de nodige alcohol, zal tijdens je slaap je lichaam extra aan het werk zijn om dat te verwerken. Ook weinig/slecht slapen of veel stress heeft bij sommige vrouwen echt invloed. Of dat ook voor jou zo is, zal je kunnen zien als je de temperaturen volgt en dus meet!
Eén meting = geen meting
Eén keer een temperatuur meten, zegt niet zo heel veel. Het wordt pas interessant als je het kan vergelijken. Is dat wat er gebeurt (zoals die hormonen die van invloed zijn), of datgene wat je doet (bijvoorbeeld een paracetamolletje als je ziek bent en koorts hebt), wat je zou verwachten? Wordt het iets beter of loopt de koorts verder op? Zou ik al in de fase zitten dat er veel progesteron-aanmaak is en er een eisprong is geweest of nog niet? Interessant om te weten.
Wat is nodig om te beginnen met temperaturen?
Om een trend te kunnen zien, is het belangrijk dat je
- dagelijks je basale lichaamstemperatuur meet
- een geschikte thermometer gebruikt om de meting uit te voeren (met twee cijfers achter de komma!), voor de grootste nauwkeurigheid, gedurende 3 minuten
- rond hetzelfde tijdstip bij voorkeur je temperatuur meet
- direct een notitie maakt van de meting (opschrijven of opslaan in je telefoon)
- je afvragen of er andere omstandigheden zijn geweest dan anders, die als storing kunnen gelden (alcohol, weinig slaap, laat naar bed, veel stress). Ook dit noteren.
Zo kun je een heel mooi grafiekje maken, waarop je voor jezelf inzicht krijgt en vooral leert over je eigen vruchtbaarheid. Door dit te gaan doen, heb ik gezien hoe er inderdaad ook bij mij twee fases zijn tijdens mijn cyclus. De kans is heel groot dat er dan sprake is van een eisprong en dat daar mijn meest vruchtbare venster ligt. Ik vind het fijn om te weten wat in míjn lichaam zoal gebeurt. En er nog rekening mee te kunnen houden ook!;)